
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,948 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,535 |
تاثیر محلول¬پاشی نیتروژن و پتاسیم مکمل بر عملکرد،کیفیت دانه و کارآیی استفاده از نیتروژن در برنج دورگ بهار-1 | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 10، دوره 4، شماره 3، آذر 1390، صفحه 175-190 اصل مقاله (417.64 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
چکیده | ||
بهمنظور ارزیابی کیفیت دانه و کارآیی استفاده از نیتروژن در برنج دورگ و در واکنش به محلولپاشی کود مکمل پتاسیم و نیتروژن، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار در مؤسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت در سال زراعی 88-1387 انجام شد. تیمارهای آزمایشی، شامل محلولپاشی کودهای نیتروژن و پتاسیم در مراحل مختلف رشد (بهصورت محلولپاشی نیتروژن در مرحله حداکثر پنجهزنی، آبستنی و مرحله حداکثر پنجهزنی و آبستنی بهتنهایی و همراه با محلولپاشی پتاسیم) بود. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار عملکرد شلتوک (3/10256 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار محلولپاشی نیتروژن در مرحله حداکثر پنجهزنی است که نسبت به تیمار پاشش آب خالص 56 درصد افزایش داشت. بیشترین مقدار پروتئین دانه (6/11 درصد) مربوط به تیمار محلولپاشی نیتروژن در مرحله حداکثر پنجهزنی و آبستنی در مقایسه با پاشش آب خالص است. مطابق با یافتههای آزمایش، کارآیی استفاده از نیتروژن تحت تأثیر تیمارهای محلولپاشی قرار نگرفت. در بین عوامل تعیین کننده کیفیت پخت و تبدیل دانه، اگر چه دمای ژلاتینه شدن، درصد برنج گچی و برنج خرده تحت تاثیر محلولپاشی قرار گرفت ولی درصد آمیلوز، قوام ژل ودرصد برنج سالم تحت تاثیر تیمارهای محلولپاشی قرار نگرفت. با اعمال تیمارهای محلولپاشی بهعنوان مکمل در کنار مصرف خاکی آن، رقم بهار-1 از نظر ویژگیهای کیفیت پخت نیز، در گروه متوسط قرار گرفته و محلولپاشی سبب بهبود برخی ویژگیهای تبدیل دانه آن شد. [1] *مسئول مکاتبه: mzavareh@guilan.ac.ir | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,230 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,883 |