
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,426 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,276 |
بررسی مقایسه ای ارزش غذایی، ترکیب و مقدار اسیدهای آمینه در برخی از ماهیان خوراکی عرضه شده به بازار ماهی چابهار | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
دوره 13، شماره 3، مهر 1403، صفحه 225-238 اصل مقاله (905.29 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2024.22074.1844 | ||
نویسندگان | ||
یاسر ساجدی نیا1؛ بیتا سراج* 2؛ سلیم شریفیان3 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران. | ||
3استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران. | ||
چکیده | ||
ترکیبات تقریبی ماهی شامل آب، پروتئین، چربی و خاکستر است که در انواع ماهیان متفاوت بوده و تعیین کننده ارزش غذایی میباشند. در مطالعه حاضر ترکیبات تقریبی ماهیان خوراکی عرضه شده به بازار ماهی چابهار شامل رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر با روش خشک کردن، کجلدال، سوکسله و سوزاندن با استفاده از روش AOAC و آنالیز اسیدهای آمینه بادستگاه HPLC مورد سنجش قرار گرفتند. برای این منظور 30 عدد ماهی از 10 گونه شامل شانک زردباله، بچه زرده، سارم دهان بزرگ، طلال، گیش میگویی ، شوریده، کوتر دم زرد، سرخوی معمولی، سنگسر معمولی و ساردین پهلو طلایی خریداری و به آزمایشگاه منتقل شدند. میزان رطوبت، پروتئین و خاکستر در بین گونههای مختلف ماهیان مورد بررسی تفاوت معناداری نشان نداد (05/0p>)، میزان چربی در ماهیان بچه زرده، طلال و ساردین پهلو طلایی نسبت به سایر گونهها به طور معناداری بیشتر بود (05/0p<). در بین ماهیان مورد بررسی، ماهی سنگسر معمولی دارای بیشترین میزان رطوبت و پروتئین و کمترین میزان خاکستر بود، ماهی بچه زرده بیشترین میزان چربی و سرخوی معمولی کمترین میزان چربی را داشت. کمترین میزان رطوبت و پروتئین مربوط به ساردین پهلو طلایی و بیشترین میزان خاکستر مربوط به سارم دهان بزرگ بود. بیشترین میزان اسیدهای آمینه مربوط به سنگسر معمولی و کمترین مربوط به ساردین پهلوطلایی بود که از نظر مجموع اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری نیز در این دو گونه تفاوت معناداری وجود داشت (05/0p<). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ماهیان عرضه شده به بازار ماهی فروشان چابهار از ارزش غذایی مناسبی برخوردار هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
ترکیبات بیوشیمیایی؛ ارزش غذایی؛ ماهیان خوراکی؛ بازار ماهی؛ چابهار | ||
مراجع | ||
1.Akpambang, V. O. (2015). Proximate composition of some tropical fish species. Der Chemica Sinica, 6 (4), 125-129.
2.Ahmed, I., Jan, K., Fatma, S., & Dawood, M. A. (2022). Muscle proximate composition of various food fish species and their nutritional significance: A review. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 106 (3), 690-719.
3.Balami, S., Sharma, A., & Karn, R. (2019). Significance of nutritional value of fish for human health. Malaysian Journal of Halal Research, 2 (2), 32-34.
4.Bezbaruah, G., & Deka, D. D. (2021). Variation of moisture and protein content in the muscle of three catfishes: A comparative study. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 9 (10), 223-226.
5.Ravichandran, S., Kumaravel, K., & Florence, E. P. (2011). Nutritive composition of some edible fin fishes. International Journal of Zoological Research, 7 (3), 230-241.
6.Love, R. M. (1970). The chemical biology of fishes. With a key to the chemical literature. The chemical biology of fishes. With a key to the chemical literature. 547p.
7.Begum, M., Akter, T., & Minar, M. H. (2012). Analysis of the proximate composition of domesticated stock of pangas (Pangasianodon hypophthalmus) in laboratory condition. Journal of Environmental Science and Natural Resources, 5 (1), 69-74.
8.Rani, P. S. C. H. P. D., Kumar, V. P., Rao, R. K., & Shameem, U. (2016). Seasonal variation of proximate composition of tuna fishes from Visakhapatnam fishing harbor, east coast of India. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 4 (6), 308-313. 9.Ali, M., Iqbal, F., Salam, A., Sial, F., & Athar, M. (2006). Comparative study of body composition of four fish species in relation to pond depth. International Journal of Environmental Science and Technology, 2 (4), 359-364.
10.Petricorena, Z. C. (2015). Chemical composition of fish and fishery products. Handbook of food chemistry, Pp. 403-435.
11.Mridha, M. A., Lipi, S. Y., Narejo, N. T., Uddin, M. S., Kabir, M. S., & Karim, M. (2005). Determination of biochemical composition of Cirrhinus reba (Hamilton, 1822) from Jessore. Bangladesh. Journal of Science and Technology University Peshwar, 29 (1), 1-5.
12.Bilgin, Ö., Çarlı, U., Erdoğan, S., Maviş, E. S., Göksu-Gürsu, G., & Yılmaz, M. (2019). Determination of Amino Acids Composition in Different Tissues of Whiting, Merlangus merlangus euxinus (Nordmann, 1840) from the Black Sea, Turkey. Alınteri Journal of Agriculture Sciences, 34 (2), 142-147.
13.Williams, M. (2005). Dietary supplements and sports performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2 (2), 63-67.
14.Gao, R., Yu, Q., Shen, Y., Chu, Q., Chen, G., Fen, S., Yang, M., Yuan, L., McClements, D. J., & Sun, Q. (2021). Production, bioactive properties, and potential applications of fish protein hydrolysates: Developments and challenges. Trends in Food Science & Technology, 110, 687-699.
15.AOAC. (2002). Official methods of Analysis of the Association of the Official Analysis. Chemists. Association of Official Analytical Chemists, (14th ed), Washington. DC.
16.AOAC. (2005). Official Method of Analysis (17th ed). Washington, DC: Association of official Analytical Chemists. Chemists Washington. DC, USA.
17.Frister, H., Meisel, H., & Schlimme, E. 1988. OPA method modified by use of N, N-dimethyl-2-mercaptoethylammonium chloride as thiol component. Fresenius' Zeitschrift für analytische chemie, 330 (7), 631-633.
18.Bagthasingh, C., Aran, S.S., Vetri, V., Innocen, A., & Kannaiyan, S. K. (2016). Seasonal variation in the proximate composition of sardine (Sardinella gibbosa) from Thoothukudi coast. Indian journal of geo-marine sciences, 45 (6), 800-806.
19.Marais, J. F. K. (1990). Body composition of ten marine migrants and one freshwater fish species caught in estuaries of the Eastern Cape, South Africa. South African Journal of Marine Science, 9 (1), 135-140.
20.Karunarathna, K. A. A. U., & Attygalle, M. V. E. (2010). Nutritional evaluation in five species of tuna. Vidyodaya Journal of Science, 15 (1-2), 7-16.
21.Kumar, V. M., Farejiya, M. K., Dikshit, A. K., Siva, A., Rao, R. A., & Mali, K. S. (2017). Proximate composition, nutritive value and share of protein to the diet of coastal population from four neritic tunas occurring along north western Indian EEZ. International Journal of Educational Research and Technology, 8 (3), 34-40.
22.Aberoumand, A., & Yousefi, A. (2019). Comparison of Nutritional Value of Fresh and Processed two Fish Species. Agricultural Research and Technology, 22 (1), 18-22.
23.Swain, R., & Nayak, L. (2018). Changes of biochemical composition in the muscle tissues of Lutjanus johni and Lutjanus russelli from Gopalpur coast, east coast of India. International Journal of Advanced Research, 6 (5), 843-850.
24.Ryu, B., Shin, K. H., & Kim, S. K. (2021). Muscle protein hydrolysates and amino acid composition in fish. Marine Drugs, 19 (7), 358-377.
25.Doğan, G., & Ertan, Ö. O. (2017). Determination of amino acid and fatty acid composition of goldband goatfish [Upeneus moluccensis (Bleeker, 1855)] fishing from the Gulf of Antalya (Turkey). International Aquatic Research, 9, 313-327.
26.Peng, S., Chen, C., Shi, Z., & Wang, L. (2013). Amino acid and fatty acid composition of the muscle tissue of yellowfin tuna (Thunnus albacares) and bigeye tuna (Thunnus obesus). Journal of Food and Nutrition Research, 1 (4), 42-45.
27.Kaya, Y., Erdem, M. E., & Turan, H. (2014). Monthly differentiation in meat yield, chemical and amino acid composition of wild and cultured brown trout (Salmo trutta forma fario Linneaus, 1758). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 14 (2), 479-486.
28.Baki, B., Gönener, S., & Kaya, D. (2015). Comparison of food, amino acid and fatty acid compositions of wild and cultivated sea bass (Dicentrarchus labrax L., 1758). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 15 (1), 175-179.
29.Salma, E. O., Cyrine, D., & Nizar, M. (2016). Fatty acids and amino acids contents in Scomber scombrus fillets from the South East of Tunisia. African Journal of Biotechnology, 15 (24), 1246-1252.
30.Stansby, M. E. (1963). Composition of Fish. Industrial Fishery Technology. Reinholt Pub. Co., New York. pp. 339-49. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 122 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 120 |