
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,947 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,531 |
دینامیک فصلی عناصر غذایی در برگ درختان زیتون | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 31، شماره 4، دی 1403، صفحه 195-213 اصل مقاله (485.56 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2024.22816.3191 | ||
نویسندگان | ||
الهه حاتمی1؛ شهره زیودار* 2؛ نوراله معلمی3 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
3استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: میزان مواد مغذی برگ با رشد درختان میوه ارتباط مستقیم دارد و بهعنوان شاخصی موثر در تشخیص وضعیت تغذیه درختان میوه شناخته شده است. بررسی روند جذب و پویایی عناصر مغذی جهت ارائه برنامه موثر برای تغذیه باغهای میوه و بهبود کارایی کاربرد کودها ضروری است. درخت زیتون به دلیل سازگاری با مناطق آب و هوایی مختلف و تولید میوه و روغن، از نظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. درک جنبههای فیزیولوژیکی تغذیه درختان زیتون نیاز به دانش کافی در ارتباط با بررسی تغییر فصلی محتوای عناصر غذایی برگ دارد درحالیکه تا کنون مطالعات بسیار کمی تنوع فصلی مواد مغذی را در ارقام زیتون بررسی نمودهاند. بر این اساس در تحقیق حاضر دینامیک (پویایی) فصلی غلظت عناصر درشت مغذی و ریزمغذی برگ چهار رقم زیتون طی چهار فصل در شرایط آب و هوایی اهواز مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: این پژوهش در باغ تحقیقاتی زیتون دانشگاه شهید چمران اهواز در قالب بلوکهای کامل تصادفی به روش اندازهگیری تکراری با چهار تکرار انجام شد. نمونه برداری طی زمستان 1400 تا پاییز 1401 از بخش میانی شاخههای یکساله و برگهای کاملا توسعهیافته و بالغ درختان 20 ساله ارقام دزفول، کرونیکی، مانزانیلا و کاوی انجام شد و میزان غلظت عناصر درشت مغذی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر ریزمغذی آهن، مس، بور، روی و منگنز مورد سنجش قرار گرفت، سپس روند تغییرات فصلی غلظت عناصر مذکور مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: اثر متقابل فصل و رقم بر غلظت عناصر درشت مغذی و نیز منگنز معنیدار بود. ارقام مورد مطالعه از نظر تمام عناصر به جز نیتروژن در وضعیت بهینه قرار داشتند. تفاوت در الگوی پویایی فصلی نیتروژن برای ارقام مختلف مشهود بود. بیشترین و کمترین غلظت نیتروژن در فصل بهار به ترتیب برای ارقام کاوی و مانزانیلا ثبت شد. ارقام زیتون الگوی یکسان و سینوسی (اوج غلظت فسفر در زمستان و تابستان) را از لحاظ دینامیک فصلی فسفر نشان دادند. تغییرات پتاسیم نیز دارای الگوی مشابهی بود، با این تفاوت که بیشترین غلظت پتاسیم در بهار و تابستان و کمترین آن در زمستان و پاییز ثبت شد. بیشترین غلظت آهن در بهار (28/162 میلیگرم بر کیلوگرم) ثبت شد که نسبت به زمستان (06/143 میلیگرم بر کیلوگرم)، افزایش داشت. دینامیک فصلی آهن از الگوی سینوسی پیروی کرد و کمترین غلظت آهن در زمستان و بیشترین آن در بهار و پاییز ثبت شد. غلظت مس از زمستان به سمت بهار و تابستان کاهش معنیدار یافت و در زمستان (06/68 میلیگرم بر کیلوگرم) به بیشترین میزان رسید. الگوی دینامیک فصلی مس در بهار کمترین مقدار و در زمستان و پاییز بیشترین را نشان داد. بیشترین غلظت بور در پاییز(36/77 میلیگرم بر کیلوگرم) به ثبت رسید و الگوی دینامیک فصلی بور روند افزایشی را طی زمان نشان داد. غلظت عنصر روی از زمستان به سمت بهار و تابستان کاهش یافت ولی در پاییز به بیشترین غلظت خود رسید و نسبت به تابستان 80/33 درصد افزایش نشان داد. الگوی دینامیک فصلی روی از زمستان تا پاییز کاهش و سپس افزایش داشت. غلظت منگنز ارقام کاوی، مانزانیلا و دزفول از زمستان تا بهار کاهش یافت و در تابستان به حداکثر رسید و در پاییز مجددا روند کاهشی نشان داد. بیشترین و کمترین غلظت منگنز در فصل بهار به ترتیب برای کرونایکی و کاوی (68/72 و 10/38 میلیگرم بر کیلوگرم) ثبت شد. نتیجهگیری: اثر فصل بر روند تغییرات غلظت عناصر مهمتر از اثر رقم ارزیابی شد و تغییرات غلظت همه عناصر تحت تأثیر فصل قرار گرفت. همچنین غلظت فسفر، پتاسیم و عناصر ریزمغذی در حد بهینه ارزیابی شدند، اما نیتروژن به ویژه در فصل رشد کمتر از حد بهینه بود، بنابراین مصرف کودهای حاوی نیتروژن قبل از شروع فصل رشد پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
الگوی فصلی؛ زیتون؛ عناصر مغذی برگ | ||
مراجع | ||
1.Uria-Diez, J., & Pommerening, A. (2017). Crown plasticity in Scots pine (Pinus sylvestris L.) as a strategy of adaptation to competition and environmental factors. Ecological Modelling, 356, 117-126.
2.Lu, Z., Xie , K., Pan, Y., Ren, T., Lu, J., Wang, M., Shen, O., & Guo, S. (2019). Potassium mediates coordination of leaf photosynthesis and hydraulic conductance by modifications of leaf anatomy. Plant, Cell & Environment, 42 (7), 2231-2244. 3.You, C., Wu, F., Yang, W., Xu, Z., Tan, B., Zhang, L., Yue, K., Ni, X., Li, H., Chang, C., & Fu, C. (2018). Does foliar nutrient resorption regulate the coupled relationship between nitrogen and phosphorus in plant leaves in response to nitrogen deposition? Science of the Total Environment, 645, 733-742.4.Kobayashi, H., Inoue, S., & Gyokusen, K. (2010). Spatial and temporal variations in the photosynthesis-nitrogen relationship in a Japanese cedar (Cryptomeria japonica D. Don) canopy. Photosynthetica, 48, 249-256.5.Fitter, A. H., & Hay, R. K. (2012). Environmental physiology of plants. Academic press, New York. 358 p.
6.Brant, A. N., & Chen, H. Y. H. (2015). Patterns and mechanisms of nutrient resorption in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 34, 471-486.
7.Freschet, G. T., Cornelissen, J. H. C., Van Logtestijn, R. S. P., & Aerts, R. (2010). Substantial nutrient resorption from leaves, stems and roots in a subarctic flora: what is the link with other resource economics traits? New Phytology, 188, 879-889. 8.Vergutz, L., Manzoni, S., Porporato, A., Novais, R. F., & Jackson, R. B. (2012). Global resorption efficiencies and concentrations of carbon and nutrients in leaves of terrestrial plants. Ecological Monographs, 82 (2), 205-220.
9.Heras, J. D. L., Hernandez-Tecles, E. J., & Moya, D. (2017). Seasonal nutrient retranslocation in reforested Pinus halepensis Mill. stands in Southeast Spain. New Forests, 48, 397-413.
10.Hrdlicka, P., & Kula, E. (2024). Element contents and their seasonal dynamics in leaves of alder Alnus glutinosa (L.) Gaertn. Environmental Monitoring and Assessment, 196, Article 224.
11.Ozturk, M., Altay, V., Gonenç, T. M., Unal, B. T., Efe, R., Akçiçek, E., & Bukhari, A. (2021). An overview of olive cultivation in Turkey: Botanical features, eco-physiology and phytochemical aspects. Agronomy, 11 (2), 295.
12.Zipori, I., Erel, R., Yermiyahu, U., Ben-Gal, A., & Dag, A. (2020). Sustainable management of olive orchard nutrition: A Review. Agriculture, 10 (1), 1-21.
13.Therios, I. (2009). Olives. In: Crop Production Science in Horticulture. CABI Publishing, Wallingford, UK.
14.Martinez-Navarro, M. E., Cebrian-Tarancon, C., Alonso, G. L., & Salinas, M. R. (2021). Determination of the variability of bioactive compounds and minerals in olive leaf along an agronomic cycle. Agronomy, 11, 2447, 1-13.
15.Fernandez-Escobar, R. (2019). Olive nutritional status and tolerance to biotic and abiotic stresses. Frontiers in Plant Science, 10, 1-7. Article 1151.
16.Rossi, A. M., Villarreal, M., Juarez, M. D., & Samman, N. C. (2004). Nitrogen contents in food: A comparison between the kejeldahl and hach methods. Journal of Argentine chemical Society, 92, 99-108.
17.Houba, V. J. G., Lee, J., Novozamsky, I., & Walinga, I. (1988). Soil and plant analysis, a series of syllabi 2 Plant Analysis, procedures; 3 Soil Analysis, procedures. Department of Soil Science and Plant Nutrition, Agriculture University of Wageningen, Netherlands.
18.Chapman, H. D., & Pratt, P. F. (1961). Methods of analysis for soils, plants and waters. Priced Publication 4034. Division of Agriculture Sciences. University of California, Berkeley, 5-350.
19.Elmer, P., & Conn, N. (1982). Analytical methods for atomic absorption spectrophotometry. Perkin Elmer, Norwalk, CT.
20.Tabatabaei, S. J. (2013). Principles of mineral nutrition of plants. First Edition, Tabriz University Press. [In Persian]
21.Fernandez-Escobar, R., Moreno, R., & Sanchez-Zamora, M. A. (2004) Nitrogen dynamics in the olive bearing shoot. HortScience, 39, 1406-1411.
22.Milosevic, T., Milosevic, N., & Glisic, I. (2013). Agronomic properties and nutritional status of plum trees (Prunus domestica L.) influenced by different cultivars. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 13 (3), 706-714.
23.Scheible, W. R., Morcuende, R., Czechowski, T., Fritz, C., Osuna, D., Palacios-Rojas, N., Schindelasch, D., Thimm, O., Udvardi, M. K., & Stitt, M. (2004). Genome-wide reprogramming of primary and secondary metabolism, protein synthesis, cellular growth processes, and the regulatory infrastructure of Arabidopsis in response to nitrogen. Plant Physiology, 136, 2483-2499.
24.Nobrega, J. S., Bezerra, A. C., Silva Ribeiro, J. E., Silva, E. C., Silva, T. L., Costa, R. N. M., Silva, A. V., Lopes, A. S., & Dias, T. J. (2021). Growth and gas exchange of purple basil submitted to salinity and foliar nitrogen fertilization. Journal of Plant Nutrition, 44, 2729-2738.
25.Rahimikhoob, H., Sohrabi, T., & Delshad, M. (2020). Development of a critical nitrogen dilution curve for basil (Ocimum basilicum L.) under greenhouse conditions. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 20, 881-891.
26.Bijayalaxmi, D. N., & Yadava, P. S. (2006). Seasonal dynamics in soil microbial biomass C, N and P in a mixed forest ecosystem of Manipour, North-east India. Applied Soil Ecology, 31, 220-227.
27.Baninasab, B., Rahemi, M., & Shariatmadari, H. (2007). Seasonal changes in mineral content of different organs in the alternate bearing of pistachio trees. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 38, 241-258.
28.Chatzistathis, T., Therios, I., Alifragis, D., & Dimassi, K. (2010). Effect of sampling time and soil type on Mn, Fe, Zn, Ca, Mg, K and P concentrations of olive (Olea europaea L., cv. ‘Koroneiki’) leaves. Scientia Horticulture, 126, 291-296.
29.Chatzistathis, T., Therios, I., Patakas, A., & Gianakoula, A. (2006). The influence of manganese nutrition on the photosynthetic rate, transpiration, stomatal conductance and chlorophyll fluorescence of two olive cultivars. In Proceedings of the 2nd International Seminar Olive biotechnology. pp. 5-10.
30.Kotur, S. C., & Murthy, S. V. K. (2016). Nutrient dynamics of annual growth-flush in mango (Mangifera indica L.). Journal of Horticultural Sciences, 5 (1), 75-77.
31.Fernandez-Escobar, R., Sanchez-Zamora, M. A., Garcia-Novelo, J. M., & Molina-Soria, C. (2015). Nutrient removal from olive trees by fruit yield and pruning. HortScience, 50, 1-5.
32.Muhammad, I., Shalmani, A., Ali, M., Yang, Q. H., Ahmad, H., & Li, F. B. (2021). Mechanisms regulating the dynamics of photosynthesis under abiotic stresses. Frontiers in Plant Science, 11, 2310.
33.Amtmann, A., & Rubio, F. (2012). Potassium in plants. Chichester: eLS: John Wiley & Sons, Ltd.
34.Bouranis, D. L., Kitsaki, C. K., Cgorianopoulou, S. N., Alvalakis, G., & Drossopoulos, J. B. (1999). Nutritional dynamics of olive trees flowers. Journal of Plant Nutrition, 22, 245-257.
35.Manolikaki, I., Digalaki, N., Psarras, G., Tzerakis, C., Sergentani, C., Papamanolioudaki, A., Tul, S., & Koubouris, G. (2022). Seasonal variation of leaf Ca, Fe, and Mn concentration in six olive varieties. International Journal of Plant Biology, 13, 95-105.
36.Wang, T., Kang, Y., Zhong, M., Zhang, L., Chai, X., Jiang, X., & Yang, X. (2022). Effects of iron deficiency stress on plant growth and quality in flowering Chinese cabbage and its adaptive response. Agronomy, 12, 875.
37.Droppa, M., & Horvath, G. (2013). The role of copper in photosynthesis. Plant Sciences. 9 (2), 11-123.
38.Erel, R., Yermiyahu, U., Ben-Gal, A., Dag, A., Shapira, O., & Schwartz, A. (2015). Modification of non-stomatal limitation and photoprotection due to K and Na nutrition of olive trees. Journal of Plant Physiology, 177, 1-10.
39.Erel, R., Yermiyahu, U., Van Opstal, J., Ben-Gal, A., Schwartz, A., & Dag, A. (2013). The importance of olive (Olea europaea L.) tree nutritional status on its productivity. Scientia Horticulturae, 159, 8-18.
40.Katyal, J. C., & Rattan, R. K. (2003). Secondary and micronutrients: Research gaps and future needs. Fertilizer News, 48 (4), 9-14.
41.Singh, M. V., & Bahera, S. K. (2007). Issues and srategies deficiencies in developing customized fertilizers for enhancing crop production, In: Proceeding national seminar on customized fertilizer. IISS, Bhopal.
42.Guidong, L., Cuncang, J., & Yunhua, W. (2011). Distribution of boron and its forms in young ‘‘Newhall’’navel orange (Citrus sinensis Osb.) plants grafted on two rootstocks in response to deficient and excessive boron. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 57, 93-104.
43.Ahmed, A. A. A. M., Dawood, Z. A., & Khalid, W. K. (2020). Role of boron and calcium on growth, flowering and yield of strawberry (Fragaria × ananassa Duch) var. Liberation D'Orleans. Middle East Journal Agriculture Reseach. 9 (1), 130-133.
44.Liakopoulos, G., Stavrianokou, S., Filippou, M., Fasseas, C., Tsadilas, C., Drossopoulos, I., & Karabourniotis, G. (2005). Boron remobilization at low boron supply in olive (Olea europaea) in relation to leaf and phloem mannitol concentrations. Tree Physiology, 25, 157-166.
45.Xie, R., Zhao, J., Lu, L., Brown, P., Lin, X., Webb, S. M., & Ge, J. (2020). Seasonal Zinc Storage and a Strategy for Its Use in Buds of fruit trees. Plant Physiology, 183 (3), 1200-1212.
46.Shaaban, M. M. (2010). Role of boron in plant nutrition and human health. American Journal of Plant Physiology, 5 (5), 224-240.
47.Hassegawa, R. H., Fonseca, H., Fancelli, A. L., da Silva, V. N., Schammass, E. A., Reis, T. A., & Correa, B. (2008). Influence of macro-and micronutrient fertilization on fungal contamination and fumonisin production in corn grains. Food Control, 19 (1), 36-43.
48.Mukhopadhyay, M., Das, A., Subba, P., Bantawa, P., Sarkar, B., Ghosh, P. D., & Mondal, T. K. (2013). Structural, physiological and biochemical profiling of tea plantlets (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) under zinc stress. Biologia Plantarum, 57, 474-480.
49.Malakoti, M. J., & Tehrani, M. M. (1999). Effects of micronutrients on the yield and quality of agricultural products. Tarbiat Modarres University Publications, Tehran. P. 292.
50.Baybordi, A., & Mamedov, G. (2010). Evaluation of application methods efficiency of zinc and iron for canola (Brassica napus L.). Notulae Scientia Biologicae, 2 (1), 94-103.
51.Taiz, L., & Zeiger, E. (2006). Plant Physiology. 6nd ed. Sinauer Associates Inc., publishers, Sunderland, Massachusetts. USA.
52.Hopkins, W. G., & Huner, N. P. A. (2008). Introduction to plant physiology. (4th Ed.). John Wiley and Sons, Inc. Hoboken, New Jersey.
53.Jalili Marandi, R. (2013). Fruit cultivation. Seventh Edition, Jihad University Publishing, Urmia. [In Persian] | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 122 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 48 |