
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,949 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,536 |
ریزازدیادی رقم هیبرید فلفل دلمه ای قرمز (Capsicum annuum L.) از طریق تکثیر درون شیشه ای جوانه های جانبی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 9، دوره 31، شماره 4، دی 1403، صفحه 177-193 اصل مقاله (889.29 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2024.22479.3150 | ||
نویسندگان | ||
رضا امینی نسب1؛ رحیم حداد* 2؛ امیر صحرارو3؛ قاسمعلی گروسی4 | ||
1دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی گیاهی، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران. | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
4دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران. | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: تولید محصولات کشاورزی با استفاده از بذرهای وارداتی، باعث خروج ارز از کشور و افزایش هزینه تولید میگردد. در ایران فلفل دلمه ای به عنوان یک محصول سبزی مهم با ارزش غذائی و داروئی بالا، به طور عمده از طریق بذرهای هیبرید وارداتی تولید می شود. لذا استفاده از تکنیک های کشت بافت گیاهی، یکی از مؤثرترین روش های رفع وابستگی از واردات بذر و تکثیر انبوه گیاهانی بدون تغییرات مورفولوژیکی و ژنتیکی است. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی و بهینه سازی ریزازدیادی رقم هیبرید تجاری فلفل دلمة قرمز Lorca، به روش تکثیر درون شیشة جوانه های جانبی با استفاده از ریزنمونة ساقة دارای تک گره جهت تکثیر انبوه نشاء های کشت بافتی فلفل دلمة رنگی بود. مواد و روشها: در این تحقیق، اثر غلظت های مختلف تنظیم کننده های رشد گیاهی، 6- بنزیل آمینو پورین (BAP ) و ایندول-3- بوتیریک اسید (IBA ) در تکثیر درون شیشة جوانه های جانبی با استفاده از ریزنمونة ساقة دارای تک گره به صورت آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بررسی گردید. همچنین اثر زغال فعال به عنوان یک ماده جاذب در کنترول قهوه ای شدن و جلوگیری از تشکیل بافت کالوس در انتهای ریزنمونه ها و ریشه دار کردن آنها مورد آزمایش قرار گرفت. افزون بر این جهت طویل شدن جوانه های جانبی تکثیر شده، از تیمار محیط کشت MS حاوی اسید جیبرلیک (GA3 ) استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بالاترین میزان تکثیر جوانه های جانبی (7/98 عدد) در تیمار محیط کشت MS حاوی 5 میلی گرم در لیتر BAP و 0/2 میلی گرم در لیتر IBA با 78/33 درصد القاء ساقه زائی ایجاد گردید. بهترین رشد طولی جوانه های ساقه (2/69 سانتی متر) با تحریک طویل شدن نوساقه ها در تیمار محیط کشت MS حاوی 0/25 میلی گرم در لیتر GA3 و سپس واکشت آنها در محیط کشت MS حاوی 0/25 میلی گرم در لیترBAP و 0/1 میلی گرم در لیتر IBA به همراه یک گرم در لیتر زغال فعال به دست آمد. ریزنمونه های ساقة دارای رشد طولی مناسب، طی واکشت در محیط کشت پایة MS حاوی یک گرم در لیتر زغال فعال، ریشه دار شدند. گیاهچه های ریشه دار شده، پس از مرحلة سازگارسازی در اتاقک رشد، به گلخانه منتقل شده و 80 درصد آن ها زنده مانده و به خوبی رشد نمودند. نتیجه گیری: این آزمایش نشان داد که بیشترین میزان تکثیر جوانه های جانبی در محیط کشت حاوی غلظت بالای سیتوکینین (5 میلی گرم در لیتر BAP) و غلظت پایین اکسین (0/2 میلی گرم در لیتر IBA) و با تحریک تقسیمات میتوزی لایه کامبیوم ساقه ایجاد می گردد. همچنین مشاهده شد که افزودن غلظت مناسبی از زغال فعال به محیط کشت MS، روشی مؤثر برای جلوگیری از قهوهای شدن اکسیداتیو انتهای ریزنمونهها و عدم تشکیل بافت کالوس بوده و در رشد مطلوب گیاهچه ها و ریشه دار شدن آنها نقش به سزائی دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
پرآوری؛ تنظیم کنندههای رشد گیاهی؛ زغال فعال؛ فلفل دلمهای؛ کشت تکگره | ||
مراجع | ||
1.Rohami, M., Mohammadi, A., Khosroshahli, M., Ahmadi, H., & Darandeh, N. (2010). Karyotype Analysis of several Ecotypes of Capsicum annuum L. in Iran. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 38 (3), 177-180.
2.Choi, M. H., Kim, M. H., & Han, Y. S. (2023). Physicochemical properties and antioxidant activity of colored peppers (Capsicum annuum L.). Food Science and Biotechnology, 32 (2), 209-219.
3.Otroshy, M., Moradi, K., & Khayam Nekouei, M. (2011). The effect of different cytokenins in propagation of Capsicum annuum L. by in vitro nodal cutting. Trakia Journal of Sciences, 9 (3), 21-30.
4.Nikkhoo, H., Mohammadi, A., Rahnama, H., & Abbaszadeh, B. (2011). In vitro culture optimization of Capsicum annuum L. Journal of Agronomy and Plant Breeding. 7, 1-11.
5.Moheb Mohamadi, Z., Talebi, M., Sayed-Tabatabaei, B. E., & Khaksar, G. (2014). Effect of explants, hormonal combination and genotype on micropropagation of pepper. Journal of Soil and Plant Interactions-Isfahan University of Technology, 5 (2), 95-106.
6.Pishbin, N., Mousavi, A., Kalatejari, S., Shariatpanahi, M., & Jahromi, B. B. (2014). The effect of plant growth regulators and different types of explants on in vitro regeneration of sweet pepper (Capsicum annuum L.). International Journal of Biosciences (IJB), 5 (5), 139-146.
7.Rajam, M. V., Nandy, S., & Pandey, R. (2021). Biotechnology of red pepper. Genetically Modified Crops: Current Status, Prospects and Challenges Volume 2, 53-83.
8.Haque, S. M., & Ghosh, B. (2018). An improved micropropagation protocol for the recalcitrant plant Capsicum–a study with ten cultivars of Capsicum spp.(C. annuum, C. chinense, and C. frutescens) collected from diverse geographical regions of India and Mexico. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 93 (1), 91-99.
9.Akther, S., Banu, T. A., Khan, S., Akter, S., Habib, A., Islam, M., ... & Sarkar, B. K. (2020). Micropropagation of two varieties of bell pepper (Capsicum annuum L.). Plant Tissue Culture and Biotechnology, 30 (2), 267-275.
10.İzgü, T., İlbi, H., & Mendi, Y. Y. (2020). Optimization of plant regeneration in different pepper (Capsicum annuum L.) lines. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8 (2), 471-477.
11.Sharma, N., Kumar, N., James, J., Kalia, S., & Joshi, S. (2023). Strategies for successful acclimatization and hardening of in vitro regenerated plants: Challenges and innovations in micropropagation techniques. Plant Science Today, 10 (sp2), 90-97.
12.Hegde, V., Partap, P. S., & Yadav, R. C. (2017). Plant regeneration from hypocotyl explants in Capsicum (Capsicum annuum L.). Int. J. Curr. Microbiol. App Sci. 6, 545-557.
13.Gammoudi, N., Pedro, T. S., Ferchichi, A., & Gisbert, C. (2018). Improvement of regeneration in pepper: a recalcitrant species. In vitro cellular & Developmental Biology-Plant, 54, 145-153.
14.Mandal, M. (2022). Effect of plant growth regulators in the propagation of seedling explant Capsicum annuum L. var. annuum. Trakia Journal of Sciences, 20 (4), 355.
15.Thomas, T. D. (2008). The role of activated charcoal in plant tissue culture. Biotechnology advances, 26 (6), 618-631.
16.Farsi, M., & Zolala, J. (2011). Introduction to plant biotechnology (5th ed.). Ferdowsi University of Mashhad. 553p. [Translated in Persian]
17.Bagheri, A., & Saffari, M. (2009). In Vitro Culture of Higher Plants (4th ed.). Ferdowsi University of Mashhad. 406p. [Translated in Persian]
18.Jha, K., Choudhary, P. K., & Agarwal, A. (2022). Optimization of important factors for efficient embryogenesis in sweet pepper (Capsicum annuumvar. grossum L.) using anther culture technique. NeuroQuantology, 20 (8), 6051.
19.Smet, W., & De Rybel, B. (2016). Genetic and hormonal control of vascular tissue proliferation. Current Opinion in Plant Biology, 29, 50-56.20.
20.Barrales-López, A., Robledo-Paz, A., Trejo, C., Espitia-Rangel, E., & Rodríguez-De La O, J. L. (2015). Improved in vitro rooting and acclimatization of Capsicum chinense Jacq. plantlets. In Vitro Cellular & Developmental Biology-Plant, 51, 274-283.
21.Jamir, S., Maiti, C. S., & Walling, I. (2019). Plantlet regeneration of naga king chilli (Capsicum Chinense JACQ.) from nodal segments through in vitro technique. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8 (4), 553-558. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 406 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 49 |