
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,624,339 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,213,942 |
انتخاب بهترین مدل سینتیکی در خشککردن قارچ دکمهای توسط سامانه مادونقرمز | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 12، شماره 2، اسفند 1399، صفحه 129-138 اصل مقاله (490.22 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2021.8164.1203 | ||
نویسندگان | ||
فخرالدین صالحی* 1؛ مهدی کاشانی نژاد2؛ علیرضا صادقی ماهونک2؛ امان محمد ضیائی فر3 | ||
1دانش آموخته دکتری، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2دانشیار، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3استادیار، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: قارچ دکمهای (Agaricus bisporus) یک ماده غذایی با ارزش تغذیهای بالا، حدود 40% از سهم بازار قارچ خوراکی را به خود اختصاص داده و حاوی 5/32% پروتئین، 6/1% چربی، 2/9 % فیبر، 5/7 % خاکستر، 8/6 % رطوبت و 4/42% کربوهیدرات بر اساس ماده خشک میباشد. قارچ دکمهای محصولی با فسادپذیری بالا است که مدت ماندگاری آن در دمای 4 درجه سانتیگراد حداکثر 8 روز میباشد. در این پژوهش جهت افزایش زمان ماندگاری قارچ دکمهای و تولید محصولی با کیفیت بالا، از خشککن مادونقرمز (IR) استفاده و سینتیک انتقال جرم نمونهها اندازهگیری شد. مواد و روشها: لذا در این تحقیق خشک شدن قارچ دکمهای در یک خشککن مادونقرمز در توانهای پرتودهی 150، 250 و 375 وات و در فواصل 5، 10، 15 و 20 سانتیمتر بررسی شد. تأثیر توان لامپ و فاصله نمونه از منبع پرتودهی بر زمان و آهنگ خشک شدن و ضریب نفوذ رطوبت در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. جهت مدلسازی سینتیک خشک کردن، 9مدلریاضی شامل انتشار فیک، تقریب انتشار، پیج، پیج اصلاحشده، نیوتن، میدیلی، لگاریتمی، ورما، دوجملهای بررسی و بهترین مدل با بیشترین ضریب تبیین بالا و کمترین خطای استاندارد، انتخاب شد. یافتهها: نتایج نشانداد تأثیر توان و فاصله لامپ پرتودهی بر فرآیند خشک شدن قارچ دکمهای معنیدار میباشد. افزایش توان لامپ مادونقرمز از 150 به 375 وات و کاهش فاصله لامپ از نمونه از 20 به 5 سانتیمتر، زمان خشک شدن قارچ دکمهای را به ترتیب 7/56 و 3/55 درصد کاهش داد. بیشترین زمان خشک شدن مربوط به توان 150 وات و فاصله 20 سانتیمتری لامپ بود که برای انجام فرآیند در این تیمار 190 دقیقه زمان صرف شد. همچنین کمترین زمان خشک شدن مربوط به توان 375 وات و فاصله 5 سانتیمتری لامپ بود که مدتزمان ثبتشده برای این تیمار 30 دقیقه بود. با افزایش توان لامپ و کاهش فاصله لامپ پرتودهی در فرآیند خشک شدن قارچ دکمهای، ضریب نفوذ مؤثر رطوبت یکروند افزایشی داشت. با افزایش توان لامپ از 150 به 375 وات، ضریب نفوذ رطوبت از m2s-1 9-10×8/3 به m2s-1 9-10×0/11 افزایش مییابد (در فاصله 5 سانتیمتری از لامپ). با افزایش فاصله نمونه از لامپ 250 وات از 5 به 20 سانتیمتر، ضریب نفوذ مؤثر رطوبت برای قارچ دکمهای از m2s-1 9-10×0/7 به m2s-1 9-10×2/2 کاهش یافت. نتیجهگیری: ضریب نفوذ مؤثر رطوبت قارچ دکمهای بین 9-10×2/1 تا 9-10×0/11 مترمربع بر ثانیه به دست آمد. در مدلسازی فرآیند خشک شدن قارچ مدل پیج همخوانی بهتری با نتایج آزمایشگاهی در مقایسه با سایر مدلها داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
سینتیک خشککردن؛ ضریب نفوذ مؤثر؛ مادونقرمز؛ مدل پیج | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 351 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 283 |