
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,625,723 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,218,554 |
تاثیر مصرف پودر و عصاره ریشه رازیانه برعملکرد برههای پرواری مهربان | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 5، دوره 6، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 69-84 اصل مقاله (399.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2018.14420.1608 | ||
نویسنده | ||
حسن فضائلی* | ||
استاد موسسه تحقیقات علوم دامی | ||
چکیده | ||
چکیده : سابقه و هدف: رازیانه از جمله افزودنیهای گیاهی است که بهعنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد، در پرورش دام مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه دارای نوعی اثر استروژنیک بوده که میتواند سبب افزایش اشتها و بالا رفتن مصرف خوراک در دامها شده و نرخ رشد را افزایش دهد، اما اطلاعات در این زمینه بسیار محدود میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر افزودن عصاره و پودر ریشه رازیانه در جیره غذایی بر عملکرد برههای پرواری انجام گرفت. مواد و روشها: این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار با استفاده از 25 رأس بره نر از توده گوسفند مهربان با میانگین وزن اولیه 53/4 ± 87/27 کیلوگرم، در ایستگاه تحقیقاتی شیرینسو واقع در کبوترآهنگ از توابع همدان، اجرا شد. تیمارها شامل: 1- شاهد (بدون دریافت مکمل آزمایشی)، 2- پودر ریشه گیاه رازیانه به میزان 5 گرم، 3- پودر ریشه گیاه رازیانه به میزان 10 گرم، 4- عصاره الکلی ریشه گیاه رازیانه به میزان 5/7 میلی لیتر و 5- عصاره الکلی ریشه گیاه رازیانه به میزان 15 میلی لیتر به ازای هر رأس بره در روز بودند. جیره غذایی به صورت مخلوط کامل تهیه و سه بار در روز، تا حد اشتها، در اختیار دامها قرار داده شد. دوره عادتدهی برهها به شرایط آزمایش و جیرههای غذایی 14 روزدر نظر گرفته شد و پس از آن دوره اصلی آزمایش 89 روز در نظر گرفته شد که طی آن، تغییرات وزن برهها، میزان خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک تعیین گردید. در پایان آزمایش همه برهها کشتار شدند و اطلاعات مربوط به راندمان لاشه، ارگانهای داخلی و وضعیت ظاهری آنها بررسی شد. یافتهها: افزودن 5 و 10 گرم پودر ریشه رازیانه و 5/7 میلیلیتر عصاره آن نسبت به تیمار شاهد و تیمار 15 میلیلیتر عصاره موجب افزایش وزن نهایی بیشتری در برهها شد. از نظر میانگین افزایش وزن روزانه نیز بین گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری مشاهده شد، بهنحوی که مصرف پودر گیاه رازیانه در هر دو سطح 5 و 10 گرم و نیز عصاره آن به میزان 5/7 میلیلیتر، سبب افزایش وزن روزانه بالاتری شدند (05/0P<). میانگین ماده خشک مصرفی روزانه برهها تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0P<) و میزان آن از 1345 تا 1893 گرم متغیر بود. افزودن پودر و یا عصاره ریشه رازیانه سبب تحریک اشتها شد و در نتیجه مصرف خوراک افزایش یافت. در عین حال بالاترین میزان مصرف خوراک در برههایی مشاهده شد که روزانه 10 گرم پودر ریشه رازیانه را مصرف نمودند (05/0P<). میانگین ضریب تبدیل خوراک در ماههای دوم و سوم و نیز در کل دوره آزمایش، تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0P<)، بهنحوی که با مصرف سطح پایین پودر و عصاره ریشه رازیانه، ضریب تبدیل تمایل به کاهش و با مصرف سطوح بالای پودر و عصاره تمایل به افزایش نشان داد. استفاده روزانه 15 میلیلیتر عصاره رازیانه برای هر بره سبب بالا رفتن ضریب تبدیل غذایی (75/7) نسبت به شاهد (40/6) گردید. همچنین با مصرف روزانه 10 گرم پودر رازیانه برای هر بره، ضریب تبدیل غذایی تمایل به افزایش نشان داد. در عین حال ضریب تبدیل خوراک در برههایی که روزانه 5 گرم پودر (87/5) و یا 5/7 میلیلیتر عصاره (39/6) رازیانه دریافت کرده بودند نسبت به تیمار شاهد تفاوت معنیداری نداشت. نتیجهگیری کلی: بهطور کلی استفاده از مقادیر 5 و 10 گرم پودر گیاه رازیانه و نیز 5/7 میلی لیتر عصاره تهیه شده از آن سبب بالا رفتن سرعت رشد، وزن نهایی برهها در پایان دوره پروار، وزن لاشه گرم و وزن لاشه سرد شد، اما میانگین راندمان لاشه و دیگر صفات لاشه در گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری را نشان نداد. واژههای کلیدی: بره مهربان، پرواری، رازیانه، پودر، عصاره | ||
کلیدواژهها | ||
بره مهربان؛ پرواری؛ رازیانه؛ پودر؛ عصاره | ||
مراجع | ||
1. Acimovic, M., Tesevic, V., Todosijevic, M., Djisalov, J., and Oljaca, S. 2015. Compositional characteristics of the essential oil of Pimpinella anisum and Foeniculum vulgare grown in Serbia. Buta. Serb. 39: 9-14. 2. Afshin-Khaki, A., Najafpour, A., Dolatkhah, H., and Montaseri, A. 2015. Study of Foeniculum vulgare (Fennel) Seed Extract Effects on Serum Level of Estrogen, Progesterone and Prolactin in Mouse Nahid Sadeghpour. J. Med. Biolog. Sci. 2: 23-27. 3. Aliarabi, H., Alimohamady, R., Bahari, A.A., and Zamani, P. 2014. Effects of Different Sources of Selenium on Growth, Hematological and Rumen Parameters in finishing Mahraban Lambs. J. Rumin. Res. 2: 51-67. 4. Anadon, A. 2006. The EU ban of antibiotics as feed additives: alternatives and consumer safety. J. Vet. Pharma. 29: 41-44. 5. Benchaar, C., Petit, H.V., Berthiaume, R., Whyte, T.D., and Chouinard, P.Y. 2006. Effects of addition of essential oils and monensin premix on digestion, ruminal fermentation, milk production and milk composition in dairy cows. J. Dairy. Sci. 89: 4352-4364. 6. Benchaar, C., Wang, Y., Chaves, A.V., McAllister, T.A., and Beauchemin, K.A. 2007. Use of plant extracts in ruminant nutrition. In: Acharya, S.N., Thomas, J.E. (Eds.), Advanced in Medicinal Plant Research. Research Signpost, Kerala, India. 465-489 7. Bhatt, N. 2015. Herbs and Herbal Supplements, a Novel Nutritional Approach in Animal Nutrition. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 5: 497-516. 8. Burt, S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods, a review. Intern. J. Food Microbiol. 94: 223-253. 9. Calsamiglia, S., Busquet, M., Cardozo, P.W., Castillejos, L., and Ferret, A. 2007. Invited Review: Essential Oils as Modifiers of Rumen Microbial Fermentation. J. Dairy. Sci. 90: 2580-2595. 10. Castillejos, L., Calsamiglia, S., Ferret, A., and Losa, R. 2005. Effects of a specific blend of essential oil compounds and the type of diet on rumen microbial fermentation and nutrient flow from a continuous culture system. J. Anim. Feed Sci. Technol. 119: 29-41. 11. Chaves, A.V., Stanford, K., Gibson, L., McAllister, T.A., and Benchaar, C. 2008. Effects of carvacrol and cinnamaldehyde on intake, rumen fermentation, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. J. Anim. Feed Sci. Technol. 145: 396-408. 12. Eamad, M., Ghaybe, F., Rasouli, S.M., Khanjanzadeh, R., and Mohammadi-Jouzani, S. 2013. Foeniculum vulgare as medical plant. Nashre Pooneh Publishing Press. 13. Farzad, M.A. 2013. Medicinal and aromatic herbals. Sarva Publishing Press. Tehran, Iran. 14. Heshmat-Kaboudvand, B. 2013. A review on Asian medicinal and aromatic plants. 2013. Agricultral Education and Extention Department. Tehran, Iran. 15. Hristov, A.N., and Jouany, J.P. 2005. Factors affecting the efficiency of nitrogen utilization in the rumen. 117- 166. In: A.N. Hristov and E. Pfeffer (Eds), Nitrogen and Phosphorus Nutrition of Cattle and Environment. CAB International, Wallingford, UK. 16. Izadifar, J., and Dadpasand, M. 2008. Fattening performance and carcass composition of Ghezel, Mehraban and their cross breed. Iran. J. Anim. Sci. 40: 59-66. 17. Kandil, M.A. 2002. The effect of fertilizers for conventional and organic farming on yield and oil quality of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) in Egypt. PhD Thesis. 18. Kashani, S. 2009. Effect of Foeniculum vulgare seed on milk yield and composition, growth hormone, blood prolactin and rumen fermentation of Sanjabi sheep. M.Sc. Thesis. Razi University. (In Persion) 19. Khamisabadi, H., Kafilzadeh, F., and Charaein, B. 2015. Effect of Addition of Peppermint (Mentha peppirta L) or Thymus (Thymus vulgaris L) on Meat quality characteristics of Sanjabi finishing lambs. J. Rumin. Res. 3: 103-121 (In Persian) 20. McIntosh, F.M., Williams, P., Losa, R., Wallace, R.J., Beever, D.A., and Newbold, C.J. 2003. Effects of essential oils on ruminal microorganisms and their protein metabolism. Appl. Environ. Microbiol. 69: 5011-5014. 21. Meyer, N.F., Erickson, G.E., Klopfenstein, T.J., Greenquist, M.A., Luebbe, M.K., Williams, P., and Engstrom, M.A. 2009. Effect of essential oils, tylosin, and monensin on finishing steer performance, carcass characteristics, liver abscesses, ruminal fermentation, and digestibility. J. Anim. Sci. 87: 2346–2354. 22. Mojab, F., Javidnia, K., Nickavar, B., and Yazdani, D. 2007. GC-MS Analysis of the Essential Oils of Roots and Leaves of Foeniculum vulgare Mill. J. Essen. Oil Bear. Plants. 10: 36-40. 23. Monem, M., and Dokhanchi, D. 1991. Study the Mehraban Sheep Breed. J. Anim. Sci. Institute, Karaj, Iran. 24. Mürsel, Ö., Sibel, S.Ö., and Alper, Ö. 2011. Fattening performance, blood parameters and slaughter traits of Karya lambs consuming blend of essential oil compounds. Afr. J. Biotechnol. 10: 6663-6669. 25. Newbold, C.J., Mclntosh, F.M., Williams, P., Losa, R., and Walace, R.J. 2004. Efects of a specific blend of essential oil compound on rumen fermentation. J. Anim. Feed Sci. Technol. 114:105-112. 26. Nooriyan Soroor, E., Rrouzbehan, Y., and Alipour, D. 2013. Effect of Echium amoenum extract on the growth rate and fermentation parameters of Mehraban lambs. J. Anim. Feed Sci. Technol. 184: 49-57. 27. NRC. 2007. Nutrient Requirements of Sheep. Washington DC: National Academy Press. 28. Patra, A.K. 2011. Effects of Essential oils on rumen fermentation, microbial echology and ruminant production. Asian J. Anim. Vet. Adv. 6: 416-428. 29. Radwan, M.S.M., and Khalil, E.F. 2002. Nutritional evaluation of fennel hay inclusion in rabbit diets. Egypt. J. Rab. Sci. 12: 85-94. 30. Rather, M.A., Dar, B.A., Sofi, S.A., Bhat, B.A., and Qurishi, M.A. 2016. Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arab. J. Chem. 9: 1574-1583. 31. Saeedi, S., Dayani, O., Khezri, A., and R. Tahmasbi. 2016. The effect of using fennel powder in starter diets on performance, immunity system and biometric parameters of Holstein calves. Iran. J. Anim. Sci., 46: 371-378. 32. Saki, S., Vakili, A., and Danesh-mesgaran, M. 2015. Effect of Foeniculum vulgare, Eucalyptus and Pine essential oils on in vitro gas yield of cereial grain feeds. In Proc. 6th Iranian congress of animal science. University of Tabriz. 33. Shafyee-Varzanah, H., Fazaeli, H., and Moayyer, A.H. 2004. Effect of diet contained Agaricus mushroom spent wheat straw on the performance of finishing lambs. Research project report. Agricultural and Natural resources research Center, Hamedan, Iran. 34. Shorakayee, M. 2012. In vitro study of Foeniculum vulgare and Rosmarinus officinalis essential oils on rumen fermentation of Mehraban Sheep. M.Sc. Desertation. Avicina University. 35. Taki, A., Salari, S., Boujarpoor, M., Sari, M., and Taghizadeh, M. 2014. Effect of different levels of Foeniculum vulgare extract on quantity and quality of egg and some reproductive traits of laying hen. Iran. J. Anim. Sci. Res. 6: 140-149. 36. Torabi-Goudarzi, M., Bahonar, A., Raoufi, A., Akbari, H., and Hagheghi, G. 2010. Clinical evaluation of chicory (Cichorium intybus L.) and anise (Pimpinella anisum L.) on cattle appetite and comparison with common product. Iran. J. Medic. Aroma. Plants. 26: 275-282. (In Persian) 37. Vakili, R. 2011. Effect of Foeniculum vulgare and extract with or without oil on performance and egg quality in laying hen. Iran. J. Anim. Sci. Res. 3: 243-249. 38. Yacoub, O.M., Embarek, A., Abderahim, K., Abdelmoula, E.O., Bouchra, B., Ali, O., ELHessni, A., Akhouayri, O., and Mesfioui, A. 2015. Chemical Composition and Zootechnical Effects of Essential Oil of Fennel (Foeniculum Vulgare Mill.) and Anise (Pimpinella Anisum L.) on Turkey. J. World's Poult. Res. 5: 90-97. 39. Zamani, Z., Alipour, D., Moghimi, H.R., Mortazavi, S.A., and Zolhavarieh, S.M. 2014. Effect of free thymol and sustained release thymol on rumen fermentation and plasma metabolites in sheep. Anim. Produc. Res. 3: 75-88. (In Persian) 40. Zolfaghari-Moheb, S., Fatahnnya, F., and Alipour, D. 2016. Effect of fennel by- product on performance of growing lambs and gas production parameters of their diets. Iran. J. Anim. Sci. 46: 201-210. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 725 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,447 |