| تعداد نشریات | 13 |
| تعداد شمارهها | 654 |
| تعداد مقالات | 6,824 |
| تعداد مشاهده مقاله | 9,797,850 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,170,195 |
نانوکپسولهسازی فیکوسیانین با پوششهای پروتئینی– کربوهیدراتی: تحلیل پایداری، رهایش کنترلشده و ساختار سطحی در مدل هضم آزمایشگاهی | ||
| مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 14 مهر 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2025.23802.1964 | ||
| نویسندگان | ||
| عیسی بهرامی زاده1؛ سید مهدی اجاق* 2؛ علیرضا عالیشاهی3؛ شیرین حسنی4؛ مهدی ذوالفقاری5 | ||
| 1دانش آموخته کارشناسی تکثیر و پرورش آبزیان | ||
| 2دانشیار | ||
| 3استادیار گروه شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
| 4دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
| 5گروه عمل آوری فرآوردههای شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران | ||
| چکیده | ||
| سابقه و هدف: فیکوسیانین، یک رنگدانه طبیعی با خواص آنتیاکسیدانی و کاربرد گسترده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی است. این ترکیب بهشدت نسبت به عوامل محیطی نظیر نور، دما، pH و اکسیژن حساس بوده و به همین دلیل نیازمند فناوریهای محافظتی مؤثری برای افزایش پایداری و فراهمی زیستی آن میباشد. هدف این پژوهش، نانوکپسولهسازی فیکوسیانین از جلبک Spirulina platensis با استفاده از ترکیبات دیوارهای مختلف شامل ایزوله پروتئین سویا، پروتئین آبپنیر و مالتودکسترین بود. مواد و روشها: فیکوسیانین از جلبک Spirulina platensis ، و با استفاده از ترکیبهای مختلف دیوارهای شامل ایزوله پروتئین سویا (SPI)، پروتئین آبپنیر (WP) و مالتودکسترین (MD) نانوکپسوله شد. نانوکپسولها به روش امولسیونسازی و خشکسازی تهیه شدند و ویژگیهایی نظیر اندازه ذرات، شاخص پراکندگی (PDI)، راندمان درونپوشانی و زتاپتانسیل مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین، طیفسنجی مادون قرمز (FTIR) و آنالیز گرمایی روبشی تفاضلی (DSC) برای بررسی برهمکنشهای مولکولی و پایداری حرارتی استفاده شد. آزمونهای رهایش کنترلشده در محیطهای شبیهسازیشده معده و روده انجام گرفت. یافتهها: این مطالعه نشان داد که ترکیب ایزوله پروتئین سویا و مالتودکسترین، بهعنوان دیواره کپسول، بهترین ویژگیهای ساختاری، فیزیکوشیمیایی و عملکردی را در نانوکپسولهسازی فیکوسیانین از جلبک اسپیرولینا ارائه میدهد. نانوکپسولهای حاصل دارای اندازه ذره کوچک (8.86 نانومتر)، شاخص پراکندگی مناسب (0.48)، راندمان بالا (88.7٪) و زتاپتانسیل منفی (mV 10.1−) بودند. آزمونهای FTIR و DSC موفقیت فرآیند کپسولهسازی و افزایش پایداری حرارتی رنگدانه را تأیید کردند. بررسی رهایش در شرایط هضم آزمایشگاهی نیز بیانگر آزادسازی کنترلشده (88–90٪ طی 120 ساعت) و محافظت مؤثر رنگدانه در برابر شرایط گوارشی بود . | ||
| کلیدواژهها | ||
| نانوکپسولهسازی؛ فیکوسیانین؛ پایداری؛ رهایش کنترلشده؛ مدل هضم آزمایشگاهی | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 59 |
||