| تعداد نشریات | 13 |
| تعداد شمارهها | 654 |
| تعداد مقالات | 6,824 |
| تعداد مشاهده مقاله | 9,789,134 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,161,040 |
اثر همافزایی فسفر و مایکوریزا بر واکنش رشد، عملکرد و ویژگیهای بیوشیمیایی گیاه کینوآ در کشت مخلوط با گوار | ||
| پژوهشهای تولید گیاهی | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 28 آبان 1404 | ||
| نوع مقاله: پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2025.23917.3271 | ||
| نویسندگان | ||
| عباس مصیبی1؛ حمید عباس دخت* 2؛ طیبه رستمی3 | ||
| 1دانشجو دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. | ||
| 2دانشیار،گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران | ||
| 3گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. | ||
| چکیده | ||
| چکیده سابقه و هدف: گیاه شبه غله کینوآ (Chenopodium quinoa Willd) گیاهی از خانواده تاجخروسیان و زیرخانواده اسفناجیان و بومی کوههای آند آمریکای جنوبی میباشد. از نظر گیاهشناسی گیاهی یکساله، دولپه، آلوتتراپلوئید (2n=4x =36) و خودگردهافشان است. دانههای کینوا به دلیل دارابودن روغن و پروتئین با کیفیت، کربوهیدرات بالا، فیبر و انواع ویتامینها و مواد معدنی جز دانههای با ارزش غذایی بالا به حساب میآیند. این مطالعه بهمنظور بررسی استفاده از مایکوریزا و غلظتهای مختلف کود فسفر بر ویژگیهای رشد و عملکردی و بیوشیمیایی گیاه کینوآ در شرایط کشت مخلوط با گوار به روش کشت جایگزینی در سال زراعی 1404-1403در مزرعه انجام شد. مواد و روشها: آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل آرایش مختلف کشت (کشت خالص کینوآ، 75 درصد کینوآ + 25درصد گوار، 50 درصد کینوا +50 درصد گوار، 25 درصد کینوآ + 75 درصد گوار و کشت خالص گوار) بهعنوان عامل اول و کاربرد فسفر در سه سطح (صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) بهعنوان عامل دوم، کود زیستی مایکوریزا در دو سطح (مصرف و عدم مصرف) به عنوان عامل سوم در نظر گرفته شدند. ویژگیهای مورد بررسی شامل عملکرد و اجزای عملکرد، خصوصیات فیزیولوژی و بیوشیمیایی بودند. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SAS نسخه 1/9 آنالیز و مقایسات میانگین در سطح احتمال پنج درصد با استفاده از آزمون LSD انجام گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد بالاترین عملکرد دانه کینوآ (5/2410 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 50 کیلوگرم فسفر در هکتار و کمترین آن (3/1502 کیلوگرم در هکتار) در تیمار شاهد کودی مشاهده گردید و بیشترین میزان پروتئین کینوآ (31/15 درصد) در کشت خالص کینوآ و کمترین مقدار آن (2/14 درصد) در تیمار شاهد کودی و بدون استفاده از میکوریزا مشاهده شد. بیشترین مقدار فلاونوئیدها (80/66 میلیگرم بر گرم) و فعالیت آنتیاکسیدانی (21/78 درصد) کینوآ در نسبت کشت مخلوط 50 درصد تیمار شده با مایکوریزا مشاهده گردید و بیشترین میزان اسید چرب (8/15 درصد) در آرایش کشت 50 درصد کینوا و فسفر 50 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن (68/8 درصد) در آرایش کشت 25 درصد کینوآ + 75 درصد گوار و فسفر 100 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. بیشترین ارتفاع بوته (3/81 سانتیمتر) با کاربرد مایکوریزا و استفاده از فسفر 50 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن (3/56 سانتیمتر)، در تیمار عدم استفاده از مایکوریزا و کود فسفر به دست آمد. از نظر رنگیزههای فتوسنتزی، بیشترین مقدار کلروفیل a (16/2 میلیگرم بر گرم)، کلروفیل b (66/. میلیگرم بر گرم ) و کلروفیل کل 77/2 میلیگرم بر گرم) در تیمار کشت خالص توام با فسفر 50 کیلوگرم در هکتار و استفاده از مایکوریزا مشاهده شد. بیشترین نسبت برابری زمین (85/1)، در تیمار فسفر 50 کیلوگرم در هکتار و استفاده از مایکوریزآ مشاهده گردید. نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل، استفاده از کشت مخلوط با استفاده از کود فسفر و مایکوریزا بر ویژگیهای عملکردی و بیوشیمیایی گیاه کینوآ تاثیر مثبت دارد. کلیدواژهها: آرایش کشت، آنتیاکسیدانی، زیستشیمیایی، پروتئین، کود زیستی. | ||
| کلیدواژهها | ||
| آرایش کشت؛ آنتی اکسیدانی؛ زیستشیمیایی؛ پروتئین؛ کود زیستی | ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 0 |
||