
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,948 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,532 |
استفاده از فناوری پلاسمای سرد اتمسفریک در کاهش باقیمانده آنتیبیوتیک و بارمیکروبی شیرهای دورریز صنعت گاوداری | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 22 بهمن 1403 اصل مقاله (1.76 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2024.22451.1956 | ||
نویسندگان | ||
محسن محروقی* 1؛ کاوه جعفری خورشیدی2 | ||
1دانش آموخته، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
2عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد قایم شهر | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: پلاسمای سرد یک گاز نیمه یونیزهشده شامل یونها، الکترونها، فوتونهای فرابنفش و رادیکالها میباشد. پلاسمای سرد یک فناوری غیرحرارتی است که از گازهای پرانرژی و واکنشی برای غیرفعال کردن میکروارگانیسمهای موجود در سطح محصول غذایی استفاده میکند. به طور کلی، پلاسمای سرد برای از بین بردن مواد شیمیایی یا باکتریهای آلی، باکتریهای معلق در هوا، و برای ضدعفونیکردن بستهبندی تجهیزات و مواد غذایی استفاده میشود هدف از انجام این آزمایش بررسی استفاده از فناوری پلاسمای سرد اتمسفریک در کاهش باقیمانده آنتیبیوتیک و بارمیکروبی شیرهای دورریز صنعت گاوداری بود. مواد و روشها: در این مطالعه جهت بررسی اثر پلاسمای سرد اتمسفریک، از دستگاه تخلیه سد دیالکتریک اتمسفریک استفاده شد. برای انجام آزمایشات از 50 میلیلیتر شیر حاوی 6 میکروگرم بر میلیلیتر آنتی-بیوتیک انروفلوکساسین و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس استفاده شد. جهت بررسی اثر پلاسما بر کاهش فعالیت آنتیبیوتیک ، شیر استریل در بازههای زمانی 0 تا 20 دقیقه در معرض پلاسما قرار گرفتند. سپس برای تست آنتیبیوگرام، محیط کشت مولر هینتون آگار به میزان 20 میلیلیتر در پلیت با قطر 10 تهیه شد. پس از طی 18 ساعت انکوباسیون باکتری در محیط کشت Tryptic Soy Broth ،. اثر ضدباکتریایی آن با استفاده از اندازهگیری قطر هاله مهار رشد محاسبه شد. برای شمارش باکتری حجم 10 میلیلیتری شیر پس از تلقیح باکتری موردنظر به میزان 105 CFU/ml ، تحت شارش پلاسما به مدت مشخص قرار گرفت. ارزیابی مقدار کاهش مقدار آنتی-بیوتیک با دستگاه HPLC با نام تجاریCECIL-1100 انجام شد. ستون این دستگاه Eclipse pluse C18 از شرکت Zorbox بود برای ارزیابی ویژگیهای کیفی شیر از 25 نمونه شیر استریل در زمان صفر، 5، 10، 15 و 20 دقیقه تحت شارش پلاسما قرار گرفت و سپس از دستگاه LactoScope FT-B جهت اندازهگیری ویژگیهای کیفی شیر استفاده شد. مقادیر رنگ شامل L* (روشن) a* (قرمز) و b* ( زرد) بود که با استفاده از کلرومتر (CI-7600,X-Rite,Michigan,USA) اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج نشان داد افزایش زمان شارش پلاسما بر شیر، باعث کاهش قابل توجهی در میزان رشد باکتری شد (05/0< P). همچنین نرخ غیرفعالسازی باکتری به طور معنیداری کاهش پیدا کرد و مشابه با شیر استریل تهیهشده از بازار شد (05/0< P). غظلت آنتیبیوتیک انروفلوکساسین بعد از 10 دقیقه شارش پلاسما 45 درصد و بعد از 20 دقیقه شارش پلاسما 88 درصد کاهش یافت، بنابراین گونههای اکسیدکننده و الکترونهای پرانرژی در پلاسمای سرد به خوبی باعث تخریب انروفلوکساسین میشود. با افزایش زمان پلاسما فاکتورهای شیر از جمله درصد چربی ، هدایت الکتریکی (میلیثانیه)، نیترژن غیرپروتئینی (میلیگرم بر 100 گرم)، درصد اسیدهای چرب ترانس و درصد اسیدهای چرب اشباع و ملامین ( میلیگرم بر کیلوگرم) افزایش یافت و درصد مواد جامد غیرچربی، pH، درصد لاکتوز، نقطه انجماد، درصد اسید چرب در حالت سیس، درصد ساکارز، نسبت اسید چرب فرار به چربی شیر (میلیاکی والانت به 100 گرم چربی)، اسید سیتریک به سیترات ( میلیگرم به کیلوگرم) افزایش یافت، همچنین مقدار درصد پروتئینخام، درصد مواد جامد درصد اسید چرب مونو، چگالی (گرم بر میلیلیتر)، درصد کازئین، درصد آب و درصد پروتئین کل هیچ تغییری نکرد. در طول فرایند پلاسمای سرد هیچ گونه تغیراتی در مقادیر رنگ مشاهده نشد در حالی که در طی فرایند پاستوریزاسیون تغییر رنگ 15/1 ثبت شد نتیجهگیری: نتایج: با توجه به نتایج این مطالعه میتوان به این جمعبندی رسید که پلاسمای سرد اتمسفری در زمان شارش پلاسما-ی سرد کمتر از 10 دقیقه و ولتاژ زیر 8 کیلوولت میتواند به عنوان یک استراژی باالقوه جهت استریلسازی شیر دوریز مطرح گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتی بیوتیک شیر؛ پلاسمای سرد اتمسفری؛ شیر دورریز؛ گاوداری صنعتی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 143 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 85 |