
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,747,093 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,743 |
بررسی ویژگیهای شیمیایی اسانس Mentha spicata L. و امکان استفاده از آن بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی در سس مایونز | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 16، شماره 3، مهر 1403، صفحه 79-99 اصل مقاله (1.5 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2024.22555.1817 | ||
نویسندگان | ||
فرزانه طاهری منش1؛ محمد حجتی* 2؛ حسن برزگر3؛ محمدامین مهرنیا3؛ Behrooz Alizadeh Behbahani3 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
2استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
3دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: امروزه تقاضای روبهرشد مصرفکنندگان برای موادغذایی عاری از مواد نگهدارنده مصنوعی که ناشی از نگرانی در مورد آثار نامطلوب آنها است، وجود دارد. در سالهای اخیر، محققان ترکیبات طبیعی مختلفی را شناسایی کرده و پتانسیل آنها را بهعنوان نگهدارنده در طیف وسیعی از محصولات غذایی مورد بررسی قرار دادهاند. متابولیتهای گیاهی، مانند اسانسهای موجود در گیاهان معطر، دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی هستند که این ویژگیها باعث استفاده گسترده در صنایع مختلف، بهویژه در موادغذایی شده است. سس مایونز، یکی از محبوبترین و پرمصرفترین سسها در سراسر جهان است که برای تهیه انواع غذاها مانند سالاد و ساندویچ استفاده میشود. بهدلیل عدم استفاده از فرآیند حرارتی و استفاده از نگهدارندههای شیمیایی مصنوعی در سس مایونز، مصرف آن در حد اعتدال و با احتیاط توصیه میشود. هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی ترکیبات شیمیایی و ویژگیهای اسانس گیاه سوسنعنبر و بررسی امکان استفاده از این اسانس معطر بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی در سس مایونز و آثار آن بر برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی مایونز بود. مواد و روشها: برگهای تازه سوسنعنبر از شمال ایران جمعآوری و خشک گردید. سپس، استخراج اسانس آن بهکمک دستگاه کلونجر و بهروش تقطیر با آب انجام گرفت. ترکیبات فرّار اسانس با استفاده از کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی(GC/MS) شناسایی و اندازهگیری شد. مقدار فنل کل اسانس با استفاده از روش فولین-سیوکالتو ارزیابی شد. همچنین، فعالیت آنتیرادیکالی اسانس با استفاده از آزمونهای DPPH و ABTS در مقایسه با آنتیاکسیدان مصنوعیBHT بررسی گردید. حداقل غلظت بازدارندگی اسانس بر باکتریهای گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و لیستریا اینوکوا) و گرم منفی (سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا) موردبررسی قرار گرفت. اسانس سوسنعنبر در غلظتهای مختلف (500 ، 1000و 2000 ppm) به سس مایونز اضافه و فعالیت آنتیاکسیدانی آن در شرایط اکسیداسیون تسریعشده (دمای 90 درجه سانتیگراد) طی دوره هفتروزه بررسی شد. در این پژوهش، عدد پراکسید، عدد اسیدی و عدد اسید تیوباربیتوریک نمونههای مایونز حاوی غلظتهای 500، 1000 و 2000 ppm اسانس سوسن عنبر موردارزیابی قرار گرفتند. سپس، با نمونههای سس حاوی غلظتهای 100 و 200 ppm از نگهدارنده مصنوعی BHT مقایسه شدند. یافتهها: 32 ترکیب از اسانس سوسنعنبر با کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی شد و نتایج نشان داد که کارون(01.57%)، دی لیمونن (79.16%)، 1و8-سینئول (56.7%) و بتاکاریوفیلن (10.2%) بیشترین ترکیبات شناساییشده در اسانس بودند. حداکثر مقدار کل ترکیبات فنلی موجود در اسانس 246.0 میلیگرم اسید گالیک در هر گرم ماده خشک بهدست آمد. آزمایشهای انجامشده برای اعداد پراکسید، اسیدیته و اسید تیوباربیتوریک نشان داد که اسانس سوسن عنبر، زمانی که در غلظتهای بالا استفاده میشود، میتواند جایگزینی مطلوب برای آنتیاکسیدانهای مصنوعی در مایونز باشد .نتایج حاصل از فعالیت ضدمیکروبی نشان داد که قطر هاله عدم رشد میکروبی برای سویههای بیماریزا گرم مثبت باسیلوس سرئوس و استافیلوکوس اورئوس نسبت به سویههای گرم منفی سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی بیشتر است. درحالیکه، در میان سویههای بیماریزای گرم مثبت، سویه بیماریزا لیستریا اینوکوا قطر هاله عدم رشد کمتری داشت. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که غلظتهای تا ۱۰۰۰ ppm اسانس سوسن عنبر اثرمعناداری بر ویژگیهای ارگانولپتیکی مایونز نداشتند. نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش، میتوان اسانس سوسن عنبر را که حاوی عطر ملایم و مطلوبی است، بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی جهت جلوگیری از اکسایش روغن و افزایش عمر نگهداری سس مایونز پیشنهاد داد. | ||
کلیدواژهها | ||
سس مایونز؛ اسانس؛ گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی؛ فعالیت آنتیاکسیدانی؛ نگهدارنده | ||
مراجع | ||
Amarowicz, R., & Pegg, R.B. (2019). Natural antioxidants of plant origin. In Advances in food and nutrition research. Academic Press. Vol. 90: pp. 1-81.
Yadav, A., Kumari, R., Yadav, A., Mishra, J. P., Srivatva, S., & Prabha, S. (2016). Antioxidants and its functions in human body-A Review. Res. Environ. Life Sci. 9(11): 1328-1331.
Naeini, A., Khosravi. A., Chitsaz. M., Shokri, H. and Kamlnejad, M. (2009). Anti- Candida albicans activity of some Iranian plants used in traditional medicine. Journal mycologic medicale. 19:168-172. 48.
Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential application in foods-a review. International Food Microbiology. 94(3): 223-253.
Torabian Kakhki, M., Sedaghat, N., Mohsenzadeh, M. (2020). Chemical composition, antioxidative, antibacterial, and time-kill activities of some selected essential oils against foodborne pathognic and spoilage organisms. Vet Res Forum. 11(4): 339-346.
McClements D, editor. (2005). Food Emulsions: Principles. Practice, and Techniques. 2th ed. Boca Raton, Florida: CRC Press,. p. 189.
Depree, J.A., Savage, G.P. (2001). Physical and flavor stability of mayonnaise. Trends Food Sci Tech., 12(5- 6):157-63.
Beltran, G., Aguilera, M.P., and Gordon, M.H. (2005). Solid phase microextraction of volatile oxidation compounds in oil-in-water emulsions. Food Chem. 92(3): 401-6.
Sherwin, E.R. (1978). Oxidation and antioxidants in fat and oil processing. J Am Oil Chem Soc. 55(11): 809-14.
Shariat, M., Lakzadeh, L., & Mirmohammady, M. (2017). Comparison of Spectrophotometry and HPLC methods in measurement of potassium sorbate in industrial fruit juices. Journal of Food Hygiene. 4 (2 4): 63 -74.
Pajohi, M. R., Tajik, H., Akhondzadeh, A., Gandomi, H., Ehsani, A., & Shokohi Sabet Jalali, F. (2010). Evaluation of chemical composition and antibacterial efficacy of cuminum and menthe longifolia L. alone and combined with nisin. Studies in Medical Sciences. 21 (4): 324 -331.
Patra, N.K. and Kumar, B. (2006). Spearmint in: Hand book of herbs and apices. cambridge, England, wood head publishing limited, 3: 502-517.
Mahmoudi Surestani, M., and Akbarzadeh, M. (2014). Investigating the effect of harvesting time on the percentage, yield and components of Mentha spicata essential oil in Hamidiyeh region. Plant Production Scientific Journal of Agriculture. 38(1):115-129.
Tetik, F., Civelek, S., and Cakilcioglu, U. (2013). Traditional uses of some medicinal plants in Malatya (Turkey). Journal of Food Engineering. 146(1): 331-346.
Mahboubi, M. (2021). Mentha spicata essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence. Journal of Traditional and Complementary Medicine. 11(2): 75-81.
Asekun, O.T., Grierson, D.S., and Afolayan, A.J. (2007). Effects of drying methods on the quality and quantity of the essential oil of Mentha longifolia subsp. Capensis. Food Chemistry.101(3): 995-998.
Kanatt, S.R., Chander, R., and Sharma, A. (2007). Antioxidant potential of mint (Mentha spicata) in radiation-processed lamb meat. Food Chemistry. 100(2): 451-458.
Patra, N.K. and Kumar, B. (2006). Spearmint in: Hand book of herbs and apices. cambridge, England, wood head publishing limited, 3: 502-517. 32.
Safiaghda, M, Alizadeh, A, Soofi, M. (2021). Investigating the effect of peppermint essential oil and malva sylvestris extract as a natural preservative on the quality and antioxidant properties of mayonnaise sauce. FSCT. 18 (114) :147-158.
Alizadeh, L., Abdolmaleki, K., Nayebzadeh, K., & Shahin, R. (2019). Effects of tocopherol, rosemary essential oil and Ferulago angulata extract on oxidative stability of mayonnaise during its shelf life: A comparative study. Food chemistry, 285, 46-52.
Goli, S. A. H., Keramat, S., Soleimanian-Zad, S., & Baghabrishami, R.G. (2024). Antioxidant and antimicrobial efficacy of microencapsulated mustard essential oil against Escherichia coli and Salmonella Enteritidis in mayonnaise. International Journal of Food Microbiology, 410, 110484.
Mahmoudi Surestani, M., and Akbarzadeh, M. (2014). Investigating the effect of harvesting time on the percentage, yield and components of Mentha spicata essential oil in Hamidiyeh region. Plant Production Scientific Journal of Agriculture. 38(1): 115-129.
Tetik, F., Civelek, S., and Cakilcioglu, U. (2013). Traditional uses of some medicinal plants in Malatya (Turkey). Journal of Food Engineering. 146(1): 331-346.
Mahboubi, M. (2021). Mentha spicata essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence. Journal of Traditional and Complementary Medicine. 11(2): 75-81.
Asekun, O.T., Grierson, D.S., and Afolayan, A.J. 2007. Effects of drying methods on the quality and quantity of the essential oil of Mentha longifolia subsp. Capensis. Food Chemistry.101(3): 995-998.
Kanatt, S.R., Chander, R., and Sharma, A. (2007). Antioxidant potential of mint (Mentha spicata L.) in radiation-processed lamb meat. Food Chemistry. 100(2): 451-458.
Azizi Tabrizzad N, Seyedin Ardebili S.M., and Hojjati M. (2019). Investigation of chemical compounds and antibacterial activity of pennyroyal, mint and thyme essential oils, Food Science and Technology. 15(12), 447-457. (In Persian)
Noruzi, F., Hojjati, M., Jooyandeh, H., and Barzegar, H. (2017). Study of the possibility of application oftarragonessential oil in mayonnaise as a natural additive. Journal of food research. 28(3): 85-99. (In Persian)
Lagunes-Galvez, L., Cuvelier, M.E., Ordonnaud, C. and Berset, C. (2002). Oxidative stability of some mayonnaise formulations during storage and daylight irradiation. Journal of Food Lipids. 9: 211–224.
Gomes, I. A., Terra Lindenblatt, C., Pessôa Masson, L. M., Santos Gomes, F., Freitas -Silva, O., and Lima da Silva, J. P. (2016). Effect of Oregano Essential Oil On Oxidative Stability of Low -Acid Mayonnaise. Journal of Food Science and Technology. 6(11): 45 -52
Ghorbani, Sh. Roozbeh Nasirani, L. Juri, M.H. (2014). The antimicrobial effects of Mentha longifolia L. essential oil on Salmonella enteritidis in mayonnaise sauce". Journal of Food Microbiology, 2 (3): 2015, 15-26.
Proestos, C., Lytoudi, K., Mavromelanidou, O.K., Zoumpoulakis, P. and Sinanoglou, V.J. (2013). Antioxidant capacity of selected plant extracts and their essential oils. Antioxidant 2, 11-22.
Ahmad Nejhad, A., Alizadeh Behbahani, B., Hojjati, M., Vasiee, A., & Mehrnia, M. A. (2023). Identification of phytochemical, antioxidant, anticancer and antimicrobial potential of Calotropis procera leaf aqueous extract. Scientific Reports, 13(1), 14716.
Zamanpour Boroujeni, A., Alizadeh Behbahani, B., Mehrnia, M. A., Noshad, M., & Hojjati, M. (2024). Evaluation of antioxidant activity and antimicrobial effect of Nigella sativa oil on some pathogenic bacteria and its interaction with chloramphenicol antibiotic. Journal of food science and technology (Iran), 20(145), 111-121.(In Persian)
Farahbakhsh, J., Najafian, S., Hosseinifarahi, M., & Gholipour, S. (2021). Essential oil composition and phytochemical properties from leaves of felty germander (Teucrium polium) and spearmint (Mentha spicata L.). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 24(1), 147-159.
Mokhayeri, K., Koohsari, H. and Seyyed Alangi, S.Z. (2017). Determination of chemical composition and minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration of Mentha spicata essential oil against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. JFM. 4 (4),9-19. (In Persian)
Rasoli I, Gachkar L, Yadegarinia D, and Rezaee, M.B. 2008. Antibacterial and antioxidative characterisation of essential oils from Mentha piperita and Mentha spicata grown in Iran. Acta Alimentaria. 37(1):41-52. (In Persian)
Hadjiakhoondi, A., Aghel, N., Zamanizadeh-Nadgar, N. and Vatandoost, H. (2000). Chemical and biological study of Mentha spicata essential oil from Iran. Daru, 8 (1 and 2): 19-21
Znini, M., Bouklah, M., Majidi, L., Kharchouf, S., Aouniti, A., Bouyanzer, A., Hammouti, B., Costa, J. and Al-Deyab, S.S. (2011). Chemical composition and inhibitory effect of Mentha spicata essential oil on the corrosion of steel in molar hydrochloric acid. International Journal of Electrochemical Science, 6: 691-704.
Zheljazkov, V. D., Cantrell, C. L., Astatkie, T. and Ebelhar, M. W. (2010 b). Productivity, oil content, and composition of two spearmint species in Mississippi. Agronomy Journal, 102 (1): 129-133.
Omar, N. A., El- Sayed, Z. I. A. and Romeh, A. A. (2009). Chemical constituents and biocidal activity of the essential oil of Mentha spicatal. grown in Zagazigregion, Egypt. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 5 (6): 1089-1097.
Telci, I., Demirtas, I., Bayram, E., Arabaci, O. and Kacar, O. (2010). Environmental variation on aroma components of pulegone. piperitone rich spearmint (Mentha spicata). Industrial Crops and Products, 32: 588-592.
Ćavar Zeljković, S., Šišková, J., Komzáková, K., De Diego, N., Kaffková, K., & Tarkowski, P. (2021). Phenolic compounds and biological activity of selected Mentha species. Plants, 10(3), 550.
Rahmati Junidabad, Mustafa, Alizadeh Behbahani, Behrouz, and Noshad, Mohammad. (2022). Evaluation of total phenol and flavonoid, antioxidant power and antifungal effect of spearmint essential oil on the strains responsible for spoilage of strawberry fruit. Applied microbiology in food industry, 8(1), 1-11. SID. https: sid.ir.paper.985636.fa
Atanassova, M., Georgieva S. and Ivancheva, K. (2011). Total phenolic and total flavonoid contents, antioxidant capacity and biological contaminants in medicinal herbs. J. Chem. Technol. Metall.; 46 (1): 81-88.
Olennikov, D.N. and Tankhaeva, L.M. (2010). Quantitative determination of phenolic compounds in Mentha piperita leaves. Chem. Nat. Compd, 46 (1): 22-27.
, R, Kruma., Z., and Ruze, K. 2012. Effect of Pretreatment Method on the Content of Phenolic Compunds, Vitamin C and Antioxidant Activity of Dried Dill. World Academy of Sience Enginneering and Technology. 6(4): 251-255.
Ghorbani, Sh. Roozbeh Nasirani, L. Juri, M. H. 2014 The antimicrobial effects of Mentha longifolia L. essential oil on Salmonella enteritidis in mayonnaise sauce". Journal of Food Microbiology, 2 (3): 2015, 15-26.
Nickavar B, Alinaghi A, Kamalinejad M. (2008). Evaluation of the antioxidant properties of five Mentha species. Iranian J Pharm Res. 7:203–9.
Adli, D. E., Brahmi, M., Ziani, K., Brahmi, K., Kahloula, K., & Slimani, M. (2022). Chemical Composition, in vitro Antioxidant, Antimicrobial and Cytotoxic Activities of Mentha spicata Essential Oil: A Review. Phytothérapie, 20(6), 320-327.
Hashemi, Z, Hojjati, M, and Tahanjad, M. 2014. Investigating the antacid activity of orange leaf essential oil (Citrus aurant) in comparison with synthetic antacid TBH in edible oil. New technologies in the food industry (new food technologies), 2(6): 43-57. (In Persian)
Ranjbar, M., Kiani, M., and Nikpay, A. 2020. Antioxidant and scolicidal activities of four Iranian Mentha species (Lamiaceae) in relation to phenolic elements. Journal of Herbmed Pharmacology. 9(3): 200-208.
Tahanjad, M., Barzgar, M., Sahari, M.A., and Naqdi Badi, H.A. (2012). Evaluation of the anti-radical activity of Malva sylvestris L. extract and its application in the oil system. Medicinal Plants, 11(42), 86-97. (In Persian)
Ozkan, M. (2003). Antioxidant activities of rosemary, sage, and sumac extracts and their combinations on stability of natural peanut oil. Journal of Medicinal Food. 6: 267-270.
Abou-Zaid, Atef A., Abdelahafez, A. and Amer, May M. (2015). Effect of basil leaves extracted Juice addition on mayonnaise and cake oxidative stability and their sensory Agricuitury. Food Chemistry. 53: 4290–4302
Ezz El-Din Ibrahim, M. and Gaber El-Masry, H. 2016. Phenolic content and antioxidant activity of cantaloupe (Cucumis melo cantalupensis) and food application. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 5: 16-24
Li, Chun-Ying., Kim, Hee-Woong., Li, He., Lee, Deug-Chan and Rhee, Hae-Ik. (2014). Antioxidative effect of purple corn extracts during storage of mayonnaise. Food Chemistry. 152 (2014): 592–596.
Gorjian, H., Raftani Amiri, Z., Mohammadzadeh Milania, J., & Ghaffari Khaligh, N. (2021). Comparison of the effect of natural preservatives (nanoliposome and nanoniosome containing myrtle extract) and sodium benzoate on physicochemical, microbial, sensorial and properties of Mayonnaise sauce. Journal of food science and technology (Iran), 18(116), 313-325.
Khajavi, H., and Dastgerdi A. Ahmadi. 2021. "The effect of essential oil of thyme (Zataria multiflora boiss) on the sensory properties and oxidative stability of mayonnaise." 49-60.
Hyldgaard, M., Mygind, T., & Meyer, R. L. (2012). Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with food matrix components. Frontiers in microbiology, 3, 12.
Tabatabaei Yazdi, F., Alizadeh Behbahani, B., Vasiee, A.R., Mortazavi, S.A., & Shahidi, F. (2018). Evaluation antioxidant activity, phytochemical constituents and antimicrobial of Mentha Piperita essential oil on some infectious and poisonous microorganisms. Food Sci Technol., 15(76), 67-76. (In Persian)
Yazdani, M. (2019). Evaluation of Antimicrobial and Antioxidant Activity of Essential Oil of Mentha piperita L. Iranian Journal of Medical Microbiology.13(3), 210-219. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 94 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 82 |