| تعداد نشریات | 13 |
| تعداد شمارهها | 654 |
| تعداد مقالات | 6,815 |
| تعداد مشاهده مقاله | 9,744,798 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,140,134 |
بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد و قارچ میکوریزا بر ظهور گیاهچه، استقرار و رشد اولیه یونجه در شرایط تنش شوری | ||
| پژوهشهای تولید گیاهی | ||
| مقاله 7، دوره 22، شماره 1، خرداد 1394، صفحه 105-125 اصل مقاله (897.38 K) | ||
| نوع مقاله: پژوهشی | ||
| نویسندگان | ||
| امید یونسی* ؛ علی مرادی | ||
| چکیده | ||
| به منظور ارزیابی تأثیر باکتریهای محرک رشد گیاه و قارچ میکوریزا بر ظهور گیاهچه، استقرار و رشد اولیه یونجه در شرایط تنش شوری، آزمایشی در تابستان 1390 در گلخانه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم و مهندسی زراعی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تنش شوری شامل شاهد (بدون تنش) (S0)، 60 (S1) و 120 (S2) میلیمولار نمک کلرید سدیم، دو رقم یونجه (بمی و یزدی) و یازده پیشتیمار مختلف باکتریایی و میکوریزا بود. سطوح پیشتیمار زیستی شامل شاهد (بدون باکتری)، ازتوباکتر، آزوسپریلیوم، سودوموناس، ریزوبیوم ملیلوتی و قارچ میکوریزا بصورت منفرد و بصورت تلفیق دوتایی ریزوبیوم با هریک از جنسهای باکتریایی و قارچ میکوریزا و نیز تلفیقی از کلیه تیمارهای زیستی بود که در مجموع یازده سطح پیشتیمار مختلف باکتریایی و میکوریزا را تشکیل میداد. اعمال تنش شوری منجر به کاهش معنیدار ظهور گیاهچه و عملکرد گردید که این روند نزولی در تیمار شاهد (عدم پیش تیمار بذر) بیشتر بود. به کارگیری پیشتیمار زیستی به ویژه تیمار منفرد سودوموناس و تیمارهای تلفیقی نقش برجستهای در کاهش اثرات منفی شوری بر صفات مورد ارزیابی داشتند. با توجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق به نظر میرسد باکترهای محرک رشد و قارچ میکوریزا از طریق تولید و ترشح هورمونهای گیاهی نظیر اکسین، سیتوکنین، جیبرلین، کاهش میزان تولید اتیلن و نیز بهبود جذب آب و عناصرغذایی در گیاه در شرایط تنش، موجب حفظ رشد گیاه در هنگام مواجه با تنش شوری میگردند | ||
| کلیدواژهها | ||
| باکتری محرک رشد؛ قارچ میکوریزا؛ شوری؛ یونجه | ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,550 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,903 |
||