
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,747,073 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,712 |
ارزیابی تغییرات کیفی گوشت کپور ماهیان پرورشی صید شده طی نگهداری در یخ | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 30 بهمن 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2024.22632.1889 | ||
نویسندگان | ||
سجاد مامی* 1؛ محمدیار حسینی2؛ مهدی رشنوادی3 | ||
1گروه علوم آزمایشگاهی و درمانگاهی ، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
2استادیار گروه بهداشت و صنایع غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
3استادیار گروه علوم آزمایشگاهی و درمانگاهی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
چکیده | ||
نگهداری در یخ روشی است که برای سرد کردن ماهی استفاده میشود و با به تاخیر انداختن فرآیندهای بیوشیمیایی و باکتریایی سبب کاهش پیشرفت میکروارگانیسمها و افزایش زمان نگهداری میشود. هدف مطالعه حاضر ارزیابی تغییرات پس از مرگ (شیمیایی، فیزیکی و میکروبی) در کپور معمولی (Cyprinus carpio) و کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) طی نگهداری در یخ بود. برای این منظور، مجموع 50 عدد ماهی از استخرهای پرورش ماهی در آبادان صید شد. سپس این کپور ماهیان به مدت 72 ساعت در کنار یخ نگهداری شده و شاخصهای کیفی گوشت در 0، 8، 14، 24، 48 و 72 ساعت پس از نگهداری در یخ ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که میزان pH، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و باکتریهای مزوفیل و سرمادوست بافت هر دو گونه ماهی طی دوره نگهداری در کنار یخ افزایش یافت، در حالی که ظرفیت نگهداری آب (WHC) کاهش یافت. پس از 72 ساعت نگهداری در کنار یخ، میزان باکتریهای مزوفیل بافت ماهیان کپور معمولی و کپور نقرهای به ترتیب به log CFU/g 08/0 ± 88/7 و log CFU/g 23/0 ± 20/7 افزایش یافت. بر اساس این یافتهها، مدت ماندگاری کپور ماهیان نگهداری شده در یخ کمتر از 72 ساعت میباشد. تفاوت معنیداری در میزان FFA و | ||
کلیدواژهها | ||
نگهداری در یخ؛ مدت ماندگاری؛ باکتریها؛ کپور معمولی؛ کپور نقرهای | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 36 |