
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,624,616 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,214,685 |
ارزیابی واکنش دو رقم توت فرنگی به کاربرد کودهای زیستی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 03 دی 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2024.22850.3194 | ||
نویسندگان | ||
امیرعلی محمدی1؛ مهدی علیزاده* 2؛ فریال وارسته3؛ مهدی حدادی نژاد4؛ نگار باقری5 | ||
1دانشجوی دکترای فیزیولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان باغبانی ، گروه باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع | ||
2عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
4استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
5شرکت دانا زیست لوتوس | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: توتفرنگی گیاهی است که در تولید آن از کودهای شیمیایی و سموم مختلف استفاده میشود. استفاده از کودهای زیستی، علاوه بر حل مشکلات استفاده از کودهای شیمیایی، بهبود سلامت بوتهها و کاهش به کارگیری سموم را نیز بههمراه دارد. این پژوهش، با هدف بررسی واکنش دو رقم توتفرنگی به استفاده از کودهای زیستی انجام شدهاست. مواد و روشها: نشاهای توتفرنگی در اسفندماه در گلدان کشت شدند و مراقبتهای لازم انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار انجام شد و تیمارها شامل دو رقم (کاماروسا و پاروس)، سه سطح کودی (شاهد، لارما 222 و لارما 444) و سه روش کاربرد (تلقیح ریشه قبل از کاشت، محلولپاشی و کود آبیاری) بودند. کودهای زیستی مورد استفاده، تولید شده در شرکت دانشبنیان دانا زیست لوتوس استان گلستان، بودند که بر پایه دو باکتری Psudomonas fildesensis NB5 و Bacillus pumilus NB4 تولید و تجاریسازی شدهاند. کوددهی به سه روش خیساندن ریشه قبل از کشت (پرایمینگ ریشه)، محلولپاشی و کود-آبیاری انجام شد. صفات مورفولوژیکی از جمله، وزن، طول، قطر و عملکرد میوه، و همچنین تعداد برگ، وزنتر و خشک برگ و صفات بیوشیمیایی از جمله اسیدیته میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص کلروفیل، آنتیاکسیدان و آنتوسیانین مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد رقم پاروس از نظر صفات رویشی برتر بود و رشد قویتر و شاخ و برگ بیشتری تولید کرد. اما رقم کاماروسا به لحاظ زایشی و خواص آنتیاکسیدانی بالاتر، مورد توجه قرار گرفت. تیمار شاهد با توجه به عدم دریافت تغذیه مناسب از لحاظ صفات رویشی، زایشی و کیفی در پایینترین سطح قرار داشت، این در حالی است که استفاده از کود لارما 222 بهصورت کودآبیاری و در برخی موارد محلولپاشی، منجر به بیشترین مقادیر وزن میوه، طول میوه، تعداد برگ، وزنتر و خشک برگ، تعداد خوشه گل و عملکرد شد. به طوری که استفاده از این تیمار بیشترین مقدار عملکرد را به میزان 306 گرم در بوته در رقم کاماروسا به همراه داشت. در رقم کاماروسا، تیمار لارما 444 منجر به بیشترین قطر میوه، طول دمبرگ، تعداد روندک، سطح برگ، طول و وزنتر و خشک ریشه شد. همچنین استفاده از این کودهای زیستی مبتنی بر باکتریهای سودوموناس و باسیلوس، منجر به افزایش قند و اسیدیته میوه، آنتوسیانین و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره میوه شد. به طوری که بیشترین قند میوه و شاخص طعم در تیمار لارما 444 که بهصورت کودآبیاری اعمال شد به ترتیب به میزان 28/13 درصد و 37/11 مشاهده گردید. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین نیز در همین تیمار به مقدار 07/29 میلیگرم بر لیتر در رقم کاماروسا بهدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتوسیانین؛ باکتری باسیلوس؛ باکتری سودوموناس؛ تغذیه زیستی؛ وزن حبه | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 88 |