
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,995 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,578 |
اثر نوع منبع کودی کلسیمی بر ویژگیهای کمی و کیفی میوهی کیوی رقم "هایوارد" در زمان برداشت | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 21 بهمن 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2025.22948.3203 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه حسن زاده نارنج بنی1؛ محمد علی بهمنیار* 2؛ طاهره رئیسی3؛ بهی جلیلی4؛ جواد فتاحی مقدم3 | ||
1دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
2گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
3پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر | ||
4گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کلسیم بیشترین ماده مورد نیاز در میوه کیوی است و شاید بتوان آن را مهمترین عنصر معدنی دانست که در تعیین کیفیت میوه دخالت دارد. یکی از راههای بهبود کیفیت و سفتی بافت میوه، تغذیه برگی تاکهای کیویفروت طی دوره رشد میوه است. لذا این پژوهش به منظور بررسی تأثیر نوع منبع کودی کلسیم بر ویژگیهای کمی و کیفی میوهی کیوی رقم "هایوارد" در زمان برداشت انجام شد. مواد و روشها: آزمایش در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه منبع تامین کلسیم شامل کلرید کلسیم، نیترات کلسیم و سیلیکات کلسیم و 3 تکرار و دو زمان محلول پاشی(زمان اول: آغاز محلولپاشی در مرحله رشد سریع میوه، زمان دوم: آغاز محلولپاشی در مرحله رشد کند میوه) بر روی تاکهای کیویفروت انجام شد. دو هفته بعد از اتمام محلولپاشی نمونهبرداری از برگ انجام شد و عناصر نیتروژن، کلسیم در برگ اندازه گیری شد. بعد از اینکه مقدار مواد جامد محلول به حداقل 2/6 درصد رسید، میوهها برداشت شده و ویژگیهای کیفی و کمی میوه شامل وزن، رنگ پوست، مواد جامد محلول(TSS)، درصد ماده خشک، سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون، مقدار ویتامین ث، فنل کل، نیتروژن و کلسیم در میوه اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت محلولپاشی تیمارهای کلسیم بر افزایش کلسیم و نیتروژن در برگ و میوه دارد. تیمارهای نیترات کلسیم و کلرید کلسیم منجر به افزایش 21 درصد وزن میوه در فاز رشد اول میوه شدند. محلولپاشی باعث افزایش سفتی بافت میوه در تیمارهای کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در فاز اول و دوم محلولپاشی نسبت به تیمار شاهد شده است. بیشترین درصد ماده خشک میوه در تیمار کلرید کلسیم بوده است. تیمار نیترات کلسیم باعث افزایش 11 درصد اسیدیته قابل تیتراسیون میوه نسبت به شاهد گردید. تیمارهای محلولپاشی در فاز اول و دوم محلولپاشی تاثیری بر میزان مواد جامد محلول نداشتند. ویتامین ث در فاز اول محلولپاشی در تیمار کلرید کلسیم و در فاز اول و دوم محلولپاشی در تیمار نیترات کلسیم بیشترین مقدار بود. همچنین محلولپاشی باعث افزایش میزان فنول در تیمارها نسبت به تیمار شاهد شد. نتیجهگیری: با استناد به نتایج این تحقیق، میتوان گفت که محلول پاشی تیمارهای کلسیم در زمان رشد سریع و رشد کند میوه اثر مثبتی بر ویژگیهای کیفی میوه به ویژه سفتی داشت. محلولپاشی تیمار کلرید کلسیم نسبت به بقیه تیمارها روی ویژگیهای کیفی میوه نتایج بهتری داشت. به دلیل نگهداری کیوی در سردخانه و با توجه به اهمیت ماندگاری میوه در سردخانه، در کیوی کاریها توصیه میشود محلول پاشی کلرید کلسیم طی فصل رشد میوه در مراحل رشد سریع و کند میوه انجام شود. | ||
کلیدواژهها | ||
وزن میوه؛ مواد جامد محلول؛ سفتی بافت میوه؛ ویتامین ث؛ کیوی رقم هایوارد | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 35 |