
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,951 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,536 |
برهمکنش میکوریزا، پلیت مرغی و کلسیم بر عملکرد و خصوصیات کیفی میوه انار(Punica granatum L.) | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 12، دوره 7، شماره 2، شهریور 1396، صفحه 197-210 اصل مقاله (444.55 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2017.11459.1659 | ||
نویسندگان | ||
عبدالحسین ضیائیان* 1؛ محمد صادق قربانی2 | ||
1دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران. | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی - واحد داراب | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کلسیم یک عنصر ضروری موثر در کیفیت میوه است. میوههایی که کلسیم کافی دارند قابلیت حمل و نقل و انبارداری بیشتری دارند (4، 21 و 22). همزیستی میکوریزایی به دلیل افزایش جذب آب و مواد غذایی و همچنین به علت افزایش فعالیت فتوسنتزی، زیستتوده گیاهی را افزایش میدهد ( 36 و 37). گیاهانی که همزیستی میکوریزایی دارند، رشد بهتر و عملکرد بیشتری داشته و به استرس محیطی مقاومت بیشتری نشان میدهند (40). کودهای آلی میتوانند باعث بهبود مواد آلی و سلامت خاک و تامین عناصر غذایی گیاه گردند. (3 و 6). امیری و فلاحی (2009) گزارش نمودند که با استفاده از کود دامی در سیب عملکرد و متوسط وزن میوه سیب افزایش معنیداری یافت (3). به منظور مطالعه اثرات اصلی و توام میکوریزا، کلسیم و پلیت مرغی بر تولید انار، این تحقیق در استان فارس انجام گرفت. مواد و روشها: به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر، در سال 1393، تحقیقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 12 تیمار در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی ترکیبی از دو سطح صفر و 500 گرم قارچ برای هر درخت ، سه سطح صفر، 250 و 500 گرم کود پلیت مرغی دامی به ازا هر درخت و دو تیمار بدون محلولپاشی و محلول پاشی کلرید کلسیم با غلظت 5/0 درصد بود. هر تیمار بر روی دو اصله درخت انار ده ساله با شرایط رشدی تقریبا یکنواخت اعمال شد. صفات مورد اندازه گیری در آزمایش شامل عملکرد هر درخت، مقادیر اسیدیته، بریکس، کربوهیدراتها و فنولیک اسیدها (سیناپیک اسید، گالیک اسید، کاتچین، راتین و اسکوربیک اسید) در میوه انار بود. کلیه دادههای به دست آمده توسط نرم افزار آماری SAS تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: نتایج نشان داد که اثرات اصلی کاربرد تیمارها مختلف بر کاهش اسیدیته آب میوه معنیدار بود. کاربرد میکوریزا بجز سیناپیک اسید، مقدار سایر ویژگیهای مورد مطالعه را بطور معنیداری (P<0.01) افزایش داد. محلولپاشی کلسیم بجز بر کربوهیدرات، تاثیر معنیداری (P<0.01) بر مقادیر دیگر صفات مورد مطالعه، از جمله پلیفنولها، داشت. کاربرد پلیت مرغی موجب افزایش معنیدار کلیه صفات مورد مطالعه گردید. کاربرد توأم میکوریزا، پلیت مرغی و کلسیم به غیر از وزن میوه و اسیدیته آب میوه ، تاثیر معنیداری (P<0.01) بر دیگر صفات مورد بررسی داشت. کمترین میزان pH آب میوه، بیشترین میانگین وزن 5 میوه و بالاترین مقادیر سیناپیک اسید، گالیک اسید، کاتچین، راتین و اسکوربیک اسید از کاربرد توام 500 گرم میکوریزا، 500 گرم پلیت مرغی به ازا هر درخت و محلولپاشی کلسیم به دست آمد. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که کاربرد میکوریزا، کود دامی و محلولپاشی کلسیم در انار، در افزایش تولید و بهبود کیفیت آن بسیار موثر است. بالاترین عملکرد انار در هر درخت (04/24 کیلوگرم در درخت) از کاربرد توام 500 گرم میکوریزا، 500 گرم پلیت مرغی در هر درخت محلولپاشی کلسیم به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد، 6/42 درصد افزایش عملکرد داشت. در مجموع، با توجه به یکساله بودن آزمایش، حصول نتایج قابل اطمینان تر نیاز به بررسی بیشتر دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
واژه های کلیدی: انار؛ کلرید کلسیم؛ کود دامی؛ قارچ میکوریزا؛ فنولیک اسیدها | ||
مراجع | ||
1.Ali Ehyaee, M., and Behbahani Zadeh, A.A. 1993. Description of Soil Chemical Analysis Methodes. Soil and Water Research Institute. Technical Publication No. 1024, Vol. 2. Tehran. (In Persian) 2.Allen, M.F., Moore, T.S., and Christensen, M. 1982. Phytohormone changes in Bouteloua gracilis infected by vesicular-arbuscular mycorrhizae. II. Altered levels of gibberellin-like substances and abscisic acid in the host plant. Can. J. Bot. 60: 468-471. 3.Amiri, M.E., and Fallahi, E. 2009. Impact of animal manure on soil chemistry, mineral nutrients, yield and fruit quality in ‘Golden Delicious’ apple. J. Plant Nutr. 32: 610-617. 4.Atri, M., Gholami, M., and Karami, F. 2008. The effects of calcium chloride foliar application on shelf life of strawberry cv. 'Kurdistan'. Agriculture Research, Water, Soil and Plant in Agriculture. 8: 1. 47-55. 5.Bagri, P., Ali, M., Aeri, V., Bhowmik, M., and Soltana, S. 2009. The Antidiabetic effect of Punica granatum flowers: effects on hyperlipidemia, Pancreatic cells Li did Peroxidation and antioxidant enzymes in experimental diabetes. Food and Chemical Toxicology. 47: 50-54. 6.Baldi, E., Toselli, M., and Marangoni, B. 2010. Nutrient partitioning in potted peach (Prunus persica L.) trees supplied with mineral and organic fertilizers. J. Plant Nutr. 33: 2050-2061. 7.Buxton, K.N. 2005. Preharvest practices affecting postharvest quality of Hayward kiwifruit. Ph.D. Thesis of Massey University, Massey University, North Palmerston, New Zealand. 8.Emami, A. 1996. Methods of Plant Analysis. Technical Publication No. 182. Soil and Water Research Institute, Tehran. (In Persian) 9.Feng, J., Maguire, K.M., and MacKay, B.R. 2006. Discrimination batches of Hayward kiwifruit for storage potential. Postharvest biology and Technology. 41: 128-134. 10.Gerasopoulos, D., Chouliaras, V., and Lionakis, S. 1996. Effects of preharvest calcium sprays on maturity and storability of ‘Hayward’ kiwifruit. Postharvest Biology and Technology. 7: 65-72. 11.Haghighat Nia, H., Nadian, H.A., and Rejali, F. 2011. Effects of mycorrhizal colonization on growth, nutrients uptake and some other characteristics of citrus volkameriana rootstock under drought stress. World Appl. Sci. J. 13: 5. 1077-1084. 12.Hallmann, E. 2012. The influence of organic and conventional cultivation systems on the nutritional value and content of bioactive compounds in selected tomato types. J. Sci. Food Agric. 92: 14. 2840-2848. 13.Hamauzu, Y., and Hanakawa, T. 2003. Relation of highly polymerized procyanidin to the potential browning susceptibility in pear fruits. J. Japan Soc. Hort. Sci. 72: 415-421. 14.Hasani, M., Zamani, Z., Savaghebi, Gh.R., and Tabatabaee, S.Z. 2013. Effect of urea and cow manure on leaf nutrients concentration, yield and fruit quality of pomegranate (Punica grantum L.). J. Plant Prod. 20: 2. 2013-2020. 15.Kaur, G., Jabbar, Z., Athar, M., and Alam S. 2006. Punica granatum (pomegrunatum) flower extract possesses potent antioxidant activity and abrogates Fe-NTA induced hepatoxicity in mice. Food Chemical Toxicology. 44: 948-993. 16.Kazemi, M., Aran, M., and Zamani, S. 2011. Effect of Calcium Chloride and salicylic acid treatment on quality characteristics of Kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward) during storage. Americ. J. Plant Physiol. 6: 3. 183-189. 17.Khoshgoftarmanesh, A.H. 1386. Principles of plant nutrition. Isfahan University Press, 462p. (In Persian) 18.Kochert, G. 1978. Carbohydrate determination by the phenol sulfuric acid method, In: Helebust, J.A. and Craig, J.S. (ed.), Hand book of phycologia method. P 56-97, Cambridge University Press, Cambridge. 19.Larose, G., Chenevert, R., Moutoglis, P., Gagne, S., Piche, Y., and Vierheilig, H. 2002. Flavonoid levels in roots of Medicago sativa are modulated by the developmental stage of the symbiosis and the root colonizing arbuscular mycorrhizal fungus. J. Plant Physiol. 159: 1329-1339. 20.Leonel, S., and Tecchio, M.A. 2009. Cattle manure fertilization increases fig yield. Science Agriculture. 66: 6. 806-811. 21.Lester, G.E., Chiffon, J.L., and Max, D.J. 2006. Supplemental foliar potassium applications with or without a surfactant can enhance netted muskmelon quality. Horticulture Science. 41: 741-744. 22.Ling-Lee, M., Chilvers, G.A., and Ash Ford, A.E. 1977. A histochemical study of phenolic materials in mycorrhizae and uninfected roots of Eucalyptus fastigata Deana and Maiden. New Phytology. 78: 313-28. 23.Lynn, D.J., Chang, M. 1990. Phenolic signals in cohabitation: Implication for Plant Development. Ann. Rev. Plant Physiology and Plant Mol. Biology. 41: 497-526. 24.Malakouti, M.J., and Ghaibi, M.N. 1997. Determine the critical level of nutrients in strategic plants and accurate fertilizer recommendations in country. Agricultural Education Publication, Karaj, Iran, 56p. (In Persian) 25.Marschner, H. 1995.Mineral nutrition of higher plants. 2nd ed. Academic Press. 26.Mathur, N., and Vyas, A. 1995. Changes in isozyme patterns of peroxidase and polyphenol oxidase by VAM fungi in roots of Ziziphus species. Plant Physiology. 145: 4. 498-500. 27.Melgarejo, P., Martínez, J.J., and Hernández, F. 2012. The pomegranate tree in the world: Its problems and uses. II International Symposium on the Pomegranate, Pp: 11-28. 28.Mustafa, C., Yashar, H., and Gokhan, D. 2009. Classification of eight pomegranate juices based on antioxidant capacity measured by four methods. Food Chemistry. 112: 721-726. 29.Naphun, W., Kawada, K., Matsui, T., Yoshida, Y., and Kusunoki, M. 1997. Effects of calcium spray on the quality of 'Nyoho' strawberries grown by peat-bag-substrate bench culture. Kasetsart J. Natur. Sci. 32: 9-14. 30.Pekmezci, M., and Erkan, M. 2003. Pomegranate. Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Akdeniz University, Turkey. 31.Poovaviah, B.W. 1986. Role of calcium in prolonging storage life of fruits and vegetables. Food Technology. 58: 86-89. 32.Ranjbar, H., Hasanpour, M., Asgari, M.A., Sameei Zadeh, H., and Baniasadi, A. 2007. The effects of calcium chloride, hot water treatment and polyethylene bag packaging on the storage life and quality of pomegranate (Cv: Malas- Saveh). J. Food Sci. Technol. 4: 1. 2-9. (In Persian) 33.Sadeghi Pour Marvi, M. 2011. The effect of different amounts of manure and nitrogen on quantitative and qualitative characteristics of spinach. Final report No. 1690. Soil and Water Research Institute. Iran, Karaj. (In Persian) 34.Smith, G.S., Geravett, I.M., Edwards, C.M., Curtis, J.P., and Buwalda, J.G. 1994. Spatial analysis on the canopy of kiwifruit vines as it relates to the physical. Chemical and postharvest attributes of the fruit. Annals of Botany. 73: 99-111. 35.Smith, S.E., and Read, D.J. 2008. Mycorrhizal Symbiosis. Third Edition. Academic Press, London, U.K, 804p. 36.Song, H. 2005. Effects of VAM on host plant in the condition of drought stress and its mechanisms. J. Biol. Chem. 1: 44-48. 37.Swift, C.E. 2004. Mycorrhiza and soil phosphorus levels. Area Extension Agent, http://www.colostate.edu/Depts/CoopExt/TRA/PLANTS/Mycorrhiza. 38.Toussaint, J.P., Smith, F.A., and Smith, S.E. 2007. Arbuscular mycorrhizal fungi can induce the production of phytochemicals in sweet basil irrespective of phosphorus nutrition. Mycorrhiza. 17: 291-297. 39.Turk, M.A., Assaf, T.A., Hameed, K.M., and Tawaha, A.M. 2006. Significance of Mycorrhizae. World J. Agric. Sci. 2: 1. 16-20. 40.Usha, K., Mathew, R., and Singh, B. 2004. Effect of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on growth, nutrient uptake and yield of Foeniculum vulgare. Karnataka J. Hort. 1: 1. 56-60. 41.Vazifah Shenas, M.R. 2014. Final Reports: Registration and identification of commercial varieties of pomegranates in country. Seed and Plant Improvement Research Institute, Karaj. (In Persian) 42.Wu, Q.S., and Xia, R.X. 2006. Arbuscular mycorrhiza fungi influence on growth, osmotic adjustment and photosynthesis of citrus under well watered and water stress conditions. J. Plant Physiol. 4: 417-425. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,405 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,200 |