
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,626,605 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,221,918 |
مقایسه جایگزینی جو با مقادیر مختلف تفاله زیتون بر عملکرد و قابلیت هضم در برهها و بزغالههای پرواری | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 4، دوره 4، شماره 3، آذر 1395، صفحه 55-72 اصل مقاله (852.22 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2017.11124.1462 | ||
نویسندگان | ||
فرانک دوستی1؛ تقی قورچی* 2؛ بهروز دستار2؛ آرش آذرفر3؛ اصغر سپهوند4 | ||
1دانشجوی دکتری- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد | ||
4استادیار گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی،دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: با توجه به این که در حدود 70 تا 75 درصد (در کشورهای توسعهیافته در حدود 50-60 درصد) از کل هزینههای تولیدات دامی مربوط به خوراک است، در این رابطه استفاده از محصولات فرعی صنایع کشاورزی و تبدیلی، از مدتها قبل مورد توجه بودهاست تفاله زیتون یکی از این محصولات جنبی است که به عنوان منبع تأمین کننده انرژی در تغذیه گوسفند و بز مورد استفاده قرار میگیرد. مقایسات کمی در خصوص عملکرد و قابلیتهضم بین گوسفند و بز با خوراکهای با انرژی و پروتئین یکسان انجام گرفته است. هدف از این پژوهش، استفاده از سطوح مختلف تفاله زیتون در جیره برهها و بزغالههای پرواری و مقایسه عملکرد و قابلیت هضم بین دو گونه میباشد. مواد و روشها: این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 با سه نوع جیره غذایی شامل سطوح صفر، 10 و 20 درصد تفاله زیتون و دو گونه دام (برهها و بزغالههای پرواری) انجام گرفت. به هر تیمار پنج راس بره پرواری و یا بزغاله پرواری در سن سه ماهگی اختصاص داده شد که به صورت انفرادی در قفسهای جداگانه به مدت 84 روز (15 روز دوره عادتپذیری) نگهداری شدند. جیرهها از نظر محتوی پروتئین و انرژی برابر بودند. یافتهها: میزان مصرف خوراک در برهها با افزایش سطح تفاله زیتون در خوراک کاهش، اما در بزغالهها با استفاده از جیره حاوی تفاله زیتون افزایش یافت (05/0>P). قابلیتهضم در برهها و بزغالهها با مصرف تفاله زیتون کاهش یافت و بزغالهها نسبت به برهها قابلیتهضم بیشتری را نشان دادند (05/0>P). وزن بدن در انتهای دوره و افزایش وزن روزانه کل در برهها و بزغالههای دریافت کننده تفاله زیتون با تیمار شاهد تفاوت معنیداری نداشت. ضریب تبدیل خوراک در همه تیمارها به استثنای تیمار بزغالههای دریافت کننده 20 درصد تفاله زیتون بهبود یافت (05/0>P) و همچنین گونه گوسفند نسبت به بز ضریب تبدیل بهتری را نشان داد (05/0>P ). نتیجهگیری: با توجه به نتایج ذکر شده و قیمت ارزان تفاله، استفاده از تفالهزیتون تا مقدار 20 درصد در برهها و 10 درصد در بزغالهها توصیه میگردد. واژههای کلیدی: تفاله زیتون، بره، بزغاله، مصرف، خوراک، رشد *نویسنده مسئول: ghoorchit@yahoo.com | ||
کلیدواژهها | ||
تفاله زیتون؛ بره؛ بزغاله؛ مصرف؛ خوراک | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,316 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,297 |