| تعداد نشریات | 13 |
| تعداد شمارهها | 656 |
| تعداد مقالات | 6,849 |
| تعداد مشاهده مقاله | 9,873,468 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,238,311 |
تاثیر افزودنیهای مختلف (مواد مغذی و جاذبه الرطوبه) بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم سیلاژ غلاف نخود فرنگی | ||
| نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 11 آذر 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2025.23467.2004 | ||
| نویسندگان | ||
| جواد بیات* 1؛ علی رمضانی2؛ فرزاد ghanbari3؛ آشورمحمد قره باش4 | ||
| 1عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه گنبد | ||
| 2دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه گنبد | ||
| 3عضو هیات علمی دانشگاه گنبد کاووس | ||
| 4عضو هیات علمی | ||
| چکیده | ||
| امرزوه بعضی از ضایعات کشاورزی که دارای ارزش ارزش غذایی بالایی هستند و همچنین در دسترس میباشند توسط دامدارانی که از ارزش غذایی آنها اطلاع دارند، مورد استفاده قرار میگیرند. این ضایعات برخی اوقات بدون تغییر و برخی اوقات به صورت فرآوری شده به عنوان بخش اصلی خوراک دام استفاده میشوند. در فرآیند تولید و فرآوری محصولات دامی و کشاورزی، مقدار زیادی از بقایای گیاهی، پسماندهای محصول و فرآوردهای جانبی با ارزش غذایی قابل قبول برای خوراک دام وجود دارد که بیشتر به دلیل عدم وجود ساختار مناسب و کافی نبودن اطلاعات بهرهبرداران از آن مورد توجه قرار نگرفتهاند. برخی از این ضایعات به صورت سنتی توسط دامپروران بدون هیچگونه تغییری مورد استفاده قرار میگیرند که باتوجه به شرایط، ایدههای جدید جهت استفاده کردن از ضایعات کشاورزی در تهیه برنامه تغذیهای نیاز میباشد. نخود فرنگی گیاهی است در استان گلستان برای تولید دانه سبز برای اهداف تغذیه انسانی و تهیه کنسرو و مصرف تازه کشت میشود. فرآورده های فرعی بعد از برداشت شامل ساقه، برگها و غلاف عاری از دانه سبز می-باشد. برداشت آن معمولا 7-5 روز بعد از گلدهی صورت گرفته و با توجه به اینکه توسعه غلافهای آن سریع میباشد، هر روز میتوان عمل برداشت را انجام داد. در مطالعهای ترکیب شیمیای غلاف نخود سبز را به ترتیب برای پروتئین خام، 03/10 درصد، الیاف نامحلول در شویند خنثی، 31/40 درصد و خاکستر آن را 05/8 درصد گزارش کردند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر استفاده از افزودنیهای مواد مغذی مختلف بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم برونتنی سیلاژ غلاف نخود فرنگی بود. مواد و روشها: غلاف نخود فرنگی بعد از دانهگیری تهیه و توسط چاپر به قطعات حدود 4-3 سانتیمتری خرد و در قالب طرح کاملا تصادفی (چهار تیمار و سه تکرار) در کیسههای پلاستیکی به صورت دستی فشرده و سیلو شدند. سیلوهای پر شده در دمای اتاق نگهداری و برای مدت 45 روز سیلو شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) سیلاژ غلاف نخود فرنگی + کاه، 2) سیلاژ غلاف نخود فرنگی + کاه + ملاس، 3) سیلاژ غلاف نخود فرنگی + آرد جو، 4) سیلاژ غلاف نخود فرنگی + تفاله مرکبات بودند. بعد از سپری شدن زمان معین سیلو کردن، سیلوها باز و نمونهها با هم مخلوط و در دمای 60 درجه سانتیگراد در آون به مدت 48 ساعت خشک شدند. ترکیب شیمایی نمونهها با استفاده از روشهای استاندارد تعیین شد. به منظور برآورد فراسنجههای تولید گاز از آزمون تولید گاز و قابلیت هضم برونتنی از روش کشت بسته استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که افزودنیهای مختلف تاثیر معنیداری بر ترکیب شیمیایی سیلاژ غلاف نخود فرنگی داشتند (05/0P<). استفاده از افزودنی آرد جو و تفاله مرکبات باعث افزایش مقدار پروتئین خام و کاهش الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کل مواد مغذی قابل هضم، انرژی خالص شیردهی و انرژی خالص رشد شدند. پایینترین مقدار pH در تیمار دارای آرد جو مشاهده شد (05/0P<). در بین تیمارها از نظر پارامترهای تولید گاز اختلاف معنیداری وجود داشت (05/0P<) و تیمار دارای افزودنی تفاله مرکبات بالاترین مقدار پتانسیل تولید گاز (1/438 میلیلیتر) را داشت. بالاترین درصد قابلیت هضم ماده آلی، مقدار انرژی قابل متابولیسم و غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر مربوط به تیمار دارای افزودنی آرد جو بود. بالاترین مقدار قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی مربوط به تیمارهای دارای آرد جو و تفاله مرکبات بود (05/0P<). نتیجهگیری: نتایج نشان داد که استفاده از افزودنی آرد جو و تفاله مرکبات در مقایسه با کاه و ملاس ارزش تغذیهای سیلاژ غلاف نخود فرنگی را بهتر بهبود داد. به طور کلی، نتایج نشان داد که میتوان با افزودنیهای مختلف ارزش تغذیهای غلاف نخود رنگی را بهبود داده و به نحو مطلوبی در تغذیه دام استفاده کرد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| افزودنیهای مختلف؛ ترکیب شیمیایی؛ فراسنجههای تولید گاز؛ قابلیت هضم برونتنی؛ سیلاژ غلاف نخود فرنگی | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 16 |
||