
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 634 |
تعداد مقالات | 6,616 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,981,162 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,492,709 |
بررسی میکروپلاستیک موجود در ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) در ناحیه خزری (مطالعه موردی استان مازندران) | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
دوره 14، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 161-174 اصل مقاله (828.19 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2024.21997.1838 | ||
نویسندگان | ||
کیادخت رضایی1؛ آرش جوانشیرخوئی* 2 | ||
1دانشجوی دکتری، بوم شناسی آبزیان شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
با افزایش تولید پلاستیک و استفاده آن در جهان، میزان ذرات پلاستیکی موجود در محیط های آبی نیز در حال افزایش است. از طرف دیگر با افزایش مصرف جهانی ماهی، احتمال افزایش مخاطرات سلامت عمومی انسان به عنوان مصرف کننده نهایی زنجیره غذایی، وجود دارد. این تحقیق نیز به بررسی ماهی سفید خزری (Rutilus frisii kutum) یکی از مهمترین و پرمصرف ترین ماهیان تجاری دریای خزر در دو ایستگاه خزرآباد و گلوگاه، می پردازد. بدین منظور تعداد 30 عدد ماهی سفید خزری در هر ایستگاه صید شد. ماهیان تحت شرایط ایمن به آزمایشگاه انتقال یافتند. سپس به قطعات کوچک برش داده شده درون بطری های شیشه ای تحت تاثیر محلول KOH 10% قرارگرفتند تا مواد زیستی آن ها کاملا هضم شوند. سپس 20cc از محلول رویی توسط کاغذ صافی واتمن فیلتر شد. در نهایت، کاغذ صافی های خشک شده توسط میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین درصد فراوانی شکل، اندازه و رنگ میکروپلاستیک ها، متعلق به شکل رشته ای، اندازه کوچکتر از 1000 میکرومتر و رنگ های تیره در ایستگاه خزرآباد و رنگ سفید در ایستگاه گلوگاه بوده است. همچنین فراوانی میکروپلاستیک موجود در هر ماهی سفید خزری در ایستگاه خزرآباد 83/0±77/1 ذره و در ایستگاه گلوگاه 37/0±39/1 برآورد شد. اما با توجه به اهمیت تجاری و مصرف گسترده این ماهی به ویژه در سواحل دریای خزر، پایش برنامه ریزی شده سواحل مهم صیادی دریای خزر ضروری است. | ||
کلیدواژهها | ||
میکروپلاستیک؛ دریای خزر؛ ماهیان تجاری؛ سلامت عمومی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 38 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 25 |