
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,611,584 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,884 |
تاثیر فیبرهای یولاف و اسفرزه بر خواص کیفی نان تست | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 5، دوره 12، شماره 1، مرداد 1399، صفحه 67-80 اصل مقاله (404.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2020.15438.1502 | ||
نویسندگان | ||
شقایق فردینیا1؛ سارا موحد* 2؛ محمد جواد شکوری3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. | ||
2دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین - پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران. | ||
3استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: نان تست به گروه نانهای حجیم تعلق داشته و در ایران، بهویژه در سالهای اخیر از پرمصرفترین نانهای حجیم محسوب میشود. کیفیت نانهای حجیم به قابلیت پخت آرد مصرفی، زمان تخمیر، میزان پروتئین و نوع مواد افزودنی آن بستگی دارد. بهعلاوه، قابلیت پخت آرد، بهطور عمده تابع ویژگیهای آرد، نوع اقدامات صنعتی، روش تهیه و مراحل آماده سازی خمیر میباشد. با توجه به جایگاه نان در رژیم غذایی افراد، میتوان با استفاده از افزودنیهای مختلف، ارزش تغذیهای این محصول را افزایش داد که ترکیبات فیبری میتوانند از این گروه مواد باشند. گزارشهای متعددی وجود دارد مبنی بر این که فیبر مصرفی روزانه افراد بسیار کمتر از مقدار توصیه شده میباشد که این امر باعث افزایش ابتلا به انواع بیماریها نظیر چاقی و دیابت شدهاست. اما در سالهای اخیر تلاش بر آن است که استفاده از فیبر رژیمی منابع مختلف غذایی، بهدلیل تاثیر آن بر سلامتی افراد افزایش یابد. بنابراین در تحقیق حاضر تاثیر افزودن سطوح مختلف فیبرهای یولاف و اسفرزه بهعنوان منابع جدید فیبرهای رژیمی، در تولید نان تست در مقایسه با نمونه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: در ابتدا آزمونهای شیمیایی بر روی آرد گندم مورد استفاده در تولید نان تست انجام گرفت. سپس مواد اولیه تهیه خمیر مطابق تیمارهای تحقیق آماده گردیدند. تیمارهای تحقیق شامل، نان تست معمولی بهعنوان شاهد، نان تست حاوی5/0درصد وزنی/وزنی از آرد فیبرهای یولاف و اسفرزه، نان تست حاوی 1درصد وزنی/وزنی از آرد فیبرهای یولاف و اسفرزه، نان تست حاوی 5/1درصد وزنی/وزنی از آرد فیبرهای یولاف و اسفرزه و نان تست حاوی 2درصد وزنی/وزنی از آرد فیبرهای یولاف و اسفرزه بودند که تحت آزمونهای مختلفی شامل سنجش رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی، فیبر، pH، حجم سنجی، بافت سنجی(اینستران)، رنگ سنجی و ارزیابی ویژگیهای حسی قرار گرفتند. بهمنظور تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از آزمایش از طرح کاملاً تصادفی استفاده گردید و مقایسه میانگینها توسط آزمون چند دامنهای دانکن، در سطح احتمال 5%= α انجام پذیرفت. یافتهها: مطابق نتایج حاصل از تحقیق، با افزایش سطوح مصرف فیبرهای یولاف و اسفرزه، اکثر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی تیمارها نظیر رطوبت، خاکستر، فیبر، حجم، L* نسبت به شاهد افزایش اما pH، پروتئین، چربی، شاخصهای رنگ a* و b*، و بیاتی تیمارها نسبت به شاهد کاهش یافتند. همچنین استفاده از فیبرهای مذکور سبب بهبود اکثر صفات حسی نظیر تخلخل، بافت، قابلیت جویدن، طعم، رنگ پوسته، رنگ مغز و عطر و بو گردید. نتیجهگیری: در مجموع تیمار حاوی 2 درصد از فیبرهای یولاف و اسفرزه بود بهعنوان بهترین تیمار در تحقیق حاضر معرفی گردید. طبق نتایج حاصل از تحقیق اینگونه به نظر میرسد که میتوان از فیبرهای یولاف و اسفرزه در راستای بهبود ویژگیهای کیفی و ارگانولپتیکی نان تست استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
فیبر یولاف؛ فیبر اسفرزه؛ نان تست | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 501 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 511 |