بررسی تاثیر دو سطح انرژی جیره بر برخی ویژگی های عملکردی و فراسنجههای خونی برههای افشاری و زل | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 4، دوره 6، شماره 3، آذر 1397، صفحه 45-55 اصل مقاله (676.96 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2019.15700.1654 | ||
نویسندگان | ||
فریبا فریور* 1؛ مهدی صداقت2؛ فرزاد قنبری3؛ آشور محمد قره باش4 | ||
1عضو هیات علمی گروه علوم دامی- دانشگاه گنبد کاووس | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام- گروه علوم دامی- دانشگاه گنبد کاووس | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس | ||
4دانشگاه گنبدکاووس | ||
چکیده | ||
سابقه وهدف: بخش قابل توجهی از عملکرد حیوانات تحت تاثیر سطح مواد مغذی جیره میباشد و تعادل مواد مغذی نقش مهمی در تولید حیوانات مزرعه ای دارد. بررسیهای انجام شده روی تغذیه نشخوارکنندگان نشان دادند که جیره های حاوی سطوح بالای کنسانتره سرعت رشد را افزایش داده و سطح تولید حیوان را بالا میبرد. همچنین گزارش شده است که جیره های با سطوح بالای انرژی سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک می شود. علیرغم اهمیت آن اطلاعات زیادی درباره پاسخ گوسفندان ایرانی، خصوصا نژادهای دنبه دار، به احتیاجات مواد مغذی برآورد شده توسط سیستم های تغذیه نوین موجود نیست. لذا هدف این پژوهش بررسی اثر دو تیمار غذایی با سطح انرژی توصیه شده در سیستم SRNS و 10 درصد بالاتر از آن بر عملکرد پرواری و فراسنجههای خونی در برههای دو نژاد مختلف ایرانی (افشاری و زل) بوده است. مواد و روشها: این پژوهش در قالب آزمایش فکتویل 2×2 (دو سطح انرژی جیره و دو نژاد زل و افشاری) با استفاده از 20 راس بره با میانگین وزنی به ترتیب 20 و 28 کیلوگرم برای برههای زل و افشاری در یک دوره 70 روزه انجام گرفت. طی دوره آزمایش خوراک مصرفی و باقیماندهی آن بصورت روزانه وزنکشی شدند. همچنین برهها در ابتدای دوره و سپس هر 14 روز وزنکشی شدند. برای بررسی اثر تیمار بر فراسنجههای خونی طی 4 نوبت (10، 30، 50 و 70 روزگی) از ورید وداجی برهها نمونههای خون گرفته شد و به منظور تعیین غلظت تری گلیسرید، کلسترول، HDL و LDL مورد آنالیز قرار گرفتند. یافتهها: بره های هر دو نژاد که از خوراک با سطح انرژی بالا تغذیه شده بودند، افزایش وزن بیشتری را نشان دادند. طبق نتایج حاصل، نژاد زل و افشاری در تیمار پر انرژی به ترتیب 24 و 34 گرم افزایش وزن روزانهی بیشتری را نسبت به گروه تغذیه شده با خوراک کم انرژی داشتند و این تفاوت در نژاد افشاری از نظر آماری معنیدار بود (05/0p<). همچنین ضریب تبدیل غذایی در برههای نژاد افشاری و زل تغذیه شده با تیمار کمانرژی به ترتیب 2/7 و 8/6 و در تیمار پرانرژی 5/6 و 9/5 بود که تفاوت بین آنها از نظر آماری معنیدار بود. نتایج مربوط به آنالیز فراسنجههای خونی نشان داد که افزایش میزان انرژی خوراک در بره های افشاری سبب افزایش معنی دار گلوکز و تری گلیسرید خون شد (05/0P<). غلظت کلسترول، LDL و HDL سرم خون در هر دو نژاد با افزایش انرژی جیره بصورت معنیدار کاهش یافت (05/0P<). نتیجهگیری: براساس نتایج این پژوهش میتوان گفت که استفاده از سطح انرژی بالاتر از سطوح توصیه شده برهها در نژاد افشاری با بهبود ضریب تبدیل غذایی همراه است که نهایتا میتواند سبب افزایش وزن روزانه و نتیجتا افزایش درآمد کسب شده توسط دامدار شود. | ||
کلیدواژهها | ||
: نژاد زل و افشاری؛ سطح انرژی جیره؛ افزایش وزن روزانه؛ فراسنجه های خونی | ||
مراجع | ||
1. Abdel-Baset, N. 2009. Effect of different dietary energy levels on the performance and nutrient digestibility of lambs. J. Vet. World. 2: 418-420. 2. Banergee, G.C. 1991. A text book of animal Husbandry. 7th ed. Oxford & IBH publishing co. 854 p. 3. Black, J.L. 1983. Growth and development of lambs. In: w. Haresign (Ed), Sheep production, Butterworth, London. 21-58. 4. Cannas, A., Tedeschi, L.O., Atzori, A.S. and Fox, D.G. 2007. Prediction of the growth rate of kids with the small ruminant nutrition system. Annual Meetings of Brazilian Society of Animal Science. Jaboticabal, SP, Brazil. 44:1-3. 5. Church, D.C. and pond, W.G. 1988. Basic Animal nutrition and feeding. Singapore chapter. 7-8. 6. Crouse, J.D., Busboon, J.R., Field, R.A. and Ferrell, C.L. 1981. The effect of breed, diet. Sex, Location and Slaughter weight on lamp growth, carcass composition and flavor. J. Anim. Sci. 53(2): 373-386. 7. Dabiri, N., Fayazi, J. and Shadmanesh, A. 2004. Effect of Different Levels of Energy and Protein on Camel Function. Iranian Agri. Sci. 34(1): 169-176. (In Persian). 8. Ebrahimi, R., Ahmadi, H.R., Zamiri, M.J. and Rowghani, E. 2007. Effect of energy and protein levels on feedlot performance and carcass characteristics of Mehraban ram lambs. Pakistan J. Biol. Sci. 15:1679-1684. 9. Ferreira Casta, M.R., Pereira, E.S., Pimentel, P.G., Marcos, A. and Mizubuti, I.Y. 2013. Effect of dietary energy density on nutrient digestibility, performance and carcass characteristics of Morada Nova lambs. Ciencias Agrsrias Londrina. 34(3): 1398 -1402. 10. Gharabash, A.M., Ghoorchi, T. and Moslemipour, F. 2013. Comparison of the predicted weight gain (NRC system) and the expected weight gain (ARC system) with the actual weight gain of lambs of the Dahlag and Zel. National Conference on the Development and Conservation of Genetic Resources of Zel and Dahlak Sheep, university of gonbad-kavoos. 73-79. 11. Habibzade, J., Riasi, A., Khoram, H. and Rahmani, H.R. 2015. Effect of feeding greater amounts of dietary energy for ashort-term with or without eCG injection on reproductive performance, serum metabolites and hormones in ewes. Anim. Repro. Sci. 160: 82-89. 12. Hosseini, S.M., Akbari, S.M., Maheri-Sis, N. and Aghsaghali, A.M. 2008. Effect of different energy levels of diet on feed efficiency, growth rate and carcass characteristics of fattening lambs. J. Anim. Vet Adv. 7(12): 1551-1554. 13. Karami, M. 2015. Effect of two levels of dietary energy and fattening period on performance of Chalistori ram lambs, Appl. Anim. Sci. Res. J. 13: 3-16. 14. Kioumarzi, H., Jafari, J. K., Zahedifar, M., Zeidavi, A.R., Mirhosseini, S.Z. and Taherzadeh, M.R. 2008. The effect of dietary energy and protein level on performance, efficiency and carcass characteristics of Taleshi lambs. Asian J. Anim. Vet. Adv. 3: 307-313. 15. Kordestany, A. H. and Ebne-Abbasi, R. 2009. Effect of dietary metabolizable energy and crud protein on feed intake, carcass traits, and mohair production by Markhoz (Iran Angora) male Kids. Anim. Sci. 6 (1): 261-265. 16. Mahgoub, O., Richle, A. and Al-Halhali, S. 2000. Performance of goats fed diet containing various metabolizable energy. In: Proc. Of 7thinter. Conf. on goat Tours, France. 172 p. 17. Milis, C. H., Liamadis, D., Karalazos, A. and Dotas, D. 2005. Effect of main protein, non-forage fiber and forage source on digestibility, N balance and energy value of sheep ration. Small Rum. Res. 59(1): 65-73. 18. Mohajer, M. and Kamali, R. 2013. Effect of dietary metabolism energy on daily gain and final weight of Zel and Hugh Zel-Shal breeds during different periods. National Conference on the Development and Conservation of Genetic Resources of Zel and Dahlak Sheep, university of gonbad-kavoos. 68-72. 19. Mussad, G.M. and Deral, D.R. 2009. Effect of dietary energy and phosphorus on nutrients digestibility, blood constituents, and ovarian structures in ewes. Veterinary World, 2: 456-461. 20. Nikkhah, A. and Asadi-moghadam, R. 1994. Study of weight gain, nutritional efficiency and carcass characteristics of fat-tailed and without fat-tailed Iranian lambs. The second fattening seminar, Moghan plain. 42-95. 21. Nikkhah, A., Asadi-moghadam, R. and Gharebash, A.M. 1993. The effect of three ration with different levels of energy on fattening performance of Atabai and Zel lambs. Iranian J. Agric. Sci. 24: 67-82. 22. Notter, D.R., Kelley, R.F. and McClaughherty, F.S. 1991. Effect of ewe breed and management system on efficiency of lamb production. Lamb growth, survival and carcass characteristics. J. Anim. Sci. 69: 22-23. 23. Phengvichith, V. and Ledin, I. 2007. Effect of a diet high in energy and protein on growth, carcase characteristics and parasite resistance in goats. Trop Anim. Health. Prod. 39: 59–70. 24. Raeisisanzadeh, M., Parsaei, S., Farzad, A., Bashtani, J. and Ardalandoost, A. 2005. Study of different levels of metabolizable energy and crude protein in Baluchi lambs. First Animal Science Congress. Karaj. 321-423. 25. Safaei, A.R., Torbatinejad, N.M., Mansouri, H. and Zerehdaran, S. 2016. Biological effects of grape pomace on performance parameters and blood metabolits of fattening lambs. J. Anim. Sci. 107: 61-74. 26. Statistical Analysis Systems Institute 2002. SAS user’s guide v. 9.1: Statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA. 27. Yagoub, Y.M. and Babiker, S.A. 2008. Effect of dietary energy level on growth and carcass characteristics of female goats in Sudan. J. Anim. Sci. 80: 100-115. 28. Zamiri, M.J., and Rezaei-Roodbari, A. 2004. Relationship between blood physiological attributes and carcass characteristics in Iranian fat tailrd sheep, Iranian J. Sci. feed. Technol. 27: 97-106. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 424 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 373 |