
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 646 |
تعداد مقالات | 6,748 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,381,995 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,752,761 |
اثر زمان محلولپاشی اوره و برخی ریزعناصر بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه کیویفروت رقم هایوارد | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
دوره 32، شماره 2، تیر 1404، صفحه 103-127 اصل مقاله (1.98 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2024.22478.3148 | ||
نویسندگان | ||
ابراهیم عابدی قشلاقی* 1؛ معصومه کیااشکوریان2؛ طاهره رئیسی3؛ مالک قاسمی4؛ سمیه شاهنظری2 | ||
1نویسنده مسئول، استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران | ||
2محقق پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران | ||
3دانشیار پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران. | ||
4استادیار پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: محلولپاشی روشی مکمل برای کاهش مصرف کود است. در مواردی برای تامین نیاز فوری گیاه به عنصری خاص و همچنین جبران جذب پایین عناصر از خاک در اوایل بهار بهعلت فعالیت اندک ریشهها استفاده میشود. این روش به دلیل کاهش تلفات کود دارای مزایای متعددی از جمله بهبود عناصر غذایی و کاهش مصرف کود و در نتیجه آسیب زیست محیطی کمتری است. تأمین مواد مغذی در زمانهای بحرانی فنولوژی گیاه مانند القای گل، شروع گل، تمایز اندامهای زایشی و مرحله رشد میوه بهعلت رقابت بین ریشه و میوه در جذب و مصرف عناصر غذایی بسیار مهم است. این پژوهش با هدف بررسی اثر زمان محلولپاشی برگی عناصر غذایی بر عملکرد و برخی ویژگیهای کمی و کیفی میوه کیویفروت رقم هایوارد در زمان برداشت و دوره انبارداری به مدت دو سال در شهرستان آستارا انجام شد. مواد و روشها: این آزمایش طی سالهای 1400 تا 1401 روی تاکهای کیویفروت با عناصر غذایی شامل اوره (یک درصد)، سولفات روی (ppm2000)، اسید بوریک (ppm1500) و سولفات منگنز (ppm1500) در سه زمان شامل قبل از زمان گلانگیزی در اواسط تابستان، زمان تورم جوانهها در اواخر زمستان و زمان آغاز شکافتن کاسبرگها در بهار محلولپاشی شدند. همچنین در تیمار شاهد، تاکهای کیویفروت با آب محلولپاشی شدند. پس ازبرداشت، میوهها به سردخانه انتقال داده شد و کیفیت میوه تحت تیمارهای مختلف زمان محلولپاشی عناصر غذایی به مدت سه ماه با فواصل یکماه مورد پایش قرار گرفت. دادههای آزمایش مزرعهای در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی و دادههای انبارداری در قالب طرح فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در طرح فاکتوریل عامل اول زمان محلول پاشی در چهار سطح و عامل دوم دوره نگهداری در سه سطح بود. تجزیه و تحلیل آماری کلیه دادههای به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SAS (نسخه 9) و مقایسه میانگینهای تیمار با آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد که عملکرد در سال دوم 15 درصد بیشتر از سال اول بود. محلولپاشی زمستانه با میانگین عملکرد 98/98 کیلوگرم میوه در هر تاک بیشترین میزان عملکرد را تولید کرد و اختلاف معنیداری نسبت به همه تیمارها نشان داد. سنگینترین میوهها با میانگین بیش از 109 گرم بدون اختلاف معنیدار در تیمارهای محلولپاشی تابستانه و بهاره در سال دوم مشاهده شد. تاکهای کیوی فروت در تیمار محلولپاشی زمستانه بیشترین شاخص باروری و مواد جامد محلول را نشان دادند. محلولپاشی زمستانه و بهاره مقدار فنل کل میوه را در زمان برداشت کاهش داد اما بر ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه اثر معنیداری نداشت. همچنین بررسی نتایج طی سه ماه نگهداری میوهها در سردخانه نشان داد که کمترین و بیشترین مقدار مواد جامد محلول میوه به ترتیب با 70/8 و 33/16 درصد در زمان برداشت و پایان ماه سوم انبارداری سال اول مشاهده شد. اسیدیته کل میوه در دوره انبارداری کاهش یافت و در پایان نگهداری در سردخانه با 84/1 درصد به کمترین مقدار خود رسید. بیشترین مقدار ویتامین ث میوه، با 91/41 میلیگرم در گرم در تیمار زمستانه در زمان برداشت مشاهده شد و کمترین مقدار با 04/29 میلیگرم در گرم در پایان انبارداری سال اول مشاهده شد. بیشترین مقدار ماده خشک میوه در تیمار محلولپاشی تابستانه و شاهد در سال دوم مشاهده شد. کمترین مقدار کاهش وزن ماهیانه میوه 54/3 درصد در تیمار محلولپاشی زمستانه در سال دوم مشاهده شد. نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، محلولپاشی همزمان اوره، سولفات روی، اسید بوریک و سولفات منگنز در اواسط تابستان (زمان گلانگیزی) یا اواخر زمستان (مرحله تورم جوانهها) نتایج بهتری نسبت به زمان محلولپاشی بهاره داشته و عملکرد و برخی از صفات کمی و کیفی میوه را بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
انبارداری؛ شاخص باروری؛ عملکرد؛ ماده خشک؛ مواد جامد محلول | ||
مراجع | ||
1.Mia, M. A. B. (2015). Nutrition of crop plants. Hauppauge, New York: Nova Science Publishers, Inc.
2.Morton, J., Tillman, R., & Morton, A. (2019). Review of research on pasture yield responses to fine particle application of fertiliser in New Zealand. New Zealand Journal of Agricultural Research. 62, 210-223. 3.Moradi, B., Raiesi, T., & Shahnazari, S. (2016). Effect of Different Fertilization Methods on Yield and Quality of Kiwifruit. Iranian Journal of Soil Research, 30(3), 237-248. [In Persian]
4.Abedi Gheshlaghi, E., Rabiei, V., Ghasemi, M., Fattahi Moghadam, J., & Razavi, F. (2018). Study of Bud Differentiation in Hayward and Tomuri Cultivars of Kiwifruit. Journal of Horticultural Science, 31(2), 412-424. [In Persian]
5.Morton, A. R. (2013). Kiwifruit (Actinidia spp.) vine and fruit responses to nitrogen fertiliser applied to the soil or leaves. PhD. thesis, Massey University, Palmerston North, New Zealand
6.Ali, S., Nawaz, A., Ejaz, S., Haider, S.T.A., Alam, M. W., & Javed, H. U. (2019). Effects of hydrogen sulfide on postharvest physiology of fruits and vegetables: An overview. Scientia Horticulturae, 243, 290-299.
7.Salisbury, F. B., & Ross, C. W. (1992). Plant Physiology 4 thed. Wadsworth pad. Co, Belmont, California.
8.Nyomora, A. M. S., Brown, P. H., Pinney, K., & Polito, V. S. (2000). Foliar Application of Boron to Almond Trees Affects Pollen Quality. Journal of the American Society for Horticultural Science.125, 265-270.
9.Roach, T., & Krieger-Liszkay, A. (2014). Regulation of Photosynthetic Electron Transport and Photoinhibition. Current protein & peptide science. 15(4), 351-362.
10.Willia, F. B. (1991). Nutrient deficiencies and toxicities in crop plant. American Phytopathological Society (APS). pp. 202, 74.00. ISBN 0-89054-151-5.
11.Mohammadi Torkashvand, A., Ahmadi, A., & Layegh Nikravesh, N. (2017). Prediction of kiwifruit firmness using fruit mineral nutrient concentration by artificial neural network (ANN) and multiple linear regressions (MLR), Journal of Integrative Agriculture, (16)7, 1634-1644.
12.Ashouri Ajari, M. (2013). Investigating the storage life of "Hayward" kiwifruit based on the analysis of the mineral elements of the fruits. Master thesis of University of Agricultural Sciences, Gilan University. 93 p. [In Persian]
13.El-Sheikh, M. H., Khafagy, S. A. A., & Zaied, N. S. (2007). Effect of Foliar Application with Some Micronutrients on Leaf Mineral Content, Yield and Fruit Quality of "Florida Prince and Desert Red" Peach Trees. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 3(4), 309-315,
14.Bryla, D. R. (2020). 4R nutrient stewardship in fruit crops. P 509-519. In: Srivastava, A.K. Chengxiao Hu. (eds.) Fruit Crops. Elsevier.
15.Wettasinghe, M., & Shahidi, F. (2000). Scavenging of reactive-oxygen species and DPPH free radicals by extracts of borage and evening primrose meals. Food. Chemistry. 70(1), 17-26.
16.Meyers, K., Watkins, C., Pritts, M., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51, 6887-6892.
17.Seedkolai, F., Sadeghi, H., & Moradi, H. (2016). Effects of foliar applications of nitrogen, boron and zinc on auxin contents, fruit set and fruit drop in orange (Citrus sinensis) cv. Thompson Navel. Iranian Journal of Horticultural Science, 46(3), 367-378.
18.Abedi Gheshlaghi, E., Farzam, E., & Javadi Mojadada, D. (2017a). Study on phenological growth stages of kiwifruit (Actinidia deliciosa) Hayward in the west of Guilan. Journal of Plant Production Research, 23(4), 97-116. [In Persian]
19.Woodward, T. J., & Patterson, K. J. (2008). The best of both worlds: high yields of high dry matter fruit. New Zealand Kiwifruit Journal (January/ February), 9-13.
20.Hosseini Meher, M., Razavi, F., Abedi Gheslaghi, E., & Ebadi, A. (2022). Effects of foliar application of urea, zinc sulfate and boric acid on the quality and concentration of those elements in golden kiwifruit (Actinidia chinensis L.). Horticultural Plants Nutrition, 4(2), 145-164. [In Persian]
21.Abedi Gheshlaghi, E. (2019). Effective pollination period and its influence on fruit characteristics of ‘Hayward’ kiwifruit. Advances in Horticultural Science. 33(4), 537542.
22.Abedi Gheshlaghi, E., Kia Eshkvarian, M., Shir,i M. A., Farzam, E., & Shahnazari Karbasaraei, S. (2023). Effect of Summer Pruning on Some Vegetative Characteristics of Vine and Fruit Quantity and Quality Traits of Kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward). Iranian Journal of Horticultural Science and Technology. 23(4), 597-612.
23.Nava, G., Dechen, A. R., & Nachtiga, G. R. (2008). Nitrogen and potassium fertilization affect apple fruit quality in Southern Brazil. Communications in Soil Science and Plant Analysis. 39(1-2), 96-107.
24.Ghafouri, M., Razavi, F., Arghavani, M., & Abedi Gheslagh, E. (2023). Improvement of Postharvest Traits of Kiwi Fruit (Actinidia deliciosa L. cv. Hayward) by Seaweed (Ascophyllum nodosum) Application. Journal of Horticultural Science. 36(4), 885-901. [In Persian]
25.Vargas, R. C., Defilippi, B. G., Valdes, G. H., Robledo, M. P., & Prieto, E. H. (2008). Effect of harvest time and Lcysteine as an antioxidant on flesh browing of fresh-cut cherimoya (Annona cherimola MiLL). Journal of Agriculture Research. 68, 217-227.
26.Tavarini, S., Innocenti, E. D., Remorini, D., Massai, R., & Guidi, L. (2008). Antioxidant capacity, ascorbic acid, total phenols and carotenoids changes during harvest and after storage of Hayward kiwifruit. Food Chemistry. 107, 282-288.
27.Famiani, F., Baldicchi, A., Farinelli, D., Cruz-Castillo, J. G., Marocchi, F., Mastroleo, M., Moscatello, S., Proietti S., & Battistelli, D. (2012). Yield affects qualitative kiwifruit characteristics and dry matter content may be an indicator of both quality and storability. Scientia. Horticulturae. 146, 124-130.
28.Marsh, K., Attanayake, K., Walker, S., Gunson, A., Boldingh, H., & MacRae, E. (2004). Acidity and taste in kiwifruit. Postharvest Biology and Technology. 32(2), 159-168.
29.Martinez‐Romero, D., Serrano, M., Carbonell, A., Burgos, L., Riquelme, F., & Valero, D. (2002). Effects of postharvest putrescine treatment on extending shelf life and reducing mechanical damage in apricot. Journal of Food Science, 67(5), 1706-1712.
30.Aduli, B., Abedi Gheshlaghi, A., & Shiri, M. (2021). Evaluation of storage quality of Hayward kiwi fruit in response to different methods of summer pruning, Sixth International Conference on Agricultural Engineering, Natural Resources and Environment, Tehran. [In Persian]
31.Richardson, A. C., McAneney, K. J., & Dawson, T. E. (1997). Carbohydrate dynamics in kiwifruit. Journal of Horticultural Sciences, 72, 907-917.
32.Thakur, A., & Chandel, J. S. (2004). Effect of thinning on fruit yield, size and quality of kiwifruit cv. Allison. Acta Horticulturae. 662.
33.Jahangir, M., Abdel-Farid, I. B., Kim, H. K., Choi, Y. H., & Verpoorte, R. (2009). Healthy and unhealthy plants: The effect of stress on the metabolism of Brassicaceae. Environmental and Experimental Botany. 67(1), 23-33.
34.Tanada-Palmu, P. S., & Grosso, C. R. (2005). Effect of edible wheat gluten-based films and coatings on refrigerated strawberry (Fragaria × ananassa) quality. Postharvest Biology and Technology, 36(2), 199-208.
35.Perkin-Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Horticultural Reviews, 17, 267-297.
36.Valero, D., & Serrano, M. (2010). Postharvest biology and technology for preserving fruit quality. CRC-Taylor and Francis, Boca Raton, FL, USA.
37.Marschner, H. (2012). Marschner’s Mineral Nutrition of Higher Plants. Vol. 89, Academic Press, London, 651.
38.Snelgar, W. P., & Thorp, T. G. (1988). Leaf area, fruit weight and productivity in kiwifruit. Scientia Horticulturae, 36, 241-249.
39.Wu, J. H., Ferguson, A. R., Murray, G. B., Jia, Y., Datson, P. M., & Zhang, J. (2012). Induced polyploidy dramatically increases the size and alters the shape of fruit in Actinidia chinensis. Annals of Botany. 109, 169-179. 10.1093/aob/mcr256.
40.Kliebenstein, D. (2004). Secondary Metabolites and Plant/Environment Interactions: A View through Arabidopsis thaliana Tinged Glasses. Plant, Cell and Environment, 27, 675-684.
41.Mittler, R., Vanderauwera, S., Gollery, M., & Van Breusegem, F. (2004). Reactive oxygen gene network of plants. Trends in Plant Science, 9(10), 490-498.
42.Rahemi, M. (2008). Postharvest Physiology. An Introduction to the Physiology and Handling of Fruits, Vegetables, and Ornamental, Shiraz University Press.
43.Myung-Min, Oh., & Rajashekar, C. B. (2009). Antioxidant content of edible sprouts: effects of environmental shocks. Science of Food and Agriculture, 89(13), 2221-2227.
44.Abedi Gheshlaghi, E., Rabiei, V., Ghasemi, M., Fattahi, J., & Razavi, F. (2017b). Phenolic metabolism and antioxidant activity during endodormancy of Kiwifruit bud. Advances in horticultural science. 31(4), 319-327.
45.Shah, S., & Hashmi, M. S. (2020). Chitosan–Aloe vera gel coating delays postharvest decay of mango fruit. Horticulture, Environment and Biotechnology, 1-11.
46.Rab, A., Najia, Sajid M., Bibi, F., Jan, I., Nabi, G., & Nawab, K. (2015). Quality changes in heat treated sweet orange fruit during storage at low temperature. Journal of Animal and Plant Sciences 25(3), 661-668. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 245 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 15 |