تاثیر استفاده از سطوح مختلف سبوس ذرت بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و رفتار نشخوار در میشهای دالاق | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 6، دوره 6، شماره 3، آذر 1397، صفحه 71-82 اصل مقاله (533.99 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2018.15810.1660 | ||
نویسندگان | ||
عبدالحکیم توغدری* 1؛ تقی قورچی1؛ محمد اسدی2 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: امروزه با توجه به اینکه بیش از 60 درصد هزینه پرورش مربوط به بخش تأمین خوراک دام میباشد و اهمیت تولید خوراک دامی از محصولات کشاورزی با توجه به کمبود منابع کشاورزی از جمله زمین زراعی و منابع آب، دو چندان میشود. یکی از روشهای مدیریتی نوین به منظور کاهش هزینه پرورش و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست استفاده از پسماندهای حاصل از کشاورزی در تغذیه نشخوارکنندگان است. سبوس ذرت یکی از محصولات فرعی ذرت میباشد که به دلیل قیمت ارزان و ارزش تغذیهای بالایی که دارد باعث افزایش بهرهوری دام میشود. تحقیق حاضر جهت بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف سبوس ذرت بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و رفتار نشخوار در میشهای دالاق انجام گرفت. مواد و روشها: به منظور بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف سبوس ذرت بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و رفتار نشخوار در میشهای دالاق از 20 رأس میش 3 شکم زایش نژاد دالاق با میانگین وزن 7/3±36 استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل: 1- تیمار شاهد (بدون سبوس ذرت)، 2- تیمار حاوی 7 درصد سبوس ذرت، 3- تیمار حاوی 14 درصد سبوس ذرت و 4- تیمار حاوی 21 درصد سبوس ذرت بودند. کل دوره آزمایشی 35 روز بود که متشکل از 28 روز عادت پذیری به جیره و شرایط آزمایشی و نمونه گیری در هفته آخر انجام شد. وزن میشها بصورت هفتگی ثبت گردید. نمونه-های مدفوع و خوراک در روزهای 31 تا 35 بهمدت 5 روز از هر تیمار جمعآوری گردید. در روزهای 29 و 30 فعالیت های مربوط به رفتار نشخوار میشها بصورت 24 ساعته در هر دو روز برآورد گردید. یافتهها: براساس نتایج به دست آمده از این آزمایش استفاده از سبوس ذرت در سطوح صفر، 7، 14و 21 درصد در جیره تفاوت معنی داری بر افزایش وزن روزانه، وزن نهایی و مصرف ماده خشک ایجاد نکرد. همچنین در بین تیمارهای آزمایشی از نظر قابلیتهضم مواد مغذی مادهخشک، ماده آلی، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و عصاره اتری اختلاف معنی-داری مشاهده نشد. استفاده از سبوس ذرت در سطوح مختلف در رابطه با رفتار مصرف تغذیه ای و فعالیت نشخوار نیز تاثیر معنیداری نداشت. نتیجهگیری: این مطالعه مشخص نمود که تفاوت عمدهای بین تیمارهایدریافت کننده سبوس ذرت با سطوح مختلف و تیمار شاهد از نظر پارامترهای عملکردی، مصرف خوراک، قابلیت هضم و رفتار مصرف مشاهده نشد. با توجه به نتایج این تحقیق میتوان از سبوس ذرت تا سطح 21 درصد در جیره میشهای دالاق استفاده نمود. واژههای کلیدی: سبوس ذرت، قابلیت هضم مواد مغذی، مصرف خوراک، رفتار نشخوار، میش دالاق | ||
کلیدواژهها | ||
سبوس ذرت؛ قابلیت هضم مواد مغذی؛ مصرف خوراک؛ رفتار نشخوار؛ میش دالاق | ||
مراجع | ||
1.Abolhasan, A. and Esteghamat, O. 2015. Investigating the effects of wheat bran on performance of Moghani lambs. Animal and Veterinary Sciences. 5(3): 105-107. 2.Adams, J.R., Farran, T.B., Erickson, G.E., Klopfenstein, T.J., Macken, C.N. and Wilson, C.B. 2004. Effect of organic matter addi-tion to the pen surface and pen cleaning frequency on nitrogen balance in open feedlots. Journal of Animal Science. 82: 2153–2163. 3.AOAC. 2000. Official methods of analysis, 17 thed. Association of official analytical chemists, Arlington, VA. 4.Araujo, R.C., Pires, A.V., Susin, I., Mendes, C.Q., Rodrigues, G.H., Packer, I.U. and Eastridge, M.L. 2008. Milk yield, milk composition, eating behavior, and lamb performance of ewes fed diets containing soybean hulls replacing coastcross (Cynodon species) hay. Journal of Animal Science. 86: 3511-3521. 5.Asadi, M. and Toghdary, A. 1396. Use of agricultural products and agricultural waste in feeding Animal and poultry. The first national conference on new opportunities for agricultural production and employment in the eastern part of the country. Birjand University. (In Persian). 6.Dhakad, A., Garg, A.K., Singh, P. and Agrawal, D.K. 2002. Effect of replacement of maize grain with wheat bran on the performance of growing lambs. Small Ruminant Research. 43: 227-234. 7.Farran, T.B., Erickson, G.E., Klopfenstein, T.J., Macken, C.N. and Lindquist, R.U. 2006. Wet corn gluten feed and alfalfa hay levels in dry-rolled corn finishing diets: Effects on finishing performance and feedlot nitrogen mass balance. Journal of Animal Science. 84: 1205–1214. 8.Firkins, J.L., Berger, L.L. and Fahey, G.C. 1985. Evaluation of wet and dry distiller's grains and wet and dry corn gluten feeds for ruminants. Journal of Animal Science. 60: 847–860. 9.Fluharty, F.L., Loerch, S.C. and Smith, F.E. 1994. Effects of energy density and protein source on diet digestibility and performance of calves after arrival at the feedlot. Journal of Animal Science. 72: 1616-1622. 10.Galyean, M.L. and Defoor, P.J. 2003. Effects of roughage source and level on intake by feedlot cattle. Journal of Animal Science. 81: 8-16. 11.Garg, A.K., Singh, P. and Agarwal, D.K. 2002. Effect of replacement of maize grain with wheat bran on the performance of growing lambs. Small Ruminant Research. 43: 227-234. 12.Garg, A.K., Singh, P., Malik, R. and Agrawal, D.K. 2004.Effect of replacing maize grain with de-oiled rice bran on intake and utilization of nutrients in adult ewes. Small Ruminant Research. 52: 75-79. 13.Georing, H.K. and Van Soest, P.J. 1970. Forage Fibre Analysis. USDA. Handbook. 14.Göhl, B. 1981. Tropical feeds. Feed information and nutritive values. Food and Agriculture Organization. 529 pp. 15.Grant, R.J., Colenbrander, V.F. and Mertens, D.R. 1990. Milk fat depression in dairy cows: role of particle size of alfalfa hay. Journal of Dairy Science. 73: 1823-1833. 16.Jamei, P. 1372. Experimental feeding of Animal and poultry. Tehran University Press. (In Persian). 17.Kawas, J.R., Lopes, J., Danelon, D.L. and Lu, C.D. 1991. Influence of forage to concentrate ratio on intake, digestibility and chewing and milk production of dairy goats. Small Ruminant Research. 4: 11-18. 18.Krehbiel, C.R., Stock, R.A., Herold, D. W., Shain, D.H., Ham, G.A. and Carulla, J. E. 1995. Feeding wet corn gluten feed to reduce subacute acidosis in cattle. Journal of Animal Science. 73: 2931–2939. 19.Lachica, M., Aguilera, J.F. and Prieto, C. 1997. Energy expenditure related to the act of eating in Granadina goats given diets of different physical form. British Journal of Nutrition. 77: 417-426. 20.Macken, C.N., Erickson, G.E., Klopfenstein, T.J. and Stock, R.A. 2004. Effects of concentration and composition of wet corn gluten feed in steam-flaked corn-based finishing diets. Journal of Animal Science. 82: 2723-2718. 21.McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and Wilkinson, R.G. 2011. Animal Nutrition. 7th ed. Longman Group UK, Harlow, UK, 693 Pp. 22.Mlay, P.S., Pereka, A.E., Balthazary, S.T., Phiri, E.C.J., Hvelplund, T., Weisbjerg, M.R. and Madsen, J. 2005.The effect of maize bran or maize bran mixed with sunflower cake on the performance of smallholder dairy cows in urban and per urban area in Morogoro, Tanzania. Livestock Research for Rural Development. 17: 1- 2. 23.National Research Council. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervide and New York Camelids. National Academy of Science, Washington, DC. 24.Nkosi, B.D., Meeske, R., vander Merwe, H.J., Acheampong - Boateng, O. and Langa, T. 2010 Effects of dietary replacement of maize grain with popcorn waste products on nutrient digestibility and performance by lamb South African Society for Animal Science. 40 (2): 133-139. 25.Orskov, E.R. 1988. The feed value of by-products and wastes. Word animal science. Animal Feed Science and Technology. Elsevier scientific publishing company INC. 26.Osuji, P.O., Gordon, J.G. and Webster, A.J.F. 1975. Energy exchanges associated with eating and rumination of sheep given grass diets of different physical form. British Journal of Nutrition. 34: 59-71. 27.Pathak, N.N., Sahoo, A., Singh, P., Chaudhary, L.C., Agarwal, N. and Kamra, D.N. 1998. Voluntary feed intake and nutrient digestibility in lactating crossbred cows fed ad libitum green berseem with concentrate replaced by wheat bran. Indian Journal of Dairy Science. 51: 157-16. 28. Retnani, Y., Widiarti, W., Amiroh, I., Herawati, L. and Satoto, K.B. 2009. Storage Capacity and Palatability of Wafer Complete Ration Based on Sugar Cane Top and Bagasse on Calves. Media Peternakan. Directory of Open Access Journals. 32: 130-136. 29.SAS. 2001. Statistical Analysis System, User’s Guide: Statistics. Version 8.2. SAS Institute, Cary, NC, USA. 30.Sayer, K.M., Buckner, C. D., Erickson, G.E., Klopfenstein, T.J., Macken, C.N. and Loy, T.W. 2013. Effect of corn bran and steep inclusion in finishing diets on diet digestibility, cattle performance, and nutrient mass balance. Journal of Animal Science. 91: 3847–3858. 31.Scott, T., Klopfenstein, T., Stock, R. and Cooper, R. 1997. Evaluation of corn bran and corn steep liquor for finishing steers. Nebraska Beef Cattle Reports. 67A: 72–74. 32.Singh, A.S., Jain, V.K., Singh, P. and Pathak, N.N. 2000. Effect of feeding wheat bran on feed intake and nutrient utilization in crossbred cows. Indian Journal of Animal Sciences. 70: 1258–60. 33.Singh, P., Garg, A.K., Malik, R. and Agrawal, D.K. 1999. Effect of replacing barley grain with wheat bran on intake and utilization of nutrients in adult sheep. Small Ruminant Research. 31: 215-219. 34.Skoch, E.R., Binder, S.F., Deyoe, C.W., Allee, G.L. and Behnke, K.C. 1983. Effects of pelleting conditions on performance of pigs fed a corn-soybean meal diet. Journal of Animal Science. 57: 922-928. 35.Stock, R.A., Lewis, J.M., Klopfenstein, T.J., and Milton. C.T. 2000. Review of new information on the use of wet and dry milling feed by-products in feedlot diets. Journal of Animal Science. 77:1–12. 36.Tahir, M.I., Khalique, A., Pasha, T.N., and Bhatti, J.A. 2002. Comparative evaluation of maize bran, wheat bran and rice bran on milk production of Holstein Friesian cattle. International Journal of Agriculture and Biology. 4(4): 559-560. 37.Van Soest, P. J. 1994. Nutritional Ecology of the Ruminants. Cornell University Press, Ithaca, New York. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 524 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 725 |