
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,625,725 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,218,561 |
رخداد آفلاتوکسین M1 در شیر نشخوارکنندگان عرضه شده در شهرستان کرج به روش الایزا | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 16، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 67-79 اصل مقاله (752.43 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2024.22386.1810 | ||
نویسندگان | ||
سمیه پرویزی فرا* 1؛ ابراهیم رحیمی2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | ||
2استاد تمام، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: مایکوتوکسینها متابولیتهای ثانویهای هستند که به طور طبیعی توسط کپکها تولید میشوند و سبب آلودگی مواد غذایی انسان و دام میشوند. آفلاتوکسینها مواد سمی هستند که میتوانند باعث مسمومیت حاد و مزمن انسان با اثرات تراتوژن شوند. آنها مواد سمی هستند که توسط متابولیسم ثانویه چندین گونه قارچی مانند Aspergillus flavus، Aspergillus parasiticus و Aspergillus nomius تولید میشوند که در محصولات غذایی عمده تحت طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی رشد میکنند. آلودگی به آفلاتوکسین M1 درشیر یک نگرانی رو به رشد است. شیر یک غذای بسیار مغذی است که دارای پروتئین، چربی، ریزمغذی و آب در ترکیبات خود است و آلودگی آن به آفلاتوکسین دور از انتظار نیست. با توجه به سمیت بالای آفلاتوکسین M1، و تاثیرات مخرب بر سلامتی انسان، اندازه-گیری آن در شیر از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی رخداد آفلاتوکسین M1 در شیر نشخوارکنندگان عرضه شده در شهرستان کرج بود. مواد و روشها: تعداد 60 نمونه شیر خام در دو فصل تابستان و پائیز (شامل 20 نمونه شیر گاو، 10 نمونه شیر گاومیش، 10 نمونه شیر شتر، 10 نمونه شیر گوسفند، 10 نمونه شیر بز) از مراکز عرضه این محصولات در شهرستان کرج به صورت تصادفی نمونهگیری و جهت ارزیابی میزان آفلاتوکسین M1 به روش الایزا مطابق دستورالعمل کیت الایزای AFM1 (Biopharm-R, Germany) برای سنجش آفلاتوکسینM1 در شــیر استفاده شد. به آزمایشگاه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد انتقال داده شدند. تجزیه و تحلیل آماری جهت تعیـین تفـاوتهـای موجود در میزان AFM بین نمونـههـای شـیر در نشخوارکنندگان مختلـف بـا اسـتفاده از روشANOVA یـک طرفـه و دانکـن انجـام شد. تفاوت میانگین در سطح معناداری p<00/05 اندازهگیری شد. از نرم افزار اکسل برای رسم نمودارها بهره گرفته شد. یافتهها: نتایج نشان داد که در تمامی نمونههای شیر خام، شامل شیر گاو، گوسفند، بز، گاومیش و شتر به آفلاتوکسین M1 ردیابی شد. تعداد 29 نمونه (3/48 درصد) دارای آلودگی کمتر از 5 نانوگرم بر کیلوگرم، 27 نمونه (45 درصد) دارای آلودگی در محدوده 5-20 نانوگرم بر لیتر، و 4 نمونه (70/6 درصد) در محدوده 50-20 نانوگرم بر لیتر به آفلاتوکسین آلوده بودند. همچنین در این مطالعه هیچکدام از نمونههای شیر خام نشخوارکنندگان، آلودگی فراتر از 50 نانوگرم بر لیتر را نداشتند. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که هیچکدام از آفلاتوکسینهای مطالعه حاضر فراتر از استاندارد نبودند. با توجه به آلودگی پائینتر از استاندارد ایران؛ اروپا و آمریکا در مطالعه حاضر، استفاده از شیرهای نشخوارکنندگان عرضه شده درشهرستان کرج نمیتواند برای سلامت مصرف-کنندگان مخاطرهای داشته باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آفلاتوکسین M1؛ ایمنی غذایی؛ نشخوارکنندگان؛ کرج | ||
مراجع | ||
1.Borchers A, Teuber SS, Keen CL, Gershwin ME. Food safety. (2010). Clinical reviews in allergy & immunology, 39(2): 95-141.2. Brar S, Haugh C, Robertson N, Owuor PM, Waterman C, Fuchs III GJ, et al. (2022). The impact of Moringa oleifera leaf supplementation on human and animal nutrition, growth, and milk production: A systematic review. Phytotherapy Research, 36(4):1600-1615.3.Jaiswal L, Worku M. Recent perspective on cow’s milk allergy and dairy nutrition.(2022).Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 62(27): 7503-7517. 4.Webbe J, Uthaya S, Modi N, editors. (2022).Nutrition for the micro preemie: beyond milk.Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 27 (3): 110-118.5.Afshar S, Sheikhloie H. (2022). (2022).Survey of Aflatoxin M1 in Pasteurized Milks of East Azarbaijan Province by HPLC Method. Journal of Health,12(4): 478-487.6.Armand R, Asghari M, Armand M, Rigi G. (2020).Investigation of aflatoxin M1 in bovine raw milk samples and its relation with aflatoxin B1 (Case study: Islamshahr). Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, 27(3): 314-319.7.Abi Haidar M, Kiwan C, Abboud M, Todorov T. (2022). A Review of aflatoxin M1 in raw milk: impottance on human helth and ruminants. Tradition & Modernity in Veterinary Medicine, 7(2): 417-429.8.Shakeri Z, Rahimi E, Shakerian A. (2019). Evaluation of aflatoxin content in pistachio, almond, hazelnut and walnut in Isfahan. Food Hygiene, 9(2 (34)): 61-69.9.Bilandžić N, Varga I, Varenina I, Solomun Kolanović B, Božić Luburić Đ, Đokić M, et al.(2022). Seasonal occurrence of Aflatoxin M1 in raw milk during a five-year period in Croatia: Dietary exposure and risk assessment. Foods, 11(13):1959- 1967.10.Wang L, He K, Wang X, Wang Q, Quan H, Wang P, et al. (2022). Recent progress in visual methods for aflatoxin detection. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62(28):7849-7865. 11.Yahyaraeyat R, Shokri H, Khosravi A, Torabi S. Evaluation of the contamination of aflatoxin M1 level in raw milk samples by ELISA method in Yazd province. Journal of Veterinary Research, 72(3): 110-118.12.ISIRI. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Maximum validity Maycotoxins in human food. -. 2020;5925:15-1.13.Petersen AB. (2018)."Expert Advice on Appropriate Criteria and Limits for Contaminants in Ready to Use Therapeutic Foods.". World Food Programme and United Nations Children’s Fund: New York, NY, USA, 1-15.14.Hazhir M, Sanoubar Tahaiee N, Rashidi K, Rezaie R, Shaykhi H. (2008). Determination of the amount of aflatoxin in milk samples delivered to Sanandaj pasteurized Milk Corporation.Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences,.15.Vagef R, Mahmoudi R. (2013). Occurrence of Aflatoxin M1 in raw and pasteurized milk produced in west region of Iran (during summer and winter). International Food Research Journal, 20(3):1421.16.Ayoub M, Sobeih A, Raslan AA. (2011).Evaluation of aflatoxin M1 in raw, processed milk and some milk products in Cairo with special reference to its recovery. Researcher, 3(5):215-227.17.Sotoodeh L, Dini A, Rezaeian M, Esmaeili A, Asgaryan A. (2021).Evaluation of aflatoxin M1 contamination in pasteurized milk in Kerman and Rafsanjan cities in 2019: A descriptive study. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences, 19(11):1163-1178.18.Tajik H, Rohani SMR, Moradi M. Milk in Urmia, Iran. (2007). Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(22):4103-4107.19.Kamkar A. (2006). A study on the occurrence of aflatoxin M1 in Iranian Feta cheese. Food control, 17(10): 768-775.20.Fallah AA, Rahnama M, Jafari T, Saei-Dehkordi SS. (2011). Seasonal variation of aflatoxin M1 contamination in industrial and traditional Iranian dairy products. Food Control,22(10):1653-1656.21.Xiong J, Xiong L, Zhou H, Liu Y, Wu L. (2018). Occurrence of aflatoxin B1 in dairy cow feedstuff and aflatoxin M1 in UHT and pasteurized milk in central China. Food Control,92:386-90.22.Fallah AA, Fazlollahi R, Emami A. (2016). Seasonal study of aflatoxin M1 contamination in milk of four dairy species in Yazd, Iran. Food Control, 68:77-82.23.Hussain I, Anwar J, Asi MR, Munawar MA, Kashif M. (2010). Aflatoxin M1 contamination in milk from five dairy species in Pakistan. Food control, 21(2):122-134.24.Rahimi E, Bonyadian M, Rafei M, Kazemeini H. (2010).Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk of five dairy species in Ahvaz, Iran. Food and Chemical Toxicology, 48(1): 129-131.25.Asi MR, Iqbal SZ, Ariño A, Hussain A. (2012). Effect of seasonal variations and lactation times on aflatoxin M1 contamination in milk of different species from Punjab, Pakistan.Food control, 25(1): 34-38. 26.Motawee MM, Bauer J, McMahon DJ. (2009). Survey of aflatoxin M 1 in cow, goat, buffalo and camel milks in Ismailia-Egypt. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, 83:766-769.27.Nile SH, Park SW, Khobragade C. (2016). Occurrence and analysis of aflatoxin M1 in milk produced by Indian dairy species. Food and Agricultural Immunology, 27(3): 358-66. 28.Mahmoudi R. (2014). Seasonal pattern of aflatoxin M1 contamination in buffalo milk. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 20(1): 9-13.29.Hepçin S, Gücükoğlu A. (2022). Determination of Aflatoxin M1 in Buffalo Milk and Products. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(12): 2354-2357.30.Kortei NK, Annan T, Kyei-Baffour V, Essuman EK, Boakye AA, Tettey CO, et al. (2022).Exposure assessment and cancer risk characterization of aflatoxin M1 (AFM1) through ingestion of raw cow milk in southern Ghana. Toxicology Reports, 9:1189-97. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 143 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 123 |