
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,624,287 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,213,724 |
کاربرد چارچوب زنجیره تامین نان به منظور تبیین راهکارهای مدیریت ریسک تولید و مصرف نان در استان خوزستان | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 12، شماره 2، اسفند 1399، صفحه 99-114 اصل مقاله (367.73 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2021.16838.1557 | ||
نویسندگان | ||
آذر هاشمی نژاد1؛ منصور غنیان* 2؛ عباس عبدشاهی2؛ بهمن خسروی پور2 | ||
1دکتری ترویج و آموزش کشاورزی و توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران. | ||
2عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: با وجود افزایش تولید غذا در نیم قرن گذشته، امنیت غذایی موضوع راهبردی و هدف مهم سیاستهای کشاورزی در بسیاری از کشورها میباشد. زنجیره تامین نان به دلیل نقش مهمی که در امنیت غذایی کشور داشته، دارای اهمیت ویژه میباشد. نان یکی از اقلام مهم در سبد تغذیه خانوارها به حساب میآید. زنجیره تامین نان از تولید گندم در مزرعه شروع شده و به مصرف نان در سفره خانوار ختم میشود. علیرغم مصرف بالا و فعالیتهای سه هزار ساله گذشته ایران در کشت گندم و تولید آرد و نان، اما کیفیت نان در پایینترین سطح استانداردهای جهانی قرار دارد. این امر ناشی از ریسکهایی بوده که زنجیره تامین نان را در معرض آسیب قرار داده است. هدف این تحقیق کاربرد چارچوب زنجیره تامین نان به منظور تبیین راهکارهای مدیریت ریسک تولید و مصرف نان در استان خوزستان بود. مواد و روشها: ریسکهای بخش تولید و مصرف نان، بر اساس ابزارهای مشاهده، مصاحبه و مطالعه پیشینه موضوع، شناسایی و طبقهبندی شده، سپس راهکارهای مدیریت ریسکها از دیدگاه مدیران، خبرگان و متخصصان در حوزه آرد و نان و مصرفکنندگان در قالب فن گروه کانونی در شش گام شامل برنامهریزی برای اجرای گروه کانونی، مشخص کردن ترکیب گروه، هدایت افراد مشارکت-کننده جهت دریافت پاسخ سوالهای مورد نظر، ضبط پاسخهای مشارکتکنندگان به سوالات توسط محقق، تحلیل دادهها و گزارش یافتهها، شناسایی و امتیازبندی شد. ابزارهای مورد استفاده مصاحبه نیمهساختارمند و بدونساختار و چکلیست بود. جامعه تحقیق مدیران، خبرگان و متخصصان در حوزه آرد و نان و مصرفکنندگان در استان خوزستان بوده که برای انتخاب افراد نمونه از روش نمونهگیری هدفمند موارد معروف یا شناخته استفاده شد، تعداد مشارکت کنندگان در هر گروه کانونی مربوط به بخش تولید و مصرف نان، 10 نفر بود. دو جلسه گروه کانونی با حضور مشارکتکنندگان به طور مجزا برای هر بخش برگزار گردید که هر جلسه 60 دقیقه بود. یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که در بخش تولید نان راهکارهای ارائه شده در رابطه با ریسک تامین مواد اولیه، ریسک فرایند پخت و ریسک سلامت محصول با امتیازهای به ترتیب 33/73، 18/63 و 25/61 درصد و در بخش مصرف نان راهکارهای ارائه شده در رابطه با ریسکهای کیفیت محصول، ریسک خرید محصول و ریسک اطلاعرسانی با امتیازهای به ترتیب 83/88، 5/62 و 60 درصد بیشترین امتیاز را در تعدیل این ریسکها داشته است. لذا این ریسکها باید در اولویت توجه مسئوولان در جهت بهبود کیفیت نان در استان خوزستان قرار گیرد. نتیجهگیری: با توجه به اینکه در مطالعات پیشین در این زمینه بر اساس پارادایم کمی به بررسی موضوع پرداخته شده است، این تحقیق براساس فن گروه کانونی و استفاده از تخصص و تجربه صاحبنظران به صورت کیفی به کنکاش موضوع پرداخته است. بنابراین از نظر صابنظران، تامین آرد با کیفیت بالا و سالم، حذف جوش شیرین و نمک در نان، انجام کامل فرآیند عمل آمدن خمیر و پخت نان، رعایت مصرف آب، نمک و مایه خمیر در پخت نان، بهبود کیفیت نان، خرید نان به صورت روزانه و مقدار مصرف مورد نیاز، اطلاع-رسانی به مردم درباره خطرات مصرف جوش شیرین و نمک زیاد در نان و مصرف بیشتر نانهای سبوسدار از راهکارهای مهم مدیریت ریسک تولید و مصرف نان میباشد. لذا باید با روش تفکر سیستمی، مشکل کیفیت آرد را حل نمود و آرد با کیفیت یکنواخت به نانوایان تحویل داد. همچنین نظارت و کنترل مداوم نانواییها، اجرای تحقیقات کاربردی مستمر برای بالا بردن کیفیت نان و تشدید اجرای مقررات قانونی بر حذف جوششیرین و کنترل نمک صورت گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
واژگان کلیدی: زنجیره تأمین نان؛ ریسک؛ راهکار مدیریتی؛ خوزستان | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 642 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 392 |