| تعداد نشریات | 13 |
| تعداد شمارهها | 660 |
| تعداد مقالات | 6,885 |
| تعداد مشاهده مقاله | 10,045,858 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,331,995 |
ارزیابی ژنوتیپهای مختلف مارچوبه (Asparagus officinalis L.) از نظر مواد مؤثره و عناصر غذایی تحت شرایط آبیاری با حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی | ||
| پژوهشهای تولید گیاهی | ||
| دوره 32، شماره 3، مهر 1404، صفحه 39-56 اصل مقاله (748.96 K) | ||
| نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2024.22574.3157 | ||
| نویسندگان | ||
| باب اله فرجی1؛ جمالعلی الفتی2؛ امیر صحرارو* 3؛ محمد حسن بیگلویی4 | ||
| 1دانشجوی دکتری علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
| 2دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
| 3نویسنده مسئول، استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
| 4دانشیار گروه آبیاری، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
| چکیده | ||
| چکیده سابقه و هدف: گیاهان دارویی از بزرگترین منابع نجاتبخش زندگی بشر میباشند و در تاریخ بشر برای درمان پزشکی مورد استفاده قرار گرفتهاند. بشر بهطور سنتی به این گیاهان برای درمان بیماریها و آگاهی از گیاهان دارویی و همچنین بهمنظور دسترسی و استفاده منظم به این گیاهان به مناطق مختلفی از جهان که این گیاهان در آنها میروید نیاز دارد. مارچوبه (Asparagus officinalis L.) گیاهی چندساله، علفی، دوپایه، متعلق به خانواده مارچوبگان (Asparagaceae) است و با بیش از یک متر ارتفاع بوده که در دسته سبزیهای ویژه قرار داشته و دارای ارزش غذایی و خواص درمانی بسیار زیادی است. به منظور ارزیابی و انتخاب ژنوتیپهای برتر و رسیدن به ژنوتیپهایی با عملکرد اسپیر از نظر مواد موثره بالا و عناصر غذایی این آزمایش انجام گرفت. مواد و روشها: بهمنظور بررسی مواد مؤثره و عناصر معدنی ژنوتیپهای گیاه سبزی-دارویی مارچوبه، آزمایشی در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان صورت گرفت. در این تحقبق هدف تنوع و انتخاب ژنوتیپ های برتر از نظر صفات رویشی و کیفیت و متناسب با شرایط آبی کشور بود به همین دلیل همه ژنوتیپها در شرایط آبیاری حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی پرورش و ارزیابی شدند. بنابراین 16 ژنوتیپ حاصل از کشت بذور نسل دوم بهدستآمده از رقم جرسی (Jerrci) مارچوبه مورد برسی قرار گرفتند. بستر کشت برای تمام گلدانها یکسان بوده و شامل 35 درصد خاک باغچه + 35 درصد ماسه + 30 درصد کمپوست زباله شهری خشک بود. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SAS (نسخه 1/9) صورت پذیرفت و جهت مقایسه میانگین دادهها از آزمون توکی استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد صفات مورد بررسی در ژنوتیپهای مختلف، معنیدار بود و ژنوتیپها نسبت به هم دارای تفاوتهای معنیداری بودند، بهطوریکه در مورد صفت فنل اسپیر بیشترین مقدار فنل (10/4 میلیگرم بر گرم وزن تر) در ژنوتیپ شماره 103 در نوع اسپیر سبز دیده شد. نتایج حاصل از سنجش مقدار فلاونوئید نیز نشان داد که بیشترین (48/6 میلیگرم بر گرم وزن تر) در ژنوتیپ شماره 135 در نوع اسپیر سبز بدست آمد. همچنین درصد آنتیاکسیدان نیز در انواع اسپیر تفاوت نشان داد و بیشترین درصد آنتیاکسیدان در اسپیر سبز (15/74 درصد) در ژنوتیپ 149 و در اسپیر سفید (06/73 درصد) در ژنوتیپ شماره 29 دیده شد. در مورد عناصر غذایی نیز بیشترین مقدار کلسیم و منیزیم در ژنوتیپ 149 در سال دوم و 135 در سال سوم بدست آمد. مقایسات میانگین برای درصد فسفر بیان کرد که بیشترین درصد این عنصر در ژنوتیپ 50 در سال سوم بوده و با برخی از ژنوتیپ ها اختلاف معنیداری نداشت و همچنین کمترین درصد فسفر در ژنوتیپ شماره 48 در سال دوم گزارش شد. همچنین مقایسات میانگین برای درصد پتاسیم نیز، بیشترین درصد این عنصر در ژنوتیپ 49 در سال دوم نشان داد. نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده میتوان عنوان کرد که ژنوتیپهای 149، 29، 135 و 103 از بین 16 ژنوتیپهای مورد بررسی دارای ویژگیهای برتری بوده و برای اصلاح و تولید ارقام جدید مورد استفاده قرار داد و ژنوتیپهای برتر به عنوان گیاهان با عملکرد از نظر مواد موثره بالا در نظر گرفت و به عنوان رقم جدید مشتق شده از رقم جرسی معرفی کرد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| آنتیاکسیدان؛ اسپیر؛ کلسیم؛ گیاه دارویی؛ فنل | ||
| مراجع | ||
|
1.Iqbal, M., Bibi, Y., Raja, N. I., Ejaz, M., Hussain, M., Yasmeen, F., Saira, H., & Imran, M. (2017). Review on therapeutic and pharmaceutically important medicinal plant Asparagus officinalis L. Journal of Plant Biochemistry & Physiology, 5(180), 2-6.
2.Vojodi, M. L. (2020). The effects of organic and chemical fertilizers on some morphological and physiological traits of Petroselinum crispum L. Journal of Plant Ecophysiology, 41, 96-86. [In Persian]
3.Mazaraie, A., & Fahmideh, L. (2020). Evaluation of phytochemical and antioxidant activity of three widely-used medicinal plant in natural habitats of Fars province. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 8(1(29)), 90-105. [In Persian]
4.Sepaskhah, A. R., Shabani, M. K., & Honar, T. (2008). Optimization of water consumption and cropping pattern by using Deficit irrigation techniques at farm level: A case study of Fars Droodzan Irrigation Network. Journal of Agricultural Engineering Research, 6(3), 35-52.
5.Asaadi, M. A., Khalilian, S., & Mousavi, S. H. (2019). Management of irrigation water allocation and cropping pattern with emphasis on deficit irrigation strategy (case study: Qazvin irrigation network). Iran-Water Resources Research, 14(5), 1-14. [In Persian]
6.Englsih, M. J., Music, J. T., & Murty, V. V. N. (1990). Deficit irrigation. Management of Farm Irrigation Systems. American Society of Agricultural Engineers, 631-663.
7.Darwesh R. K., Farrag, D. K., & Okasha, E. M. (2020). Irrigation interval, oxygenated water and seed soaking for improving water productivity and squash production. Plant Archives, 20(2), 9157-9169.
8.Omidbeigi, R. (2006). production and processing of medicinal plants (4th ed.). Astan Quds Publication, Tehran. 283 p. [In Persian]
9.Tay, D. (2002). Vegetable hybrid seed production. Seeds: Tra. Prod. & Tech. In: Proceedings of International Seed Seminar: Trade, Production and Technology, 15-16 Oct., Santiago University, Santiago, Chile, pp. 128-139.
10.Kia-Mohammadi, F., Abdousi, V., Moradi, P., Shafiei, M. R., & Arab, S. (2012). Evaluation of genetic diversity among some of Iranian chrysanthemum cultivar using morphological characteristics. Agronomy and Plant Breeding, 8(4), 43-54. [In Persian]
11.Rick, C. M., & Holle, M. (1990). Andean Lycopersicon esculentum var. cerasiformie. genetic variation and its evolutionary significance. Economic Botany, 44(3), 69-78.
12.Kaemmer, D., Weising, K., Beyermann, B., Borner, T., Epplen, J. T., & Kahl, G. (1995). Oliganucleotide fingerprinting of tomato DNA. Plant Breeding, 114(1): 12-17.
13.Pérez-de-la-Vega, M. (1993). Biochemical Characterization of Populations. p. 184-200. In: Hayward M.D., Bosemark N.O., and Romagosa I. (eds.) Plant Breeding, Principles and Prospects. Chapman and Hall, London.
14.Dubcovsky, J. (2004). Marker-assistet selection in public breeding programs: the wheat experience. Crop Science, 44(6), 1895-1898.
15.Farshadfar, E. (1998). Application of biometrical genetics in plant breeding. Volume I. Tagh-E-Boostan Publication, Iran, 528 p. [In Persian]
16.Bakhtiari, S. (2020). Evaluation of morphological and biochemical diversity of water mint (Mentha aquatic L.) in the East of Guilan. MSc thesis of University of Guilan. [In Persian]
17.Thévenin, L. (1967). Les problèmes damélioration chez Asparagus officinalis L. I Biologie et amélioration. Annales de l'Amelioration des Plantes, 17(1), 33-66.
18.Currence, T. M. (1947). Progeny tests of asparagus plants. Journal of Agricultural Research, Washington D.C., 74 (3) 65-76.
19.BusseUI, W. T., Brash, D. W., & Stiefel, W. (1987). Site variations in percentage of saleable yield of asparagus. Proceedings of Agronomy Society of New Zealand, Wellington, 17, 19-20.
20.Clifford, H. T., Conran, J. G., & George, A. S. (1987). Asparagaceae. in: Flora of Australia. Australian Government Publishing Service, Canberra, pp. 159-164.
21.Stützel, H & H.C. Wien. (2020). The physiology of vegetable crops. CABI. p: 511.
22.Ghahreman, A. (1999). Flora of IRAN. Research Institute of Forests Rangelands, Iran. 23. p: 30.
23.Fuentes-Alventosa, J. M., Rodríguez-Gutiérrez, G., Jaramillo-Carmona, S., Espejo-Calvo, J. A., Rodríguez-Arcos, R., Fernández-Bolaños, J., Guillén-Bejarano, R., & Jiménez-Araujo, A. (2009). Effect of extraction method on chemical composition and functional characteristics of high dietary fibre powders obtained from asparagus by-products. Food chemistry, 113(2), 665-671.
24.Guan, Y. J., Zhou, L. Y., Bi, J. F., Yi, J. Y., & Li, S. R. (2015). Evaluation of nutritive composition and antioxidant activity in different parts of green asparagus. Science and technology of Food Industry, 36(5), 343-347. [In Chinese]
25.Smith, M. (1992). CROPWAT: A computer program for irrigation planning and management (No. 46). Food & Agriculture Organization.
26.Alizadeh, A. (2012). Soil, water, plant relationship. Imam Reza University Press. P 615. [In Persian]
27.Allen, W. H., & Lambert, J. R. (1971). Application of the principle of calculated risk to scheduling of supplemental irrigation, I. Concepts. Agricultural meteorology, 8, 193-201.
28.Jones, J. B. (2001). Laboratory guide for conducting soil tests and plant analysis. CRC press. 363p.
29.Bakhshi, D., & Arakawa, O. (2006). Induction of phenolic compounds biosynthesis with light irradiation in the flesh of red and yellow apples. Journal of Applied Horticulture, 8(2), 101-104.
30.Sánchez‐Moreno, C., Larrauri, J. A., & Saura‐Calixto, F. (1998). A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of the Science of Food and Agriculture, 76(2), 270-276.
31.Kim, K. T., Yoo, K. M., Lee, J. W., Eom, S. H., Hwang, I. K., & Lee, C. Y. (2007). Protective effect of steamed American ginseng (Panax quinquefolius L.) on V79-4 cells induced by oxidative stress. Journal of ethnopharmacology, 111(3), 443-450.
32.Moreno, M. I. N., Isla, M. I., Sampietro, A. R., & Vattuone, M. A. (2000). Comparison of the free radical-scavenging activity of propolis from several regions of Argentina. Journal of ethnopharmacology, 71(1-2), 109-114.
33.Verma, N., & Shukla, S. (2015). Impact of various factors responsible for fluctuation in plant secondary metabolites. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 2(4), 105-113.
34.Ranjbar, M. E., Ghahremani, Z., & Mousavizadeh, S. J. (2019). Iranian Asparagus nutritional, Medicinal and genetic characteristics. Saarbrücken, Germany: LAP Lambert Academic publishing, 58 p.
35.Jaakola, L., & Hohtola, A. (2010). Effect of latitude on flavonoid biosynthesis in plants. Plant, cell & environment, 33(8), 1239-1247. 36.Alkadi, H. (2020). A review on free radicals and antioxidants. Infectious Disorders-Drug Targets (Formerly Current Drug Targets-Infectious Disorders), 20(1), 16-26.
37.Caunii, A., Butu, M., Rodino, S., Motoc, M., Negrea, A., Samfira, I., & Butnariu, M. (2015). Isolation and separation of inulin from Phalaris arundinacea roots. Revista de chimie, 66(4), 472-476.
38.Cirak, C., Radusiene, J., Jakstas, V., Ivanauskas, L., Seyis, F., & Yayla, F. (2017). Altitudinal changes in secondary metabolite contents of Hypericum androsaemum and Hypericum polyphyllum. Biochemical systematics and ecology, 70, 108-115.
39.Chen, F., Liu, H., Yang, H., Lai, S., Cheng, X., Xin, Y., Yang, B., Hou, H., Yao, Y., Zhang, S., Bu, G., & Deng, Y. (2011). Quality attributes and cell wall properties of strawberries (Fragaria annanassa Duch.) under calcium chloride treatment. Food Chemistry, 126(2), 450-459.
40.Rengel, Z. (1992). The role of calcium in salt toxicity. Plant cell Environment. 15(6), 625-632.
41.Ruiz, J. M., Rivero, R. M., Lopez-Cantarero, I., & Romero, L. (2003). Role of Ca2+ in the metabolism of phenolic compounds in tobacco leaves (Nicotiana tabacum L.). Plant Growth Regulation, 41, 173-177.
42.Kittemann, D., Neuwald, D. A., & Streif, J. (2010). Influence of calcium on fruit firmness and cell wall degrading enzyme activity in 'Elstar' apples during storage. In VI International Postharvest Symposium, 877, 1037-1043.
43.Basile, B., Reidel, E. J., Weinbaum, S. A., & DeJong, T. M. (2003). Leaf potassium concentration, CO2 exchange and light interception in almond trees (Prunus dulcis (Mill) DA Webb). Scientia Horticulturae, 98(2), 185-194.
44.Mengel, K., & Kirkby, E. A. (2001). Principles of Plant Nutrition (5th ed.). Kluwer Academic Publishers, London.
45.Yavari, A., & Shahgolzari, S. M. (2016). Effect of some ecological factors on quality and quantity of effective ingredient of Stachys inflate at Touyserkan region, Agroecology Journal, 12(1(43)), 77-85. [In Persian]
46.Ghasemi, E., Tookalloo, M. R., & Zabihi, H. R. (2012). Effect of nitrogen, potassium and humic acid on vegetative growth, nitrogen and potassium uptake of potato minituber in greenhouse condition. Iranian Journal of Agronomy and Plant Breeding, 8(1), 39-56. [In Persian]
47.Marschner, P. (2012). Marschner's Mineral Nutrition of Higher Plants (3rd ed.). Academic Press, Elsevier, London.
48.Çolpan, E., Zengin, M., & Özbahçe, A. (2013). The effects of potassium on the yield and fruit quality components of stick tomato. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 54, 20-28.
49.Azizabadi, E., Golchin, A., & Delavar, M. A. (2014). Effect of potassium and drought stress on growth indices and mineral content of safflower leaf. Journal of Soil and Plant Interactions, 5(3), 65-80. [In Persian] | ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 411 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 47 |
||