
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,655,144 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,259,335 |
سنجش میزان باقیمانده نیترات در گوجه فرنگی و انار و محصولات آنها با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 14، شماره 2، تیر 1401، صفحه 105-119 اصل مقاله (1.18 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2022.18234.1627 | ||
نویسندگان | ||
مینا مهرپور1؛ زهرا ارجائی* 2 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران | ||
2استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی فسا، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: ﻧﻴﺘﺮﺍﺕ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﻧﻴﺘﺮﻭژﻥ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺍﺳﺖ. تقاضا در بازار منجر به ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻛﻮﺩ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ و در نتیجه افزایش ﻣﻘﺪﺍﺭ ﻧﻴﺘﺮﺍﺕ ﺧﺎﻙ شده است. بیشتر اندامهای گیاهی قادر به احیا نیترات میباشند ولی افزایش این عنصر در گیاه باعث تجمع آن میشود. ورود بیش از حد نیترات از طریق محصولات غذایی به بدن می تواند خطراتی برای سلامت مصرف کننده داشته باشد. دو محصول گوجه فرنگی و انار علاوه بر تازه خوری بصورت رب، به شکل خشک شده و آبمیوه مورد مصرف قرار میگیرند. لذا، با توجه به خطرات نیترات و نیتریت برای سلامت مصرف کننده، اندازهگیری نیترات در این محصولات و تاثیر پروسههای حرارت و خشک کردن در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: نمونههای گوجهفرنگی و انار از زمینهای کشاورزی و باغات مرودشت، کازرون، ارسنجان، شیراز و فسا در استان فارس جمعآوری شدند و نمونههای جمعآوری شده از نظر اندازهگیری شاخص نیترات به روش HPLC مورد ارزیابی قرار گرفتند. همبستگی بین میزان نیترات و سایر شاخصهای نمونهها شامل اندازه، pH و رطوبت نیز بررسی شد. در مرحله بعدی، پروسههای پختن و تهیه رب، خشک کردن و آبگیری بر روی نمونهها صورت گرفت و غلظت نیترات باقی مانده در نمونهها مجددا اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج نهایی نشان داد که بیشترین غلظت نیترات در گوجهفرنگی مربوط به نمونههای شهرستان کازرون و شیراز با میزان 7/27 و 25 mg/kg وزن تر بود. همبستگی بین نیترات و pH در گوجه فرنگی دیده شد. بالاترین غلظت نیترات در انار مربوط به نمونههای مناطق فسا و شیراز با 1/6 و 8/5 mg/kg وزن تر بود. همبستگی بین حجم نمونههای انار با نیترات وجود داشت. میزان نیترات در نمونه آب گوجه فرنگی بیشتر از نمونه گوجهفرنگی خشک بود و رب گوجه کمترین میزان نیترات را داشت. تفاوت معنیداری بین میزان نیترات در آب انار و انار خام وجود نداشت. در حالی که مقدار نیترات در رب انار و انار خشک کاهش داشت. نتیجهگیری: ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺍﺳﺘﺎﻧﺪﺍﺭﺩﻫﺎﻱ بینالمللی ﻏﻠﻈﺖ ﻧﻴﺘﺮﺍﺕ ﺩﺭ ﻫﻴﭽﻜﺪﺍﻡ ﺍﺯ ﺗﻴﻤﺎﺭﻫﺎی اندازهگیری شده در استان فارس ﺍﺯ ﺣﺪ ﻣﺠﺎﺯ و در محدودهی 120 mg/kg بودند. همچنین فرآوری محصولات باعث کاهش غلظت نیترات آنها نسبت به نمونههای خام گردید. نیترات در نمونههای حرارت دیده مانند رب گوجه فرنگی و انار تا 86 درصد کاهش داشت. کاهش نیترات در آب گوجه فرنگی به علت حلالیت نیترات در آب کمتر بود (37 درصد). مدیریت مناسب مزارعه از نظر نحوه کود دادن و فرآوری درست این محصولات میتواند به کاهش نیترات در این محصولات کمک کند. | ||
کلیدواژهها | ||
نیترات؛ کود شیمیایی نیتروژن دار؛ گوجه فرنگی؛ انار؛ محصولات فرآوری | ||
مراجع | ||
7.Simion, V., Campeanu, G.H., Vasile, G., Artimon, M., Catana, L., and Negoita. M. 2008. Nitrate and nitrite accumulation in tomatoes and derived products. Roum. Biotech. Lett. 13:4. 3785-90.
8.El-Nahhal, Y. 2018. Nitrate residues in fruits, vegetables and bread samples and their health consequences. Health.10:4. 487-501.
9.Zamrik, M.A. 2013. Determination of nitrate and nitrite contents in tomato and processed tomato products in Syrian market. Int .J. Pharm Sci. Rev Res. 19:1. 1-5.
10.Brickell, C. and Joyce, D. 1996. Royal Horticultural Society: Pruning & training. Dorling & Kindersley. London, UK.
11.AOAC. 1990. Moisture in dried fruits. Official method 934.06.
12.Institute of Standards and Industrial Research of Iran. 2007. Canned Tomato Paste Features and Test Methods. ISIRI no 761. Karaj: ISIRI. (In Persian).
13.Institute of Standards and Industrial Research of Iran.1988. Fruits and Vegetables- pH measurement in products butter (margarine)- specifications. ISIRI no 4404. Karaj: ISIRI. (In Persian)
14.Rahmani, H.R. 2006. Investigation of nitrate status in soil, water and plant of Isfahan vegetable lands Environ. Sci. 11: 1. 23-34. (In Persian)
15.Pourmoghim, M., Khosh Tinat, Kh, Sadegh Maki, A., Kamili Fotud, R, Golestan, B., Pir Ali, M. 2010. Determination of nitrate content in lettuce, tomatoes and potatoes supplied in Tehran's Tareh Bar Square by HPLC method. Iranian J. Nutr. Sci. Food Tech. 5: 1. 63-70. (In Persian)
16.Pirsaheb, M., Rahimiyan, S., Pasdar, Y. 2012. The amount of nitrate and nitrite in vegetables and summer vegetables consumed in Kermanshah. J. of Kermanshah University of Medical Sciences 16: 1. 76-83. (In Persian)
17.Sadeghi, A., Almasi, A., Dehem, M., Azizi, A., and Ghayebzadeh, M. 2014. Investigation of the effect of vegetable drying and frying processes on nitrite and nitrate levels. IJHE. 7: 4. 491-498. (In Persian).
18.Asadi, S., and Fazeli, F. 2020. Nitrate contents of some highly consumed products on sale in wholesale fruit and vegetable markets in spring and winter in district 4, Tehran, Iran. Journal of school of public health and institute of public health research. 18:1. 111-120. (In Persian)
19.FAO/WHO. 2013. Nitrate (and potential endogenous formation of N-nitroso compounds) In: WHO Food Additive series World Health Organization, 50.
20.Santamaria, P. 2006. Nitrate in vegetables: toxicity, content, intake and EC regulation. J. Sci. Food Agri. 86:1. 10–17.
21.Institute of Standards and Industrial Research of Iran. 2013. Maximum nitrate residue limit in agricultural products. ISIRI no 16596. Karaj: ISIRI. (In Persian)
22.Haft Baradar, S.H., Malakoti, M.J., and Koshghoftarmanesh, A. 2018. Nitrate risk assessment in edible organs of some agricultural products of Isfahan province. Appl. Soil Res. 6:1. 1-12. (In Persian)
23.Keshavarz, M., Mazloomi, S.M., Babajafari, S. 2015.The effect of home cooking method and refrigeration processes on the level of nitrate and nitrite in spinach. JHSSS. 3:3.88-93.
24.Ghorbani Dehkordi, A., Mashayek, K., and Kamkar, B. 2015. Effect of foliar application of sucrose on nitrate and salicylic acid on yield and yield components of Super tomato plant. Res Crop Ecosyst. 2: 1.43-52 (in Persian).
25.Özdestan, Ö., and Üren, A. 2011. Effects boiling parameters on the levels of nitrate, nitrite and color values of wild Radish (Raphanus raphanistrum). GIDA. 36: 193-200.
26.Ezeagu, I.E. and Fafunso, M.A. 1995. Effect of wilting and processing on the nitrate and nitrite contents of some Nigerian leaf vegetables. Nut. and Health.10:3. 269-75.
27.Shahbazzadeghan, S., Hashemi Majd, K.V., and Shabazi, B. 2010. Measurement of nitrate concentration in vegetables and fruits supplied in Ardabil. J. of Ardabil University of Medical Sciences. 10: 1. 38-47. (In Persian)
28.Tadayon, M.S. 2004. Pomegranate nutrition technical instructions. Fars Province Agricultural and Natural Resources Research and Training Center. Soil and Water Research Institute. 2: 1-57.
29.Hosseini, M., Zamani, Z., Savaghi, G.H.R., and Tabatabai, Z. 2014. Effect of urea and manure on leaf nutrient concentration, yield and quality of pomegranate fruit. JOPPR. 20: 2.1-18. (In Persian)
30.Hord, N.G., Tang, Y., and Bryan, N.S. 2009. Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. Am. J. Clin, Nut. 90:1. 1-10.
31.Roelofs, E.J., Smith-Ryan, A.E., Trexler, E.T., Hirsch, K.R., and Mock, M.G. 2017. Effects of pomegranate extract on blood flow and vessel diameter after high-intensity exercise in young, healthy adults. Eur. J. Sport Sci. 17: 3. 317-325. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 903 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 240 |