
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,939 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,529 |
اثر روش ترکیبی امواج مایکروویو- هوای گرم تحت پیشتیمار مایکروویو بر سینتیک خشککردن میوه مورد | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 13، شماره 1، فروردین 1400، صفحه 125-138 اصل مقاله (708.27 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2021.17860.1615 | ||
نویسندگان | ||
صفورا کریمی؛ سلیمان محمدی؛ نرگس لایقی نیا؛ حبیب اله عباسی* | ||
گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، دزفول، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: در طب سنتی، از جوشاندهی برگ و میوهی گیاه مورد برای رفع مشکلاتی از قبیل بیماریهای معده استفاده میشود. میوهها و سبزیجات به دلیل داشتن میزان رطوبت بالا، به شدت به فساد میکروبی حساس هستند. به همین دلیل، روش خشککردن به منظور جلوگیری از فساد میکروبی آنها گسترش یافته است. هوای گرم، رایجترین روش خشککردن میباشد، اما به منظور رفع معایب این فرایند از قبیل پایین بودن سرعت خشککردن و بالابودن مصرف انرژی، ترکیب این روش با روشهایی از قبیل مایکروویو توسعه یافته است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر روش ترکیبی امواج مایکروویو- هوای گرم بر سینتیک خشککردن میوهی مورد و یافتن بهترین شرایط آزمایشی خشککردن از نظر زمان، سرعت و انتقال جرم انجام شد. مواد و روشها: در مطالعه حاضر فرآیند خشککردن میوه مورد به روش ترکیبی امواج مایکروویو-هوای گرم تحت پیشتیمار امواج مایکروویو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات در توانهای ترکیبی 180، 300 و 450 وات با سه دمای هوای گرم 60، 70 و 80 درجه سانتیگراد تحت پیشتیمار امواج مایکروویو در سه توان 300، 450 و 600 وات و در یک دستگاه مایکروویو خانگی انجام شد. به منظور بررسی سینتیک خشککردن میوه مورد، دادههای آزمایشی بر روی 10 مدل ریاضی برازش شدند. همچنین، کیفیت برازش معادلات با استفاده از پارامترهای ضریب برازش (R2) و مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) مورد بررسی قرار گرفت. اثر روش ترکیبی بر ضریب انتقال جرم و انرژی فعالسازی نمونهها نیز مطالعه شد. یافتهها: بررسی سینتیکی فرآیند نشان داد که از بین 10 مدل سینتیکی متداول، مدل دو جملهای نمایی به خوبی توانسته روش ترکیبی حاضر را در محدودهی توان مذکور مدل کند. نتایج نشان داد که در یک دمای مشخص با افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو، ثابت سرعت خشککردن (k) مربوط به معادله دوپارامتری نمایی، افزایش یافته است. براساس نتایج، در یک دمای مشخص، با افزایش توان ترکیبی مایکروویو، زمان خشککردن کاهش و سرعت خشکشدن افزایش یافته است. بیشترین زمان خشککردن در توان ترکیبی 180 وات و دمای 60 درجه سانتیگراد و برابر 46 دقیقه بود. کمترین زمان خشککردن مربوط به توان ترکیبی 450 وات و دمای 80 درجه سانتیگراد برابر 19 دقیقه به دست آمد، که در مقایسه با بیشترین زمان خشککردن، کاهش 7/58 درصد حاصل شد. همچنین، نتایج نشان داد که با افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو در یک دمای مشخص، ضریب نفوذ موثر رطوبت میوه مورد افزایش و انرژی فعالسازی کاهش یافته است. بیشترین ضریب نفوذ موثر رطوبت و کمترین انرژی فعالسازی، برای شرایط ترکیبی 450 وات و دمای 80 درجه سانتیگراد به ترتیب برابر 8-10×59/11 مترمربع بر ثانیه و برابر 14/13 کیلوژول بر مول به دست آمد. نتیجهگیری: دما و توان ترکیبی امواج مایکروویو دو عامل اثرگذار اصلی بر خشککردن میوه مورد هستند. افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو در یک دمای مشخص و همچنین افزایش دمای هوای گرم در یک توان ترکیبی مشخص، باعث کاهش چشمگیر زمان و افزایش قابل توجه سرعت خشککردن شد. خشک کردن میوهی مورد کاملاً در مرحله نزولی رخ داده است. توان امواج مایکروویو بر ثابت سرعت خشککردن نیز تاثیر گذار بود، بهطوریکه با افزایش توان ترکیبی افزایش یافت. علاوه براین، افزایش توان ترکیبی امواج مایکروویو انتقال جرم و در نتیجه ضریب نفوذ موثر رطوبت را افزایش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
"انرژی فعالسازی"؛ "سینتیک خشک کردن"؛ "امواج مایکروویو-هوای گرم"؛ "میوه مورد"؛ "نفوذپذیری رطوبت" | ||
مراجع | ||
8.Feng, H., and Tang, J. 1998. Microwave finish drying of diced apples in a spouted bed. J. of Food Science. 63: 4. 679-683.
9.Henderson, S. 1974. Progress in developing the thin layer drying equation. Transactions of the ASAE. 17: 6.1167-1168.
10.Hendorson, S. 1961. Grain Drying Theory (I) Temperature Effect on Drying Coefficient. J. of Agricultural Engineering Research. 6: 3.169-174.
16.Kesbi, O.M., Sadeghi, M., and Mireei, S.A. 2016. Quality assessment and modeling of microwave-convective drying of lemon slices. Engineering in agriculture, environment and food. 9: 3. 216-223.
17.Lee, J.H., and Kim, H.J. 2009. Vacuum drying kinetics of Asian white radish (Raphanus sativus L.) slices. LWT-Food Science and Technology. 42: 1.180-186.
18.Lemus‐Mondaca, R., Vega‐Gálvez, A., Moraga, N. O., and Astudillo, S. 2015. Dehydration of S tevia rebaudiana B ertoni Leaves: Kinetics, Modeling and Energy Features. J. of Food Processing and Preservation. 39: 5.508-520.
22.Maskan, M. 2001. Drying, shrinkage and rehydration characteristics of kiwifruits during hot air and microwave drying. J. of Food Engineering. 48: 2. 177-182.
23.Midilli, A., Kucuk, H., and Yapar, Z. 2002. A new model for single-layer drying. Drying Technology. 20: 7.1503-1513.
24.Mujaffar, S., and Sankat, C. 2015. Modeling the Drying Behavior of Unsalted and Salted Catfish (A rius sp.) Slabs. J. of Food Processing and Preservation. 39: 6.1385-1398.
25.Ozgen, F. 2015. Experimental investigation of drying characteristics of cornelian cherry fruits (Cornus mas L.). Heat and Mass Transfer. 51: 3.343-352.
26.Page, G.E. 1949. Factors influencing the maximum rates of air drying shelled corn in thin layers.
27.Sagar, V., and Kumar, P.S. 2010. Recent advances in drying and dehydration of fruits and vegetables: a review. J. of food science and technology. 47: 1.15-26.
28.Sharaf-Eldeen, Y.I., Blaisdell, J., and Hamdy, M. 1980. A model for ear corn drying. Transactions of the ASAE. 5: 4. 1261-1265.
29.Sharma, G., and Prasad, S. 2001. Drying of garlic (Allium sativum) cloves by microwave–hot air combination. J. of Food Engineering. 50: 2. 99-105.
30.Torringa, E., Esveld, E., Scheewe, I., van den Berg, R., and Bartels, P. 2001. Osmotic dehydration as a pre-treatment before combined microwave-hot-air drying of mushrooms. J. of food engineering. 49: 2-3. 185-191.
31.Tulasidas, T., Raghavan, G., and Mujumdar, A. 1995. Microwave drying of grapes in a single mode cavity at 2450 Mhz-11: quality and energy aspects. Drying Technology. 13: 8-9. 1973-1992.
32.Verma, L.R., Bucklin, R., Endan, J., and Wratten, F. 1985. Effects of drying air parameters on rice drying models. Transactions of the ASAE. 28: 1. 296-301.
33.Yagcioglu, A. 1999. Drying characteristic of laurel leaves under different conditions. Paper presented at the Proceedings of the 7th International congress on agricultural mechanization and energy.
34.Zogzas, N., Maroulis, Z., and Marinos-Kouris, D. 1996. Moisture diffusivity data compilation in foodstuffs. Drying Technology. 14: 10. 2225-2253. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 418 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 293 |