
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,523 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,770 |
شناسایی عوامل ایجادکننده خلاء عملکرد گندم آبی (مطالعه موردی استان گلستان - شهر جلین) | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 9، دوره 31، شماره 2، تیر 1403، صفحه 171-189 اصل مقاله (664.15 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2023.21467.3053 | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا هادی زاده1؛ افشین سلطانی* 2؛ جاوید قرخلو3؛ صفورا جافرنوده4 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، استاد گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
3استاد گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
4دانشآموخته دکتری زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
چکیده | ||
چکیده هدف: عوامل مدیریتی متعددی در میزان عملکرد نقش تعیین کنندهای دارند. با شناسایی و بهبود عواملی که باعث خلاء عملکرد میشوند، میتوان به عملکرد بالاتری دست یافت. مطالعه حاضر به منظور شناسایی میزان خلاء عملکرد و سهم عوامل مؤثر در آن در گندم آبی در شهر جلین انجام شد. مواد و روشها: این آزمایش به صورت پیمایشی در 50 مزرعه گندم در شهر جلین در سال زراعی 1400 انجام شد. این مزارع به لحاظ مساحت و مدیریتهای زراعی و عملکرد متنوع بودند. اطلاعاتی مانند مساحت مزارع، تجربه (سابقه) کشاورزان، محصول قبلی، تاریخ کاشت، روش کاشت، ارقام مورد استفاده، عملیات تهیه بستر، روش کاشت، میزان بذر مصرفی، علفکش، قارچکش، روش آبیاری، منبع آب، کودپایه، تعداد و میزان کود سرک، زمان برداشت محصول از طریق بازدیدهای میدانی در طی فصل رشد و پرسش از کشاورزان جمع-آوری و تکمیل گردید. در پایان فصل رشد میزان عملکرد واقعی برداشت شده توسط کشاورزان، ثبت گردید. آنالیز صفات کمی با استفاده از روش رگرسیون ساده خطی و آنالیز صفات کیفی در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل و مقایسه میانگین با استفاده از روش LSD در سطح احتمال پنج درصد انجام شده است. در نهایت رابطه بین عملکرد واقعی و بیش از 50 متغیر مدیریتی با استفاده از رگرسیون گام به گام و روش آنالیز تحلیل مقایسه کارکرد (CPA) و نرم افزار SAS مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد بین عملکرد دانه گندم و متغیرهایی مانند تراکم بوته و سنبله در مترمربع، تاریخ کاشت، مقدار علفکش و قارچکش، مقدار مصرف سولفات پتاسیم، مقدار کود سرک و تعداد تقسیط (دفعات) کود سرک رابطه معنیداری وجود دارد. همچنین صفات کیفی مانند قارچکش (مصرف/عدم مصرف) و کود سوپر فسفات تریپل (مصرف/عدم مصرف) اثر معنیداری بر عملکرد دانه داشت. بین عملکرد واقعی (3528 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد قابل حصول (6688 کیلوگرم در هکتار) 3160 کیلوگرم در هکتار خلاء وجود داشت. متغیرهای مدیریتی از قبیل رطوبت بستر، رقم تیرگان، تاریخ کاشت، مقدارکود سرک، مقدار ریزمغذیها، مصرف NPK، مصرف قارچکش (مصرف/عدم مصرف)، آلتوکمبی (سایپروکونازول+کاربندازیم) (مصرف/عدم مصرف) در عملکرد و خلاء آن سهیم بودهاند. مقدار مصرف کود سرک با 7/17 درصد و رطوبت بستر با 7/2 درصد بهترتیب بیشترین و کمترین سهم را در خلاء عملکرد داشتند. همچنین استفاده از رقم تیرگان (8/14درصد) تاریخ کاشت (3/13 درصد)، مقدار ریزمغذی (5/16 درصد)، مصرف NPK (7/11 درصد)، مصرف قارچکش (6/9 درصد)، قارچکش آلتوکمبی (7/13 درصد) سهیم بودند. نتیجه گیری: با توجه به اینکه در بین عوامل مدیریتی برخی متغیرها تأثیر بیشتری در خلاء عملکرد دارند با بهینهسازی موارد ذکر شده می-توان عملکرد گندم را در شهر جلین افزایش داد بنابراین لازم است بهبود مدیریت این متغیرها برای مزارع شهر جلین در اولویت قرار گیرند. | ||
کلیدواژهها | ||
رقم؛ عملکرد دانه؛ علفکش؛ مدیریت | ||
مراجع | ||
1.Hall, A. J., & Richards, R. A. (2013). Prognosis for genetic improvement of yield potential and water-limited yield of major grain crops. Field Crops Research, 143, 18-33.2.Chen, S., Zhang, X., Sun, H., Ren, T., & Wang, Y. (2010). Effects of winter wheat row spacing on evapotranpsiration, grain yield and water use efficiency. Agricultural Water Management, 97 (8), 1126-1132. Doi:10.1016/ j.ag.wat.2009. 005.3.Ruffo, M. L., Gentry, L. F., Henninger, A. S., Seebauer, J. R., & Below, F. E. 2015). Evaluating management factor contributions to reduce corn yield gaps. Agronomy Journal, 107, 495-505.4.FAOSTAT, F. (2017). Available online: http://www.fan.org/faostat/en/#data.QC (accessed on January 2018).5.Foley, J. A., Ramankutty, N., Brauman, K. A., Cassidy, E. S., Gerber, J. S., Johnston, N. D., Mueller, M., O’Connell, C., Ray, D. K., West, P. C., Balzer, C., Bennett, E. M., Carpenter, S. R., Hill1, J., Monfreda, C., Polasky, S., Rockstrom, J., Sheehan, J., Siebert, S., Tilman, D., & Zaks, D. P. M. (2011). Solutions for a cultivated planet. ANALYSIS, 478, 337-342. doi:10.1038/nature10452.6.Shadan, A., & Mahinkhah, N. (2004). Investigating the economic methods of reducing the waste of agricultural products. Prevention of wastage of bread and other products. The first conference on methods of preventing the loss of national resources, June 18. Tehran,205-216. [In Persian]
7.Khosravani, F., Medicine Rad, G. R., & Farhadian, H. (2014). Investigating the status of agricultural waste and waste and providing management solutions in order to achieve the goals of sustainable development. Promotion of science, 5 (6), 95-111. [In Persian]8.Soltani, A., Zand, A., Aalimaqam, M., Nehbandani, A., Barani, H., Soltani, A., Torabi, B., Zinli, A., Mirkarimi, Sh., & Julayi, R. (2018). Analysis of the country's food security until 2050 by modeling the correlation of water, land, food and environment: perspective and necessary policies. Research Project Report Agricultural Research, education and extension organization, 129 p. [In Persian]9..Soltani, A., & Alimagham, S. M. (2017). Analysis of wheat production and the strategies to reach self-sufficiency by 2050 in Iran. Research Report. Vice President for Research Gorgan University Agricultural Sciences and Natural Resources, 59 p.10.Ramyar, H., & Jamnejad, V. (2010). Evaluation of confounding effects of barley on growth indices of some bread wheat varieties. Iranian Journal of Field Crops Research, 8 (1), 75-81. [In Persian] 11.Bhatia, V. S., Singh, P., Wani, S. P., Chauhan, G. S., Rao, A. V. R., Mishra, A. K., & Srinivas, K. (2008). Analysis of potential yields and yield gaps of rainfed soybean in India using CROPGRO-Soybean model. Agricultural and Forest Meteorology, 148, 1252-1265.12.Soltani, A., Nehbandani, A., Zainli, A., & Torabi, B. (2017). Gap Atlas of yield and production capacity of important crops in the country in current and future climatic conditions. Gorgan: Syring vocabulary, 268 p. [In Persian]
13.Hajjarpoor, A. (2016). Yield gap analysis of wheat in Golestan province. A thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the degree of PhD in Crop Ecology. Gorgan University Agricultural Sciences and Natural Resources, 130 p.[In Persian]14..Torabi, B., Soltani, A., Galeshi, S., & Zeinali, E. (2012). Documenting the process of wheat production in Gorgan. Journal of Plant Production,19 (4), 19-42. [In Persian]15..Van Wart, J., van Bussel, L. J., Wolf, J., Licker, R., Grassini, P., Nelson, A., Boogaard, H., Mueller, N. D., Claessens, L., van Ittersum, M. K., & Cassman, K. G. (2013). Use of agro-climatic zones to upscale simulated crop yield potential. Field Crops Research, 143, 44-55.16.Hochman, Z., Gobbett, D., Horan, H., & Navarro Garcia, J. (2016). Data rich yield gap analysis of wheat in Australia. Field Crops Research, 197, 1052-1066.17.Oliver, Y. M., & Robertson, M. (2013). Quantifying the spatial pattern of the yield gap within a farm in a low rainfall Mediterranean climate. Field Crops Research, 150, 29-41.18.Van Ittersum, M. K., Cassman, K. G., Grassini, P., Wolf, J., Tittonell, P., & Hochman, Z. (2013). Yield gap analysis with local to global relevance review. Field Crops Research, 143, 4-17.19.Soltani, A., Galshi, S., & Zainli, A. (2000). Analysis of existing limitations in wheat production in Golestan province. Research project report, management and planning organization of Golestan province, 97 p.20.Matourian, H., Khodaei Joghan, A., Moradi Telavat, M., Siadat, S.A., & Torabi, B. (2022). Analyzing rapeseed (Brassica napus L.) yield gap using comparative performance analysis (CPA) in Khorramshahr. Journal of Agroecology, 14 (2), 275-289.21.Nekahi, M. Z., Soltani, A., Siahmarguee, A., & Bagherani, N. (2014). Yield gap associated with crop management in wheat (Case study: Golestan province-Bandar-gaz). Electronic Journal of Plant Production, 7 (2), 135-156. [In Persian]22..Soltani, A., Torabi, B., Galshi, S., & Zainli, A. (2011). Analysis of wheat yield limitations in Gorgan by comparative yield analysis (CPA) method. Research Project. Gorgan University Agricultural Sciences and Natural Resources, 65 p.23.Mosavi, S. A., Aghayari, F., & Rezaei, M. (2020). Study of effective factors on reducing wheat yield in Mahdasht region of Karaj. Journal of Agronomy and plant Breeding, 15 (4), 49-62. [In Persian]24..Hajjarpoor, A., Soltani. A., Zeinali, E., Kashiri, H., and Aynehband. A. (2017). Evaluation of wheat (Triticum aestivum L.) yield gap in Golestan province of Iran using comparative performance analysis (CPA) method. Iranian Journal of Crop Sciences, 19 (2), 86-101. [In Persian]25..Bagheripour, M. A., Heidari Sharifabad, H., Mehraban, A., & Ganjali, H. R. (2021). Investigation of the Limiting Factors of Wheat Seed Yield in the Eastern Region of Kerman. Journal of Crop Ecophysiology, 15 (3), 435-450. DOI: 10.30495/jcep.2021.68707526..Shirinzadeh, A., Heidari Sharif Abad, H., Nourmohammadi, Gh., Majidi Haravan, E., & Madani, H. (2020). Analyzing Wheat Yield Constraints in Parsabad Moghan, North-West of Iran. Journal of Crop production and processing, 10 (2), 49-65. [In Persian]27..Nehbandani, A., Soltani, A., Rahemi-Karizaki, A., Dadrasi, A., & Nourbakhsh, F. (2020). Determination of soybean yield gap and potential production in Iran using modelling approach and GIS. Journal of Integrative Agriculture, 19, 2-14.28.Koocheki, A., Nasiri Mahalati, M., Mansouri, H., & Moradi, R. (2014). Effect of Climate and Management Factors on Potential and Gap of Wheat Yield in Iran with Using WOFOST Model. Iranian Journal field Crop Research, 15 (2), 244-256. [In Persian]29..Nehbandani, A., & Soltani, A. (2017). Guide to gap analysis of crop yieldin production areas. Report. Gorgan University Agricultural Sciences and Natural Resources, 17 p. [In Persian]30..Najafi Mirek, T., & Sheikhi Garjani, A. (2014). Guide to wheat, had. Agricultural Research and Training Organization, Vice-Chancellor of Training and Manpower Equipping. Publication of agricultural education, 154p. [In Persian]31..Saidi, A., Akbari, A., Heydari, A., & Bakhtiar, F. (2003). The history and achievements of the grain research department with an emphasis on the 2001s (1992_2002). Research institute for improvement and preparation of seedlings and seeds, Grain section, 55 p. [In Persian]32..Dastfal, M. (2013). Compilation of standards for determining potential and damage assessment by separating management and coercive factors in different stages of growth in irrigated wheat fields. Education and promotion of agriculture. The thirteenth chapter of the book, 493-509. [In Persian]33..Khichar, M. L., & Niwas, R. (2006). Microclimatic profiles under different sowing environments in wheat. Agronomy Journal, 8, 201-209.34.Nobatiany, M., Rahemikarizaki, A., Biabani, A., & Mansouri rad, A. (2020). Evaluation and determining the share of macro chemical fertilizers and soil properties in wheat (Triticum aestivum L.) yield gap using Boundary Line Analysis. Crop Production, 13 (4), 1-14. [In Persian] | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 165 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 113 |