
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 646 |
تعداد مقالات | 6,748 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,370,390 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,740,174 |
جایگزینی کنجاله سویا با پودر در جیره برههای پرواری مهربان : تأثیر بر عملکرد، تخمیر شکمبه و فراسنجه های خونی | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 25 شهریور 1404 اصل مقاله (2.61 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2025.23805.2014 | ||
نویسندگان | ||
بهروز ابراهیمی1؛ محمد ابراهیم نوریان سرور* 2؛ محمد مهدی معینی3 | ||
1دانش آموخته دانشگاه رازی | ||
2دانشگاه بوعلی سینا عضو هیات علمی | ||
3Agriculture and Natural Resource Faculty | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کنجاله سویا معمولاً به سرعت در شکمبه تجزیه میشود؛ قیمت آن در حال حاضر (۵۶ درصد) گرانتر از پودر گوشت بوده و بخش عمده آن در ایران وارداتی است. از سوی دیگر، مقادیر قابل توجهی پودرگوشت در کشتارگاههای دام و طیور کشور تولید میشود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات جایگزینی کنجاله سویا با پودر گوشت بر عملکرد رشد (افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک و مصرف ماده خشک)، شاخصهای تخمیر شکمبه (pH، نیتروژن آمونیاکی و اسیدهای چرب فرار کل)، جمعیت پروتوزوآ و پارامترهای خونی در برههای مهربان بود. مواد و روشها: در این مطالعه، ۲۸ بره نر از نژاد مهربان با سن ۴ ماه (میانگین وزن؛ ۳۶٫۲۰ کیلوگرم) بهمدت 72 روز (۱۴ روز برای دوره سازگاری و 58روز دوره آزمایشی) با دو نسبت متفاوت کنسانتره به علوفه (60درصد کنسانتره و 40 درصد علوفه در 25 روز اول و 70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه در 33روز دوم) پروار شدند. برهها در قالب یک طرح کاملاً تصادفی شامل ۴ تیمار و ۷ تکراردر هر تیمار، در جایگاههای انفرادی تقسیم بندی شدند. جیرههای آزمایشی شامل: جیره پایه (شامل ۱۰ درصد کنجاله سویا و بدون پودر گوشت (گروه کنترل))، تیمارهای دوم، سوم و چهارم: جیره پایه با جایگزینی ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ درصد کنجاله سویا با پودر گوشت بود. خوراک در دوره اول پروار شامل ترکیب ۴۰ درصد علوفه و ۶۰ درصد کنسانتره (یعنی پروتئین بیشتر و انرژی کمتر) بود، در حالی که در دوره دوم، شامل ۳۰ درصد علوفه و ۷۰ درصد کنسانتره (یعنی پروتئین کمتر و انرژی بیشتر) بود. عملکرد رشد (افزایش وزن کل، افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل) فراسنجههای تخمیر شکمبه جمعیت پروتوزوآیی و فراسنجههای بیوشیمیایی خون (بیوشیمیایی شامل گلوکز، تریگلیسیرید، کلسترول، اوره، آلبومین و پروتئین کل) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس معادلات، گاز متان تولیدی نیز برآورد شد. یافتهها : نتایج نشان داد که جایگزینی پودر گوشت تأثیر معنیداری بر عملکرد رشد نداشت، اما منجر به کاهش ۱۶ درصدی هزینه تولید گوشت شد(05/0 >P) . در ماه اول، برههای دریافتکننده ۵ درصد پودر گوشت (277 گرم در روز) در مقایسه با گروه شاهد(244 گرم) ؛ معادل ۳2 گرم افزایش رشد روزانه ی بیشتری داشتند(05/0>P) ، اگرچه دمای بالاتر (بیش از ۲۵ درجه سانتیگراد) در دوره دوم موجب کاهش مصرف خوراک شد. به همین خاطر ضریب تبدیل مرحله دوم 5 واحد بیشتر از دوره اول شد. سطح pH در تمام دورهها پایدار باقی ماند. میزان نیتروژن آمونیاکی با افزودن پودر گوشت کاهش معنیداری یافت(05/0>P) حتی در جیرههای با کنسانتره بالا کمتر بود (05/0>P). اسیدهای چرب فرار در کل دوره ثابت ماند ولی در دوره اول افزایش یافت (05/0>P)، در حالی که تولید متان(05/0>P) و کل گاز خروجی(05/0>P) در مقایسه با گروه شاهد با افزودن پودر گوشت کمتر شد. افزودن پودر گوشت به جای سویا نشان داد که سطح انرژی متابولیسمی جیره را به طور معنیداری بیشتر میکند(05/0>P) . شاخص pH شکمبه در حالت دام زنده وآزمون گاز برای همه چهار تیمار مشابه بود. مقایسه فراسنجههای تخمیر در دوره اول با دوم نشان می دهد در دوره دوم شکمبه به ثبات رسیده و مقایسه بین چهار تیمار نشان تقاوتی بین آنها وجود ندارد. به غیر از نیتروژن آمونیاکی، همه شاخصهای تخمیر در دوره دوم نسبت به دوره اول بیشتر شدهاند(05/0>P). جمعیت پروتوزآیی تحت تاثیر منبع پروتئین قرار نگرفت ولی تحت تاثیر درصد کنسانتره قرار گرفت و با بیشتر شدن درصد کنسانتره در جیرههای حاوی پودر گوشت جمعیت پروتوزوآیی بیشتر شد (05/0 >p). در کل دوره تنها سطح کلسترول خون با مصرف پودر گوشت افزایش یافت(05/0>P) . نتیجه گیری: با اطمینان پودر گوشت را میتوان تا صد 5 درصد جایگزین کنجاله سویا کرد تا کاهش 15 درصدی در هزینه تولید گوشت حاصل شود. | ||
کلیدواژهها | ||
پودر گوشت؛ تخمیر شکمبه؛ جمعیت پروتوزوآ؛ عملکرد رشد؛ کنجاله سویا | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 0 |