
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,926 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,524 |
تخمین و ارزیابی ردپای آب آبی و آب سبز محصولات عمده مورد کشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه | ||
مجله پژوهشهای حفاظت آب و خاک | ||
مقاله 20، دوره 23، شماره 3، مرداد 1395، صفحه 337-344 اصل مقاله (574.79 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jwfst.2016.3203 | ||
نویسندگان | ||
جواد بهمنش* 1؛ توحید علیقلی نیا2؛ حسین رضایی2؛ مجید منتصری2 | ||
1دانشگاه ارومیه- گروه مهندسی آب | ||
2دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: شاخص ردپای آب به عنوان یک شاخص جهانی نشاندهنده مقدار واقعی آب مصرفی بر اساس شرایط و اقلیم هر منطقه میباشد. این شاخص برای اولین بار توسط هواکسترا (2002) معرفی گردید(7). بعد از آن این مفهوم به طور گسترده در جهان به کار گرفته شد (فرامرزی و همکاران، 2009؛ اخوان و همکاران، 2009؛ یو و همکاران، 2010؛ عربی و همکاران، 2012؛ گربنز لینز و همکاران، 2013؛ ژو و همکاران، 2015) (4، 1، 13، 3، 5، 11). هدف از این تحقیق نیز محاسبه ردپای آب محصولات عمده کشت شده در محدوده حوضه آبریز دریاچه ارومیه میباشد. در این فرآیند به منظور برنامه ریزی کلان و صحیح در بخش کشاورزی و حفظ منابع آب، دو جزء سبز و آبی تفکیک گردیدند. مواد و روش ها: جهت بررسی ردپای آب محصولات در قسمتهای مختلف حوضه دریاچه ارومیه، کل حوضه موردمطالعه به هفت منطقه تقسیمبندی گردید سپس برای هر منطقه یک ایستگاه بهعنوان ایستگاه مبناء انتخاب گردید. در این راستاء ایستگاههای سلماس، ارومیه، مهاباد، تکاب، تبریز، مراغه و سراب بهعنوان ایستگاههای مبنا معرفی گردیدند. در این تحقیق برای بررسی ردپای آب محصولات زراعی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، پنج محصول عمده در حوضه شامل، گندم، چغندرقند، گوجهفرنگی، یونجه و ذرت مورد بررسی قرار گرفته و ردپای آب آنها محاسبه گردید. از نرمافزار CropWat 8.0 بهمنظور محاسبه تبخیر-تعرق و نیاز آبی گیاهان استفاده شد. دادههای مورد نیاز جهت محاسبه تبخیر و تعرق شامل دمای حداقل، دمای حداکثر، درصد رطوبت نسبی، ساعات آفتابی، سرعت باد و بارندگی در مقیاس ماهانه از سازمان هواشناسی کشور تهیه گردید. پس از مرتبسازی دادهها به نرمافزار معرفی گردید و ردپای آب محصولات محاسبه گردید. یافته ها: نتایج حاصل از محاسبات ردپای آب در دو جزء (آبی و سبز) نشان داد که متوسط سالانه آب مصرفی محصولات غالب تولید شده در حوضه حدود m3/ton 3547/83 میباشد که از این مقدار سهم دو جزء آب سبز و آبی به ترتیب 25 درصد و 75درصد میباشد. همچنین نتایج نشان داد که در بین محصولات مورد مطالعه، گندم(1874/99 m3/ton) و یونجه (1056/26 m3/ton) بیشترین ردپای آب را در بین محصولات حوضه دارا بودند. در حالی که نسبت آب آبی به سبز بالاترین مقدار را برای ذرت علوفهای و چغندرقند داشتهاند. نتایج حاصل از پهنهبندی نیز حاکی از بالا بودن میزان آب آبی در دشتهای تبریز و مراغه و قابل توجه بودن ردپای آب سبز در دشتهای ارومیه و تکاب میباشد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق محصولاتی نظیر گندم و یونجه که نسبت آب سبز بیشتری نسبت به سایر محصولات دارند برای کشت در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد میگردد. لازم به ذکر است که زمانی این امر بهصورت مؤثر عملی خواهد بود که به بررسی سایر محصولات در اقلیمهای مختلف کشور و در سایر استانها پرداخته شود و با دید کلان برنامهریزیهای صحیح، هدفمند و یکپارچه در بخش کشاورزی و الگوی صحیح کشت انجام گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب آبی؛ آب سبز؛ رد پای آب؛ CROPWAT | ||
مراجع | ||
1.Akhavan, S., Abedi Koupaee, J., Mousavi, S.F., Abbaspour, K., Afyuni, M., and Eslamian, S.S. 2009. Estimation of Blue Water and Green Water Using SWAT Model in Hamadan-Bahar Watershed. J. Sci. Technol. Agric. Natur. Resour. 4: 53. 9-23. (In Persian)
2.Allen, R.G., Pereira, L.S., Raes, D., and Smith, M. 1998. Crop Evapotranspiration – Guidelines for Computing Crop Water Requirements. FAO Irrigation and Drainage Paper 56, FAO, 1998, ISBN 92-5-104219-5.
3.Arabi, A., Alizadeh, A., Vahab Rajaee, Y., Kazem, J., and Naser, N. 2012. Agricultural Water Foot Print and Virtual Water Budget in Iran Related to the Consumption of Crop Products by Conserving Irrigation Efficiency. J. Water Resour. Prot. 4: 318-324.
4.Faramarzi, M., Abbaspour, K.C., Schulin, R., and Yang, H. 2009. Modelling blue and green water resources availability in Iran. Hydrol. Proc. 23: 486-501.
5.Gerbens-Leenes, P.W., Mekonnen, M.M., and Hoekstra, A.Y. 2013. The water footprint of poultry, pork and beef: A comparative study in different countries and production systems. Water Resources and Industry. 1-2: 25-36.
6.Hoekstra, A.Y. 2002. Virtual water trade: Proceedings of the International Expert Meeting on Virtual Water Trade, Delft, The Netherlands, 12-13 December 2002, Value of Water Research Report Series No.12, UNESCO-IHE, Delft, The Netherlands, www.waterfootprint.org/Reports/Report12.pdf. 7.Hoekstra, A.Y., and Chapagain. A.K. 2007. The water footprints of Morocco and the Netherlands: Global water use as a result of domestic consumption of agricultural commodities. Ecologicale conomics. 64: 143-151.
8.Ministry of Jahade Keshvarzi. 2011. Statistical Book, Vol. 1, Agricultural Crops, Agricultural Year: 2009-2010.
9.Obuobie, E., Gachanja, P.M., and Dörr, A.C. 2005. The role of green water in food trade. Bonn: Zentrum für Entwicklungs Forschung (ZEF) (Term paper for the interdisciplinary course, International Doctoral Studies).
10.Rost, S., Gerten, D., Bondeau, A., Lucht, W., Rohwer, J., and Schaphoff, S. 2008. Agricultural green and blue water consumption and its influence on the global water system, Water Resources Research. 44: 9. 1-17.
11.Xu, Y., Huang, K., Yu, Y., and Wang, X. 2015. Changes in water footprint of crop production in Beijing from 1978 to 2012: a logarithmic mean Divisia index decomposition analysis. J. Clean. Prod. Pp: 180-187.
12.Yu, Y., Hubacek, K., Feng, K., and Guan, D. 2010. Assessing regional and global water footprints for the UK. Ecological Economics. 69: 5. 1140-1147. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,902 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,774 |