
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,747,059 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,693 |
بررسی تجزیه بقایای پنج گیاه زراعی با استفاده از چهار گونه قارچ گندروی خاکزی و چوبزی | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 16، دوره 4، شماره 4، اسفند 1393، صفحه 331-346 اصل مقاله (633.13 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سیداسماعیل رضوی* 1؛ بهنام کامکار1؛ حمید رضا صادقی پور2 | ||
1هیات علمی | ||
2هیات علمی دانشگاه گلستان | ||
چکیده | ||
بقایای گیاهی افزایش خردسازوارگان، فراوان شدن کربن آلی، بالا رفتن نیتروژن کل در خاک به¬همراه دارد. در این بررسی بقایای گیاه کلزا و گندم, پنبه، برنج و سویا از کشتزارها گرد¬آوری شدند. بقایای گیاهی با Pleurotus ostreatus ، Phanerochaete chrysoporium ، Aspergillus niger و Trichoderma viride مایه¬زنی گردیدند و همی¬سلولز، سلولز، لیگنین، نیتروژن و کربن آلی آنها اندازه¬گیری شدند. رشد و استقرار بر بستر قارچ¬ها P. ostreatus , A. niger, T. viride و P. chrysoporium به ترتیب از بیشتر به کمتر قرار می-گیرند. هم¬چنین تندی استقرار پس از 5 روز به ترتیب در سویا، پنبه، کلزا، گندم و برنج دیده شد. تجزیه همی¬سلولزی در همه بقایای گیاهی بیشتر از سلولز و لیگنین بود. اختلاف در میزان تجزیه بقایای گیاهی دیده شد، به-گونه¬ای¬که قارچ P. ostreatus بیشترین مواد همی¬سلولزی را و پس از آن قارچ¬های T. viride، A. nigerو P. chrysoporium قرار گرفتند. تجزیه مواد سلولزی نشان داد که قارچ P. ostreatus و T. virideبر روی بقایای گیاهان به¬جز برنج بیشترین تخریب را انجام دادند. قارچ¬های (P. ostreatus و P. chrysoporium ) بیشترین تاثیر را بر روی مواد لیگنینی بقایای گیاهی داشتند و قارچ¬های (T. viride و A. niger ) اثر کمتری داشتند. نتایج به¬دست آمده مشخص نمود که بیشترین نیتروژن بقایای سویا و برنج با قارچ A. niger و کمترین نیتروژن بقایای سویا با قارچ¬های P. ostreatus، P. chrysoporium و ¬T. viride آزاد شد. | ||
کلیدواژهها | ||
بقایای گیاهی؛ نسبت کربن به نیتروژن؛ قارچهای تجزیه کننده | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,193 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,330 |