
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,612,647 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,201,675 |
اثر روش های مختلف استخراج بر ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ توت سفید (.Morus alba L) | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 7، دوره 10، شماره 1، مرداد 1397، صفحه 85-98 اصل مقاله (584.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2018.12656.1406 | ||
نویسندگان | ||
بهناز صداقت؛ لیلا نجفیان* | ||
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: اکسایش عامل اصلی فساد چربی ها و روغن ها محسوب می شود. اکسیداسیون روغن ها علاوه بر تغییر ویژگی های ارگانولپتیکی ماده غذایی، ارزش غذایی و عمر نگهداری روغن ها را کاهش می دهد. به همین دلیل آنتی اکسیدان های سنتزی برای جلوگیری از بدطعمی ناشی از اکسایش به روغن ها و چربی ها اضافه می شود. با توجه به اینکه آنتی اکسیدان های سنتزی مانند تری بوتیل هیدروکینون (TBHQ)، بوتیلید هیدروکسی تولوئن (BHT)، بوتیلید هیدروکسی آنیزول (BHA) واسترهای گالات اثرات نامطلوبی همچون اثر جهش زایی و سرطان در بدن انسان دارد لذا تولید آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جانشین ضروری می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات روش های مختلف استخراج بر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ توت سفید به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی می باشد. مواد و روش ها: برگ توت سفید بعد از خشک شدن آسیاب گردید و عصاره ها با استفاده از روش های ماسراسیون (حلال اتانول- آب، ۵۰:۵۰)، اولتراسوند و سیال فوق بحرانی استخراج شدند. مقدار کل ترکیبات فنولی با روش فولین-سیوکالتو و توکفرول عصاره ها با استفاده از روش رنگ سنجی اندازه گیری شد و برای اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در غلظت های ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ قسمت در میلیون از روش های مهار رادیکال آزاد ۱،۱ دی فنیل ۲، پیکریل هیدرازین (DPPH)، بیرنگ شدن بتاکاروتن/ اسید لینولئیک استفاده شد. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه گردید. یافته ها: مقدار ترکیبات فنولی و توکفرول در روش استخراج با اولتراسوند بیشتر از سایر روش ها بود. فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH غلظت های مختلف عصاره نشان داد که در تمام نمونه های مورد بررسی با افزایش غلظت عصاره میزان مهار رادیکال آزاد افزایش یافته است و اختلاف معنی دار آماری بین غلظت های مختلف مشاهده شد. میزان مهار رادیکال های آزاد از ۹۸/۴۰% تا ۴۶/۷۷% متغیر بود.در روش بیرنگ شدن بتاکاروتن/لینولئیک اسید مشاهده شد که با افزایش غلظت عصاره در تمام نمونه های مورد بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت و در تمام غلظت های مورد بررسی نمونه های اولتراسوندی بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی و عصاره های استخراج شده با روش ماسراسیون کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشتند. با افزایش غلظت عصاره از ۵۰۰ به ۲۰۰۰ قسمت در میلیون فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت و غلظت ۲۰۰۰ قسمت در میلیون از عصاره برگ سفید توت از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی اختلاف معنی دار آماری (05/0 p <) با ۱۰۰ قسمت در میلیون آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ نداشت. نتیجه گیری: به طور کلی، نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که استخراج با اولتراسوند در فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ توت سفید با روش رادیکال آزاد DPPH و بیرنگ شدن بتا کاروتن/ لینولئیک اسید موثرتر بود. فعالیت آنتی اکسیدانی بالای عصاره به نظر می رسد به توکوفرول و محتوای فنولیک بالای آن نسبت داده شود. بنابراین، عصاره برگ توت سفید میتواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان های سنتزی در صنعت غذا باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
عصاره برگ توت سفید؛ آنتی اکسیدان؛ ماسراسیون؛ اولتراسوند؛ سیال فوق بحرانی | ||
مراجع | ||
Albo, A.P. 2001. Effect sesame seed flour on millet biscuit characteristics, Plant Foods for Human Nutrition. 56: 195-202. Amarowicz, R., Pegg, R.B., Rahimi-Moghaddam, P., Barl, B., and Weil, J.A. 2004. Free radical scavenging capacity and antioxidant activity of selected plant species from the Canadian prairies. Food Chemistry. 84: 551–562. Arabshahi, S., Devi, D.V., and Urooj, A. 2007. Evaluation of antioxidant activity of some plant extracts and their heat, Ph and storage stability. Food Chemistry. 100: 1100-1105. Ayoughi, F., Barzegar, M., and Sahari, M. 2009. Evaluation of antioxidant activity and chemical compounds of essence of Matricaria chamomile plant. 18th national conference of Food Science and Technology (In Persian). Chu, Q., Lin, M., Tian, X., and Ye, J. 2006. Study on capillary electrophoresis amperometric detection profiles of different parts of Morus alba L. Journal of Chromatography A. 1116: 1-2.286-290. Delfanian, M., Esmaeilzadeh Kenari, R., and Sahari, M.A. 2015. Influence of extraction techniques on antioxidant properties and bioactive compounds of loquat fruit (Eriobotrya japonica Lindl.) skin and pulp extracts. Food Science & Nutrition. 3(3): 179–187 Demir, H., Acik, L., Burcu Bali, E., Koc, L.Y., and Kaynak, G. 2009. Antioxidant and antimicrobioal Solidayo Virga-aurea L. extracts. African Journal of Biotechnology. 8:274- 279. Donald S., Prenzler, P. D., Autolovich, M., and Robards, K. 2001. Phenolic content and antioxidant activity of olive extracts. Food chemistry. 73:73-84. Esmaeilzadeh kenari R., Mohsenzadeh, F., and Amiri, Z., 2014. Antioxidant activity and total phenolic compound of Dezful sesame cake extracts obtained by classical and ultrasound assisted extraction methods. Food Science and Nutration, doi;10.1002/fsn3.118. Farahmandfar, R. 2012. Comperihensive chemistry and technology of edible oil. Sahra press, 248p. (In Persian) Ghasemzadeh, A., Jaafar, H. ZE., Karimi, E., and Rahmat, A. 2014. Optimization of ultrasound-assisted extraction of flavonoid compounds and their pharmaceutical activity from curry leaf (Murraya koenigii L.) using response surface methodology. BMC Complementary and Alternative Medicine. 14:318-328. Hedayat Zadeh Abhari, M. and Esmailzadeh Kenari, R. 2013. Effect of different extraction methods (ultrasound and microwave) on antioxidant properties of leaf extract. The 2nd national conference on optimization of production, distribution and consumption chain in the food industry, Sari, Iran. http://www.civilica.com /Paper-COPDCFI02-COPDCFI02_ 226. html. (In Persian) Karabegovic I.T., Stojicevic S.S., Velickovic D.T., Todorovic Z.B., Nikolic N.C., and Lazic M.L. 2014. The effect of different extraction techniques on the composition and antioxidant activity of cherry laurel (Prunus laurocerasus) leaf and fruit extracts. Industrial Crops and Products. 54:142–148 Kim, J.S., Ju, J.B., Choi, C.W. and Kim, S.C. 2006. Hypoglycemic and antihyperlipidemic effect of four Korean medicinal plants in alloxan induced diabetic Rats. American Journal of Biochemistry and Biotechnology. 2 (4): 154-160. Loew, D. and M. Kaszkin. 2002. Approaching the problem of bioequivalence of herbal medicinal products. Phytotherapy Research. 16: 705-711. Lucas A. de, Martinez de la Ossa E., Rincon J., Blanco M.A., and Gracia I. 2002. Supercritical fluid extraction of tocopherol concentrates from olive tree leaves. Journal of Supercritical Fluids. 22 (3): 221–228. Lee, S. Y., Dangaran, K.L., Guinard, J.X., and Krochta, J.M. 2002. Consumer acceptance of whey-protein-coated versus shellaccoated chocolates. Journal of food science. 67:2764–2769. Mansoul Molla Shahi, A., and Varasteh Moradi, A. 2015. Investigation of different extraction methods on effective compounds and antioxidant activity of Cynara scolymus L. extract in Golestan province. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants. 3:74-85. (In Persian) Mathew, S., and Abraham, T.E. 2006. In vitro antioxidant activity and scavenging effects of Cinnamomum verum leaf extract assayed by different methodologies. Food Chemistry and Toxicology. 44: 198-206. Palasuwan, A., Soogarun, S., Lertlum, T., Pradniwat, P., and Wiwanitkit, V. 2006. Inhibition of Heinz body induction in an in vitro model and total antioxidant activity of medicinal thai plants. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. 6:458-463. Peterson D.M, Emmons C.L, and Hibbs A. 2001. Phenolic antioxidant activity in pearling fractions of oat groats. Cereal Science. 33: 97-103. Pokorny, J., Yanishlieva, N., and Gordon, M. 2001. Antioxidants in food. 1thed. New York. CRC. Press, USA. pP:107. Prakash V. 1990. Leafy spices. CRC Press, Boca Raton, pp 1–2 Sakanaka, S., Tachibana, Y. 2005. Active oxygen scavenging activity of egg-yolk protein hydrolysates and their effects on lipid oxidation in beef and tuna homogenate. Food Chemistry. (95): 243-249. Shokooh Saremi, E., Habibi Najafi, M.B., Hadad Khodaparast, M.H., and Bahreini, M. 2017. Effect of extraction methods on the antioxidant properties of affinis pimpinella. Journal of Food Science and Technology. 14 (69): 159-169. (In Persian) Tatiya A.U., Tapadiya G.G., Kotecha S., and Surana S.J. 2011. Effect of solvents on total phenolics, antioxidant and antimicrobial properties of Bridelia retusa Spreng stem bark. Indian Journal of Natural Products and Resources. 2(4): 442-447. Wong M.L., Tlmms R.E., and Goh E.M. 1988. Colorimetric Determination of Total Tocopherols in Palm Oil, Olein and Stearin. Journal of American Oil Chemists’ Society. 65(2): 258–261. Yang Y. Wei M., Huang T., Lee S., and Lin, Sh. 2013. Comparison of modified ultrasound-assisted and traditional extraction methods for the extraction of baicalin and baicalein from Radix Scutellariae. Industrial Crops and Products. 45: 182–190. Zhu, K.X., Lian, C.X., Guo, X.N., Peng, W., and Zhou, H.M. 2011. Antioxidant Activities and Total Phenolic Contents of Various Extracts from Defatted Wheat Germ. Food Chemistry. 126: 1122-1126. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 860 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,286 |